Inlägg taggade ‘VAB’

Semmeldagen

Taggar

,

Dela

Idag är det som alla vet semmeldagen. Det är också första dagen i år som jag vabbar. Alice och Erik är förkylda. Skolan gick faktiskt ut häromveckan och bad alla föräldrar att hålla sina barn hemma vid förkylningar då väldigt många smittats och kommer sjuka till skolan just nu. Lite av ett samhällsproblem det där, att barnen lämnas på förskola och skola fast de borde vara hemma. Själviskt rent utsagt och korkat.

Semla innan läggdags blev det i alla fall. Känner mig lätt illamående nu, även om jag faktiskt gillar semlor. Har du ätit någon semla idag?

Semlor under föräldraledigheten med Alice 2013.

Surt

Taggar

, , , , ,

Dela

Minst sagt surt känns det när man får ställa in allt det där roliga man planerat för helgen. Extra surt känns det när man dragit hem skiten från jobbet. Sjukdomar är en stor nackdel med mitt yrke och det känns faktiskt inte rättvist när karensdagarna svider i plånboken bara för att föräldrar inte håller sina sjuka barn hemma. Jag säger inte att alla föräldrar lämnar in sina sjuka barn på förskolan, men det räcker ju med att någon eller några gör det för att smittan ska sprida sig till både andras barn och personalen sen så är den onda cirkeln igång. Ett virus som hade kunna stoppats i den enskilda familjen kommer nu att pågå i veckor på förskolan och hemma hos flertalet familjer som dessutom bär med sig det till sina arbetsplatser osv. Jag vill faktiskt dra det så långt som att kalla det ett samhällsproblem, särskilt i ett samhälle där sjukfrånvaro konstant ifrågasätts, den ska föras statistik över och såklart åtgärdas.

Det lustiga är att när vi pratar om barn som fortfarande går i förskolan så har vi i Sverige rätt att vabba. Men jag är övertygad om att press ifrån arbetsplatser är en av anledningarna till att sjuka barn lämnas på förskolan och olika smittor sprids som en konstant tsunami genom förskolorna oavsett om det är en förkylning, mask i magen, magsjuka, löss, höstblåsor m.m. Men sjukdomar florerar ju hela tiden tänker du kanske?  Tro mig – ett kontorslandskap eller tunnelbanan spelar inte ens i samma liga när det kommer till smittspridning. Jag antar att din kollega har vett nog att hosta och nysa i armvecket, inte i din mat eller rakt i ditt ansikte? Jag tror inte heller att din sjuka kollega suger lite på häftapparaten för att sedan låta dig ta över sugandet? Smittspridningen av löss och framförallt mask i magen vill jag inte ens gå in på. Tro mig – det vill inte du heller att jag ska göra. Att barnen skulle må bra av att öka sitt immunförsvar är nog den dummaste ursäkten av alla, vi har inte bemanning nog inom förskolan för att ta hand om sjuka barn som oftast kräver extra omsorg. Har ni hört talas om förskoleupproret? Jag går till min arbetsplats för att undervisa barn, det är mitt jobb. Jag går inte dit för att ta hand om sjuka barn som inte har ork nog att delta i vår verksamhet.

Vi kan ju också konstatera att jag faktiskt själv har barn som går i förskola. Vi försöker ta vårt ansvar och vabba när barnen är sjuka. Det är inte roligt att komma tillbaka med sitt barn till förskolan och direkt möta ett hostande barn som har tjockt snor rinnandes ända ned på hakan. Det är ju som att titta in i en spåkula och se framtiden för sina egna barn nästa vecka. Jag kan alltså se smittorna ur perspektivet som förskollärare men också som förälder och ser samma problematik. Ingen vinner på det här! Varför kan vi inte bara ta vårat ansvar som föräldrar? Alla skulle vinna på det eftersom det skulle bli mindre sjukdomar överallt i samhället.

Erik har förkylningsastma och en vanlig förkylning kan göra att han hamnar på sjukhus. Har inte han samma rätt som alla andra att få gå i förskolan? För som det är nu så har han inte samma möjlighet som alla andra att ta del av undervisningen som sker i förskolan eftersom har är så mycket sjuk. Han är mycket sjuk för att andra föräldrar väljer att lämna sina sjuka barn på förskolan.

Så av mitt surmulna inlägg kan ni nog gissa att min helg inte blev som jag hade tänkt mig. Jag och Björn skulle egentligen haft barnvakt under lördagskvällen och gått ut på stan med mina bröder och deras flickvänner och umgåtts över en trevlig middag. Vi som så sällan har barnvakt för att göra trevliga saker för oss själva blev snuvade på det och det är absolut inte första gången.

 

Glad alla hjärtans dag!

