Inlägg taggade ‘spel’

Söndag och tankar kring Halloween

Taggar

, , , , , ,

Dela

Vågar vi säga att vi är friska nu? Jag säger det inte rakt ut så kanske vi kan få behålla nuvarande status på alla familjemedlemmar ett tag fram över.

Idag har vi hunnit med en massa saker. Vi har bl.a. köpt massor med halloweengodis på Rusta. Jag kan verkligen rekommendera deras stora påsar med Haribo halloweengodis. I den stora påsen finns en massa småpåsar med halloweengodis, perfekta att dela ut till alla läskiga små typer som knackar på dörren dagen för Halloween. För det är ändå lite fräschare, mer hygieniskt och säkrare att dela ut inpaketerat godis, särskilt med tanke på allergier. 

Jag tänker så här kring hela den här ”Bus eller godis” traditionen :

  • ”Bus eller godis” ska ske på dagen för Halloween, inte före eller efter den dagen. ”Bus eller godis” kan inte utföras en annan dag av någon som helst anledning. Om ditt barn inte kan den dagen så har hen missat det roliga. Man kan inte förvänta sig att folk ska bunkra godis hemma för att någon kanske kommer en annan dag.
  • Halloween är en egen dag och precis som jag skrev ovan så kan man inte gå ”bus eller godis” på allhelgonahelgen för det är en annan högtid som inte ska störas av förvirrade halloweenfirare. 
  • Om man går ”bus eller godis” så ska man vara utklädd, jag är stenhård och delar inte ut godis om du inte är utklädd.
  • Jag vill inte att mina barn knackar på hos främlingar men om man bestämmer sig för att knacka på hos folk man inte känner så tycker jag enbart att man ska knacka på dörrar där det framgår att man firar halloween. Bor man i hus så kanske det står en pumpa eller annan rekvisita ute, där det framgår att hushållet tycker denna tradition är kul. Bor man i lägenhet kan det ju vara lite svårare då man sällan får ha brännbart material i trapphusen. Då rekommenderar jag att man sätter ett eller flera halloweeniga klistermärken på dörren. Det är trots allt väldigt många i vårt avlånga land som inte firar denna tradition och en del tycker faktiskt väldigt illa om den. Bespara era barn tråkigt bemötande under er roliga vandring. 
  • Yngre barn bör ha någon vuxen med sig som övervakar det roliga av självklara anledningar. Har ni lite äldre barn som klarar av att gå själva så kan det nog ändå vara en god idé att prata lite om hur man uppför sig i dessa sammanhang.
  • Till alla er som läser min blogg men inte firar denna högtid kan jag rekommendera att sätta upp en tydlig skylt där det framgår att ni inte vill ha påhälsningar. Om ni inte förtydligar detta eller får oönskade påhälsningar i alla fall hoppas jag att ni ändå bemöter dessa ”firare” på ett respektfullt sätt, det är ju ändå barn.
  • Kort sagt – bete er – på båda sidor om dörren.

Hur tänker du kring Halloween? Firar ni denna högtid eller ratar ni den?

Vår eftermiddag spenderade vi åt att städa i tv-rummet. Alla förrymda leksaker under soffan har kommit till rätta, dammråttorna har förpassats till dammsugaren, fönstret är nyputsat och gardinen tvättad och nystruken.

Matkassen bjöd på timjanstekt fläskotlett i kantarellsås med klyftpotatis. Det var en vansinnigt god kantarellsås! Det receptet kommer vi definitivt att spara. Vi har numera Linas originalkasse Eko 70% varannan vecka och Linas barnkasse varannan vecka. Båda innehåller 5 middagar i veckan. Hur smidigt som helst, jag önskar faktiskt att vi unnat oss detta tidigare. Hittills är det bara en enda maträtt som vi valt att inte laga – ljummen tonfisksallad – jag klarade bara inte av ens tanken efter långvarig magsjuka. 

Alice och Erik spenderade kvällen åt att spela Mario Kart 8 på Switchen. Hjälpfunktionerna i detta spel är fantastiska, någon har verkligen tänkt till. Om man vill så kan man ställa in så att ens bil inte åker utanför vägkanten på banan, vilket är kanon för yngre spelare som också vill ta sig i mål. Vi har pratat mycket om hur man är en bra förlorare och schysst vinnare. Vi uppmuntrade dessutom vinnaren att heja på den som ännu inte lyckats ta sig i mål.

Vi vill vara aktiva i våra barns spelande och deras användning av teknik överlag. Det finns mycket barnen behöver lära sig kring användandet av spel, paddor, sociala medier m.m. och vi tänker att det är både bättre och lättare om de tidigt ser oss som en naturlig del i deras användning och utveckling i detta.

