Inlägg taggade ‘recept’

Julstök

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag har vi haft julstök här hemma. Under förmiddagen startade jag och barnen en lussedeg som sen fick jäsa medan vi gjorde oss i ordning hela familjen. När Erik sov mitt på dagen gjorde jag och Björn lussekatter med Alice. 

wpid-MG_9941.jpgwpid-MG_9948.jpg
wpid-MG_9953.jpg

När lussekatterna sen skulle jäsa igen så tittade vi på julfilm tillsammans, något som jag älskar såhär inför jul, idag såg vi Polarexpressen. Vi pratar mycket om Tomten här hemma, Alice är mycket orolig över att hon inte skulle få några julklappar. Det är mysigt att bygga upp julstämningen och förväntningarna inför julafton med barnen, men det gör mig lite ledsen att hon tror att hon kanske inte är tillräckligt snäll. Men det hör väl kanske till när man är liten, spänningen och förväntningarna går hand i hand med oron och rädslan för det där lite magiska.

Efter lussekatterna blivit gräddade åt vi tomtegröt och avslutade med såklart med en nybakad lussekatt. Vi gick efter Leilas recept på lussekatter, men jag blev inte jätteimponerad. Jag tyckte de fick nästan en krispig yta,vilket inte tilltalade mig, även om de var goda.

wpid-MG_9961.jpg

Eftermiddagen ägnade vi åt att ta ned julgranen från vinden. Den står nu klädd och grann i vårt vardagsrum. De sista tomtarna fick också komma på plats, så nu är vi redo för jul!

Mozartkulor

Taggar

, , , , , ,

Dela

Jag och Björn gör aldrig julgodis, vi håller oss till julbaket med pepparkakor och lussebullar. Men vi har en egen tradition med att göra Mozartkulor runt jul, antingen före jul eller i mellandagarna, lite beroende på ork och tid. Dessa är verkligen farligt goda och väldigt onyttiga så man får verkligen passa sig, för det går lätt ned några för många. Att vi gör dem just kring jul är just för att begränsa oss till att bara äta dem en gång om året och de passar väldigt bra som ersättare för knäck, ischoklad och annat julgodis som vi inte är särskilt förtjusta i.

Tänkte att jag skulle dela med mig av detta vansinnigt goda recept som jag ursprungligen snappat upp från Coops tidning Medmera under namnet Falska Mozartkulor. Här hemma benämner vi dem kort och gott för Mozartkulor och har anpassat receptet efter våra egna önskemål. Ursprungliga receptet hittar du om du trycker här! och nedanför hittar du receptet så som vi brukar göra dem.

_MG_2896_Editblog_

Mozartkulor

ca. 30st

125 g mjuk nougat
250 g marsipan
1 msk konjak
150 g mörk choklad

Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och ställ dem i kylen. Blanda mandelmassan med konjaken och dela sen massan i 30 lika stora delar, forma till kulor och platta ut dem till rundlar. Lägg en nougatkula på varje och forma marsipanen runt nougaten så att den täcks. Bryt den mörka chokladen i bitar lägg dem i en djup tallrik. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så att den smälter. Doppa kulorna i chokladen, vi använder en tandpetare för att rulla runt dem i chokladen tills de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem i kylen att stelna.

Mozartkulor (Tyska: Mozartkugeln) skapades 1890 av den österrikiske konditorn Johan Fürst till 100-årsdagen av Mozarts död under namnet Mozartbonbon.

Källa: sv.Wikipedia.org

Play-doh

Taggar

, ,

Dela

När jag var liten lekte jag ofta med Play-doh eller trolldeg vilket man nu föredrar att kalla det. Idag gjorde jag och Alice en egen deg här hemma. Alice klämde och kände sen delade hon upp degen i småbitar och la framför sig. Sen verkade hon nöjd med sin insatts. Jag gjorde en deg-kanin som fick massvis av pussar och en deg-bebis med nappflaska. Tydligen var det hur kul som helst att mata bebisen med flaskan, men efter mycket lek och ett försök till kram hade bebisen inte längre något huvud.

Jag tänkte att det kanske är fler som skulle vilja ha en påse med play-doh i kylskåpet att ta fram när man behöver slå ihjäl lite tid så här kommer receptet:

Play-doh

Blanda först:

5 dl mjöl
2 dl salt
2 msk citronsyra
1 msk matolja

Blanda sedan i:

5 dl kokande vatten

Tips!
Vill ni ha färg på degen är det bara att blanda i karamellfärg, men om man är rädd för att händerna också ska bli färgade rekommenderas handskar.

 

Morotskaka á la Leila

Taggar

, , ,

Dela

Efter en tuff dag tycker jag att vi förtjänar morotskaka. Jag hittade ett recept för några dagar sedan på Leila.se som jag ville prova. Jag älskar morotskaka! Efter att ha provsmakat denna kan jag verkligen rekommendera hennes recept. Riktigt saftig och otroligt god! Måste nog skaffa mig hennes bakbok A piece of cake.

Leilas morotskaka

Ungstemp: 150°C

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt morotskakan svalna.

Cream Cheese Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.

Alice tyckte att morotskakan var supersmarrig men det som var allra bäst var att frostingen var jättemysig att gegga mellan händerna.

Baka, baka, liten kaka

Taggar

, , ,

Dela

Igår bakade jag och Alice på eftermiddagen. Jag föredrar att baka mjuka kakor eftersom det är hyfsat enkelt och går snabbt att vispa ihop, vilket är en fördel när man har ett barn som springer runt och gör bus. Men istället för den traditionella sockerkakan föredrar jag att baka Solskenskaka. Min farmor brukade baka Solskenskakor när jag var liten och jag har alltid älskat dessa. Så igår kväll fick jag och Björn en mysig fika framför en film när vi lagt Alice för kvällen.

Solskenskaka

Ungstemp: 175°C

125 g margarin
3 ägg
3 dl socker
3dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering: sötmandlar

Smörj en rund form med löstagbar kant (24cm Ø). Smält margarinet och låt det svalna. Vispa socker och ägg pösigt. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och det smälta margarinet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 10min.

Skålla, skala och klyv mandlar i halvor (eller använd färdiga madelspån som jag brukar göra!). Lägg på mandeln (efter 10min i ugnen) och grädda sedan kakan 20-30min till.

Solskenskaka

Kakan räckte till fika idag också när Carro och Casper tittade förbi på eftermiddagen. Alice sken upp som en sol(skenskaka) när hon fick sällskap. Efter lite fika lekte vi på Alice rum och det verkade både hon och Casper gilla eftersom båda mammorna fick sitta på golvet. Alice knatade runt efter Casper och gav stackarn inte en lugn stund, men han får vänja sig vid att bli jagad av flickor så söt som han är.