Taggar

, ,

Dela

Jag hoppas att du haft en härlig alla hjärtans dag. Själv vabbar jag för Erik som är förkyld och har det jobbigt med sin förkylningsastma. Vi träffade husläkaren idag och fick order om att använda masken mer under dagarna. Ingen höjdardag för oss alltså, men pappa Björn kom hem med ett hjärtpussel som vi la tillsammans innan läggdags.

Full rulle!

Taggar

, , , ,

Dela

I helgen var det full rulle. Lördagen spenderade jag på Mall of Scandinavia med mamma. Jag har nog aldrig shoppat loss så ordentligt som jag gjorde då och det mesta var otroligt nog till mig själv och inte till barnen. Även om det såklart slank ned ett par saker till dom också.

Jag storrensar fortfarande här hemma och det kommer fram en massa saker ur vrårna. Så allt det nya fick snyggt och prydligt plats i garderoben. För visst måste man få unna sig lite nytt när man lyckats skiljas från de där plaggen som man inte klarat av att slänga, men faktiskt inte burit på över 7 år? Än så länge har vi bara rensat i garderober, skåp och bokhyllor. Jag vågar knappt tänka på hur mycket vi kommer behöva åka med till återvinningsstationen när vi varit uppe på vinden och rensat.

I söndags firade vi Björns farmor som fyllde 90 år. Kul att barnens kusin och alla sysslingar var där samtidigt så vi kunde få en bild på dem alla tillsammans.

Eftersom jag glömde fråga alla om publicering på bloggen så blir det bara bilder på kusinerna.

Igår var det betygssättning av mina studenter, inte barnen på förskolan alltså, utan av två studenter från Stockholms Universitet som jag handleder under deras verksamhetsförlagda del av utbildningen. Läraryrket är mer mångsidigt än någon kan föreställa sig och jag slutar aldrig att förvånas över våra arbetsuppgifter. Men jag lär mig någonting nytt varje dag!

I morse vaknade Alice med feber efter att ha hostat ganska rejält ett par dagar nu. Hon ligger helt klart ett par veckor efter oss andra i familjen. Så vi vabbar resten av veckan och hoppas att alla ska vara friska på lördag då vi ska på dop.

Just nu längtar jag tokmycket till julen som är min absoluta favorit bland högtider. Jag vill börja julpynta, äta lussebullar, lyssna på julmusik och besöka julmarknader!

Apropå nystarter

Taggar

, , , , , , ,

Dela

I går kväll kom vår första matkasse. Vi har valt att prova Linas originalkasse 70% Eko för att slippa fundera så mycket på veckans middagar. Jag trodde ju att det skulle komma en kasse varje söndag, men det visade sig att den bara kommer varannan vecka. Vi får prova hur detta funkar för oss under ett par veckor nu sen får vi väl se om vi lägger upp en prenumeration för varje vecka.

Veckans meny:

Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad och vitlöksrostad potatis

Créme Ninon med färsk mynta och hummus

Kalkon- och dijonfrikassé med äppelsallad och syrad grädde

Kanel- och spiskumminkryddade lammfärsjärpar med persiljesallad

Augustipaj med skagenröra och krispig päronsallad

 

Idag åt vi den grillade fläskkarrén och är nu mätta och belåtna. Eller jag och Björn är mätta, barnen är sjuka så de åt inte så mycket. Även om vår semester är slut så har barnen fortfarande inte fått komma tillbaka till förskolan. Björn vabbade hela förra veckan för Alice som under veckan smittade Erik som nu också är dunderförkyld. Så eftersom Björn också vill komma tillbaka till jobbet efter semestern så är det nu min tur att ta vabben. Småbarnslivet deluxe!

 

 

Äntligen börjar terminen för oss också!

Taggar

, , , , , ,

Dela

I morgon är det slut på vabbandet! Barnen är feberfria sedan två dygn och äter hyfsat igen. Matvägran är en av de saker jag inte var beredd på när vi fick barn. Alice har ju sedan födseln varit lite knepig med maten, men total matvägran vid sjukdom är något helt annat. Svårhanterat och frustrerande. Det var lite läskigt i morse när vi tog på Alice hennes byxor och de var alldeles för stora i midjan. Vi var tvungna att dra åt resårbandet ordentligt för att hon inte skulle tappa dem. Nu hoppas vi att de håller sig friska länge så att de hinner återhämta sig ordentligt. 

Lampskärmen jag beställde hos Lampan kom snabbare än väntat, till min stora glädje. Lampfoten ärvde jag efter min farmor och farfar och Björn har bytt ut sladden som var lite kort och hade gulnat med åren. Efter att länge ha letat efter en passande lampskärm känner jag mig nu väldigt nöjd med vår fina lampa som lyser upp i vintermörkret.

_MG_0414

Den är ju väldigt fin även när den inte lyser såklart!

