Inlägg taggade ‘Sockerkakor’

En helt vanlig dag med det där ”lilla extra”

Taggar

, , , , , ,

Dela

Idag har vi haft en helt vanlig tisdag här hemma. Jag och Erik lämnade Alice på förskolan i morse sen tog vi en kortare promenad förbi närbutiken och hämtade ut två paket på posten. Härligt att solen varit framme hela dagen, jag riktigt kände hur D-vitaminerna spratt i kroppen! Jag har blivit utmanad att lägga upp en svartvit vardagsbild varje dag i fem dagar på Instagram och Erik fick vara med på den första under vår promenad. Om du är nyfiken på de nästkommande 4 bilderna kan du följa mig på Instagram under alias Hemmadrommar.

IMG_1606

Vi hade en lugn dag hemma och Erik sov både på förmiddagen och eftermiddagen med en paus för lunch och lite lek. När Erik sov på eftermiddagen fick jag ett vansinnigt sötsug och bestämde mig för att baka. Jag kände att det skulle vara kul att prova ett nytt recept och tyckte att det passade bra att baka en Nougatdröm eftersom vi hade en förpackning med nougat kvar i kylskåpet som aldrig kom till användning kring julbaket. Det var en väldigt speciell smet och jag undrade faktiskt hur den någonsin skulle kunna bli en kaka, men resultatet blev förvånansvärt bra, och gott måste jag också tillägga. Receptet kan du hitta i boken Sockerkakor som är en av de bästa bakböckerna man kan ha om man gillar sockerkakor.

_MG_2230_editblog_

Så när vi hade hämtat Alice på förskolan passade vi på att fika lite tillsammans med pappa Björn, som jobbade hemma idag eftersom han lämnade in vår bil på verkstaden i morse. Snart vet vi hur mycket skada bilen tog när jag och barnen blev påkörda bakifrån för en tid sedan. Vi har dragit ut på inlämnandet eftersom vi inte vill vara utan bilen, men nu ska den snart in på service och sen besiktigas, så vi har inte så mycket val. Blir lite jobbigt när jag måste åka till BVC med Erik senare i veckan för att träffa läkaren, att åka kommunalt är inte riktigt min grej.

Jag vill ha vår nu, längtar ut till landet och lekstugan, efter att kunna sitta ute på altanen i solen med barnen lekandes på gräsmattan, efter tunnare kläder och mera ljus. Jag är väldigt glad att det faktiskt blev riktig vinter till slut, men nu är jag trött på att dra pulka, halka omkring på is och svettas när jag hämtar Alice på förskolan.  Är du också trött på vintern nu?

Fredagsmys

Taggar

, , , ,

Dela

Alice har fått vara hemma ifrån förskolan idag. Vi har passat på att hitta på en massa roligheter som att måla med silkeskritor och titta på animerade kortfilmer. Alice favoritfilm just nu är La Luna som är en animerad kortfilm från Pixar. Intresset för ”blinka” = stjärnor verkar inte avta.

Under eftermiddagen har vi bakat minisockerkakor med After Eight. Alice tycker om att baka, men minst lika mycket om att slicka ur skålen efteråt. Vi ska provsmaka läckerbitarna när pappa kommer hem. Hoppas att de är godkända för Björns födelsedagsfika i morgon!

_MG_0477_editblog_ _MG_0481_editblog_
_MG_0487_editblog_
_MG_0489_editblog_

Björn kommer hem extra tidigt idag eftersom jag har sjukt ont i mina fogar, det har varit galet mycket värre de senaste två dagarna och jag kan knappt gå ett enda steg utan att det känns som att jag ska ramla ihop av smärta. Men jag hoppas ändå på att kunna baka en sats till med minisockerkakor ikväll, vi får se.

_MG_0494_editblog_

Så här roligt kan man ha när man väntar på sockerkakor i ugnen.

 

Sockerkakor

Taggar

, , , ,

Dela

Min dag började inte särskilt bra igår, fyra timmars sömn under natten p.g.a. snarkande man, sparkande bebis i magen, foglossning och snorig näsa. Sov 2,5 timme på förmiddagen för att ta igen lite sömn och vaknade faktiskt förvånansvärt pigg. Alice morfar var snäll och hämtade Alice på förskolan vilket gjorde att jag fick spara ännu mer energi att lägga på min underbara unge. Ända sen foglossningen uppenbarade sig har jag känt mig otillräcklig som mamma, jag kan inte röra mig som jag vill, bus och skoj blir väldigt begränsat. Att jag sen oftast är trött eftersom foglossningen gör att jag sover dåligt gör mig grinig, och smärtan som gör mig sur, ger inte bästa förutsättningarna för att orka eller kunna vara den bästa mamman just nu.

Så igår när jag hade energin passade jag på att lägga den på Alice. Vi hade vattenlek i duchen, vi lekte med Duplo, hon hjälpte mig att laga mat och efter middagen bakade vi en sockerkaka. Så otroligt skönt att få ägna henne den uppmärksamhet hon behöver för omväxlingsskull. I vanliga fall får jag kämpa för att komma på aktiviteter att underhålla henne med och timmarna innan hennes pappa kommer hem kan bli ganska kämpiga med mycket bråk, gnäll och gråt eftersom jag inte orkar aktivera henne. Men igår flöt allting bara på, hoppas på fler sådana dagar framöver!

_MG_0325_editblog_

Sockerkaka med kokosdoftande chokladglasyr

Tänkte passa på att tipsa er om en bakbok som faktiskt är riktigt bra. Ofta tycker jag att bakböcker innehåller amerikanska mått, krångliga ingredienser eller ingredienser man inte har hemma. Men boken Sockerkakor av Mia Öhrn och Claes Karlsson har recept på lättbakade sockerkakor som är riktigt goda och känns väldigt ”svenska” i smaken. Klassiska sockerkakor med olika variationer som exempelvis: Flädersockerkaka, Vallmosockerkaka med vit chokladglasyr, Tigerkaka med mintchoklad eller Birgits sockerkaka som vi bakade igår kväll. Det var första gången vi bakade den och även om den rent visuellt kanske inte blev så fin som i boken, för att jag var för otålig och inte lät den svalna ordentligt innan jag hade på glasyren, så var det den godaste, saftigaste sockerkakan jag någonsin ätit. Mumsfillibaba!

_MG_0332_editblog_