Appar för barn i förskoleålder

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag tänker jag rekommendera två nya appar för er med barn i förskoleålder. Är ju inte särskilt mycket annat än jobb som cirkulerar i mitt huvud under vardagarna just nu, men Alice uppskattar ju såklart när mina tankar cirkulerar kring olika appar till läroplattor och hon får vara försöksperson.

Häromdagen köpte jag appen Toca Tea Party som visade sig överträffa alla mina förväntningar. Inte bara är det en väldigt rolig app för fri lek med en skräddarsydd fikastund, man kan dessutom leka upp till tre stycken samtidigt. Perfekt för er med syskon som slåss om att få leka med plattan eller för att öva samspel och turtagning i förskolan.

Ett annat spel från Toca Boca som vi planerar att införskaffa till helgen är Toca Store. I det här spelet får man in turtagning, samarbete och matematik på ett naturligt och spännande sätt. Barnen får öppna sin egen butik och låter dem vara både försäljare och kund i butiken. Jag gissar att denna app passar bäst för de lite äldre barnen i förskolan.

Om Alice själv fick bestämma så skulle hon välja Toca Pet Doctor eftersom hon är väldigt inne på doktor-lekar just nu efter att ha tittat på Doc Macstuffins. Antagligen kommer hon att få sin vilja igenom vid något bra tillfälle, att ta hand om andra känns ju som en ganska viktig sak att uppmuntra.

 

Expertutlåtande

Taggar

, , ,

Dela

Dagens #blogtober14 utmaning är: Jag är expert på…

…The sims! Jag har spelat The sims sen det första spelen kom ut. Sedan dess har jag köpt och spelat i princip alla The Sims spel, expansioner och prylpaket som släppts. Jag har lagt ut en halv förmögenhet på dessa spel, EA Games är nog glada i alla fall Nu när jag fyllde 30 fick jag The Sims 4 Limited Edition av Alice gudfar Jonas i födelsedagspresent. Jag hade tänkt spara lite pengar och vänta med att skaffa det tills det dök upp på rea eftersom man som småbarnsförälder inte har tid att spela så mycket som man kanske skulle önska i alla fall. Men jag blev löjligt lycklig när jag öppnade paketet, som ett barn på nytt! 

The Sims kan väl närmast beskrivas som ett digitalt dockskåp där simmarna är dockorna som du har total kontroll över, låt dem leva livet, skaffa barn, göra karriär, uppfylla sina drömmar eller förneka dem lycka, se dem brinna upp i en tragisk köksbrand, gör bort dem inför andra simmar eller vad du nu själv kan komma på som roar dig för stunden.

Många använder fusk när de spelar Sims, något som jag aldrig själv varit särskilt förtjust i. Man kan ge dem oändligt med pengar, bygga sitt drömhus och köpa allt din sim någonsin kunnat drömma om. Jag gillar att bygga upp min sims liv från grunden. Jag har heller aldrig varit en särskilt grym spelare, jag gillar att se mina simmar lyckliga och spela med samma familj i flera generationer. Om du undrar något Sims relaterat är det bara att fråga mig, jag kan säkert svaret för jag har spelat de här spelen tillräckligt mycket för att våga kalla mig expert!

Trosa marknad & helgens spelhåla

Taggar

, , , ,

Dela

I lördags var vi på Trosa marknad. I vanliga fall brukar det vara väldigt mysigt men den här gången var det dåligt väder och både Björn och Alice var förkylda. Vi sprang i princip igenom hela marknaden så vi skulle få åka hem. Därför blev det heller inte många fynd, men såklart skulle Alice få med sig någonting från sitt första marknadsbesök. En träelefant och en trähund som också är pussel står nu i hennes rum.

På vägen hem svängde vi förbi min mormor och morfar eftersom de längtat efter Alice. Mormor fick mysa en stund med henne sen åkte vi hem till Alice mormor och morfar för middag. Kvällen avslutades med brädspelet Settlers of Catan tillsammans med morbror Peter och morbror Anders. Passar också på att skryta med min vinst lite. Bättre lycka nästa gång killar.

På söndagen åkte vi till Bromma Blocks och inhandlade studentpresent till Peter som tar studenten nu på fredag. Men jag kan inte avslöja vad vi köpte ifall Peter skulle råka läsa det här.

Söndagen avslutades med ett parti Munchkin med Peter. Den här gången var det däremot inte jag som vann. Helt ärligt tycker jag det är lite mycket att hålla reda på i det spelet, men det är vitsigt och det gillar jag. Ironi på rollspel kan bara inte bli fel.