 

Blomkrukan i mässing

Taggar

, , , , , , , ,

Dela

Nu är nya blomkrukan på plats i vardagsrumsfönstret. Så himla fin! Alice är också nöjd eftersom vi har en blomkruka i ”guld”. Vi har nog fått lite ”guldfeber” både hon och jag. Jag fick ärva två lampfötter i mässing efter farmor och farfar och den ena ska också få stå i vardagsrumsfönstret så fort vi får hem den nya lampskärmen som vi beställt. Hoppas den kommer fort för idag åker våra stjärnor som stått där över jul upp på vinden igen.   

MG_3137.jpg
MG_3148.jpg
Här hemma fortsätter vabbandet. Erik vaknade med feber i går igen efter två feberfria dygn och det börjar kännas som att de aldrig ska bli friska. Tjockt snor och besvärlig hosta kämpar de också med stackarna. Jag blir ju inte mer uppmuntrad av att försäkringskassan går ut med en ny rutin för utbetalningar av tillfälliga föräldrapenningen och kallar det en förbättring, när det för många av oss gör det svårare att få ihop ekonomin. Nä, skärp er försäkringskassan! Det som behövs är inte fler regler och rutiner för att få ned antalet samtal till er kundsupport, det är förbättrad information på er hemsida! Man måste ju ringa er hela tiden eftersom svaren på alla våra frågor kring alla era regler och rutiner inte går att få tag på via hemsidan. Ibland undrar jag ifall ni inte vill att vi ska kunna få tag på informationen själva?

Tulpanens dag

Taggar

, , , ,

Dela

Idag är det ju tulpanens dag. Tänk att jag inte alls hade någon koll på det förrän det dök upp en massa bilder på Facebook under förmiddagen. Tur att min underbara man fixade tulpaner på väg hem från jobbet redan i onsdags, visserligen efter att jag bett honom, men ändå. Man behöver något uppmuntrande mitt i allt vabbande. Barnens feber verkar äntligen ha gett med sig, nu ska de bara bli av med dunderförkylningen som dök upp som gubben i lådan för någon dag sedan.

IMG_0184

I helgen ska vi se till att bli av med alla kartonger och säckar med julklappspapper  som tar upp hela vårt uteförråd. Man kan på riktigt inte ens kliva in där längre på grund av alla kartonger som vi klämt in där efter julafton, det är fullt ända upp till taket, så man kan inte ens klättra in. Vi har haft sopkaos i området också som så många andra här i Stockholm, så hela veckan när jag har vabbat så har vi levt bland alla våra sopor eftersom de inte gått att klämma in i uteförrådet. Alla ni barnfamiljer där ute kan nog tänka er hur det varit. Urk! Men så igår fick vi äntligen hit en container som alla kan slänga sina hushållssopor i eftersom det blev en sanitär olägenhet ute vid vår sopstation. Undrar hur lång tid det kommer ta innan den här situationen ordnat upp sig?

Vi är lite oeniga här hemma angående när det är dags att plocka ned adventsljusstakar och stjärnor. Jag vill plocka undan dem nu eftersom jag vill att allt ska kännas nytt och fräscht när vi nu är inne i det nya året, Björn vill ha dem uppe ett tag till eftersom det fortfarande är så mörkt. När tar ni bort er julbelysning?  

Ska det aldrig ta slut?

Taggar

, , , , ,

Dela

Jag och Björn var redo att gå tillbaka till jobbet den här veckan, förra veckan var vi ju båda sjuka och veckan innan var barnen sjuka. Men i helgen började barnen att snora och hosta igen!! Så nu var det min tur att vabba. Typiskt! Jag börjar faktiskt fundera på ifall vi borde åka upp till läkaren för att se ifall vi drar runt på någon elak bakterie, för även om jag och Björn känner oss bättre så är vi absolut inte friska och nu har vi dragit omkring på det här alldeles för länge tycker jag. Men det får vi ta på torsdag i så fall, för i morgon ska vi på begravning oavsett hur vi mår. Då ska vi ta ett sista farväl av min farfar. Det känns väldigt skönt att jag faktiskt fick ta farväl av honom medan han fortfarande var vid liv, det var visserligen sorgligt att sitta där vid hans sängkant och inte kunna kommunicera på annat sätt än att bara hålla i hans hand, men det känns bra såhär i efterhand. Jag fick aldrig det avslutet med min farmor och det känns fortfarande konstigt.

Här hemma försöker vi hitta på en massa aktiviteter hela tiden för att inte hamna hela dagarna framför paddan eller TV:n. Det är så lätt att sätta på dessa och få lugn och ro, men jag får så vansinnigt dåligt samvete av det. Visst är det såklart ok att titta en del på film när man är sjuk, men det finns ju andra saker man också kan hitta på. Jag vill vara en närvarande förälder som ägnar mycket tid tillsammans med mina barn och jag vill att deras barndomsminnen ska bestå av lek och allt roligt vi haft tillsamman. Det dåliga föräldrasamvetet är något som ständigt gnager mig, men jag tror att det gör mig till en bättre förälder. Jag tror inte riktigt på det där om att man inte ska ha dåligt samvete som förälder, man borde väl alltid vilja förbättra sig? Gör alla verkligen alltid så gott dom kan? Ja, vi är bara människor, men om man inte får dåligt samvete bryr man sig väl inte riktigt om hur man är som förälder?

Idag har vi lekt på barnens rum hela förmiddagen, mycket av lekarna handlade om att sova i vår säng, i Alice säng och på golvet. Jag tolkar det som att de var trötta. 😛 Nu på eftermiddagen har vi pärlat pärlplattor och gjort smycken med Alice nya pärlor. Lite småjobbigt med dessa lite pilligare aktiviteter eftersom Erik också vill vara med men absolut inte kan hantera det. Vifta ned indianpärlor på golvet och stoppa pärlor i munnen känns inte riktigt kreativt. Nyfiket och utforskande kanske, men inte så önskvärt. Men nu springer han lyckligt omkring med ett av armbanden Alice skapade, jag tror att han känner sig fin.

_MG_3037
_MG_3036

Ännu en vecka har flugit förbi

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Tiden har gått så fruktansvärt fort sen jag började jobba igen. Jag trivs så bra med livet just nu att jag börjat oroa mig för när min lilla bubbla som jag befinner mig i ska spricka. Jag har fått en nytändning för mitt yrke och har en underbar arbetsplats med härliga kollegor. Jag som på riktigt börjat tro att en sådan förskola inte exciterar! Mina tidigare arbetsplatser har sugit all min glädje och energi på olika sätt, men det här känns så rätt och jag tror att det här kommer leda till någonting fantastiskt! Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta, men jag vill bara skrika ut min glädje, för jag känner mig så vansinnigt inspirerad och taggad inför det här läsåret. De som känner mig väl vet hur dåligt jag har mått av att inte ha funnit min plats efter lärarexamen, jag har brunnit så otroligt mycket för mitt yrke och sakta känt hur lågan inuti mig slocknat. Men nu känner jag mig som värsta majbrasan, med ny energi och stora visioner. Igår blev jag dessutom tillfrågad om jag vill gå en handledarutbildning i höst. Så nu hoppas jag på att det går igenom. Det är lite extra kul eftersom jag faktiskt skulle ha fått gå denna kurs via mitt gamla jobb men var tvungen att säga upp min plats när jag bytte arbetsplats.

Hela den här veckan har barnen varit sjuka och Björn har vabbat. Så vi känner oss lite extra jämställda den här veckan. 😉 I och med sjukdomar och allt det innebär så blev det inget större firande av min födelsedag som var i onsdags. Men vi åkte en sväng upp till Vällingby och utförde några enkla ärenden. Vi köpte med oss en tårta hem från Pallas som vi kalasade på efter middagen.

_MG_9492

_MG_9493

När man är hemma med pappa händer det en massa spännande saker. Häromdagen när jag kom hem hade barnen lekt med Plus-Plus, så det låg Plus-Plus överallt i hela vardagsrummet. Men tydligen så hade det varit superkul och pappa hade dokumenterat.

_MG_9496

_MG_9502

Om man tittar mellan ögonen på Erik så ser man fortfarande ett rött streck efter vår stora spad-olycka på landet. Alice skulle hjälpa pappa att gräva bort en gammal stubbe med en trädgårdsspade, missar och sätter den mellan ögonen på Erik. Paniken som uppstår när man inser att spaden gick ända in till näsbenet och blodet flödar, ännu mer panik när man kommer på att spaden antagligen är typ 100 år gammal och säkerligen varit i kontakt med gödsel, och tänk om han hade fått spaden i ögat!! Men jag tycker att vi hanterade det hyfsat bra. Vi lappade ihop ungen och åkte till Norrtälje sjukhus, på vägen dit pratade vi med Alice om det som hänt och var väldigt tydliga med att det absolut inte var hennes fel. För det var det ju inte, vi borde aldrig ha gett henne en så vass och tung spade, det är vårt fel. Väl inne på akuten diskuterades det huruvida man borde söva honom och skära upp såret igen för att rengöra, eftersom det hade stängt sig så fint när vi hade lappat ihop honom. Men i slutändan bestämdes det att vi skulle få åka hem och hålla såret under uppsikt så att inte en infektion skulle uppstå. Det har läkt ihop jättefint, men det syns som sagt fortfarande, hoppas att han slipper få ett ärr efter den här händelsen.