Inlägg taggade ‘pepparkakor’

Julgranen är uppe!

Taggar

, , ,

Dela

Här hemma har vi en snorig och kraxig unge, en hostig unge och en förkyld pappa. Hoppas, hoppas att detta går över till julafton! När vi ändå måste hänga hemma hela helgen passade vi på att ta fram och pynta julgranen. I år har vi inte mindre än 1400 lampor i vår julgran och en ny toppstjärna. Toppstjärnan köpte jag hos Disney store när deras julkollektion började trilla in. Jag tyckte själv att jag var lite tidigt ute, men den tog snabbt slut både i butik och på nätet, så jag är glad att jag för omväxlingsskull slog till direkt.

Vi trotsade alla snoriga näsor och passade på att inhandla julmaten under eftermiddagen. Jag vill inte vara ute i sista minuten med den eftersom vi ska ha firande här hemma på julafton med min sida av familjen. Även om det inte var helt smärtfritt så tappade vi i alla fall inte bort några barn och nu ligger maten i kyl och frys i väntan på festligheterna.

Vi har också hunnit med årets pepparkaksbak. I ärlighetens namn så är pepparkaksbaket något jag gör bara för att man ”måste”. Pepparkaksbak är stressigt och de flesta pepparkakorna kommer antingen ut för tidigt, blir svedda, eller helt enkelt brända till kol. Men framför allt så gillar jag inte ens att äta pepparkakor. Men nu är det gjort, barnen är nöjda och framförallt fullproppade med pepparkaksdeg. Erik sammanfattade det bra:

– Jag vill inte baka mer. Jag är mätt!

Ekologiskt pepparkaksbak

Taggar

, , , , , ,

Dela

Igår bakade vi pepparkakor här hemma. I år köpte vi ekologisk pepparkaksdeg eftersom vi numera försöker köpa ekologiskt så långt det känns rimligt. Jag upplevde den som hårdare än annan färdig pepparkaksdeg man kan köpa i butik, men mindre kladdig. Den fastnade inte i bordet trots att vi inte använde oss av något mjöl alls. Den smakade heller inte lika sött som de pepparkaksdegar vi använt tidigare. Jag brukar inte gilla pepparkakor gjorda på färdig deg men dessa var i alla fall ätbara, även om jag fortfarande föredrar de min farmor brukade göra eller Annas färdiga pepparkakor på burk. Eftersom degen var hård så hade Alice svårt att kavla ut den själv, så jag fick hjälpa henne, men hon kavlade efter att jag kavlat så hon var nöjd i alla fall.

_MG_5984_editblog__MG_5992_editblog_
_MG_5995_editblog_
_MG_5997_editblog_

En väldigt koncentrerad pepparkaksbagare var hon, som gjorde sina pepparkakor med My little pony tema: Twilights stjärnor, Appel Jacks träd och en massa ponnyer. Jag hjälpte henne att göra Rainbow Dash och Twilight Sparkle sen fick det räcka med ponnyer för min del.

_MG_1917_editblog_

_MG_6000_editblog_

Idag har vi handlat allt till julbordet och på tala om ekologiskt så har vi faktiskt köpt en ekologisk julskinka i år. Efter att ha läst en artikel om just julskinkor där jag blev varse om att för att vara säker på att du äter en gris som har haft det bra med tillgång till utevistelse, lera och halm att böka runt i så är det ekologisk julskinka som gäller. Men se upp, för EU-ekologiska grisar får visserligen tillgång till utevistelse med de får nöja sig med att rastas på betong platta. Jag vill äta och njuta av min julskinka med gott samvete och veta att grisen jag äter har levt ett riktigt grisliv, inte ett grisigt liv.

När vi hade packat upp alla varor och ätit risgrynsgröt till lunch gjorde jag och Alice lite julpyssel. Vi satte i nejlikor i apelsiner och hängde upp dem i köksfönstret. Det luktar så ljuvligt gott!

_MG_1922_editblog_

Luciafirande på förskolan

Taggar

, ,

Dela

Idag var det äntligen dags för Luciafirande på Alice förskola. Alice fick välja mellan att vara tomte eller Lucia och valde själv att hon ville vara en Lucia. Senaste tiden har det varit en hel del prat om Lucias vara eller icke vara i förskolan men det tänker jag faktiskt inte ta upp här och nu. Björn arbetade hemifrån idag för att kunna följa med på firandet, så vi stoppade om Erik i vagnen och vandrade tillsammans iväg till Luciafirandet när solen var på väg ned.

_MG_5826_editblog_

Ett fint Luciatåg med massor av Lucior, tomtar och pepparkakor som sjöng vackert. Så fint och vackert som det kan bli på förskolan alltså, där föräldrarnas ögon glittrar mot barnen och stoltheten över just deras barn lyser upp vintermörkret. Numera får man inte fotografera Luciatågen på de flesta förskolor, vilket jag personligen tycker är rent larv, men jag respekterar de regler som är satta. Men det är alltid någon som bryter mot dessa regler och det känns surt att man själv inte får bilder på barnen när man vet att någon annan har det. Förskolan hade markerat ut fotohörnor där man kunde fotografera sitt barn enskilt om så önskades.

_MG_5829_editblog_

Det bjöds på varm saft, glögg och pepparkakor. Alla fick också med sig en påse med pepparkakor hem som barnen bakat själva tidigare i veckan. När vi kom hem åt vi lussebullar, drack varm choklad och tittade på Junibackens jul tillsammans. Efter det har vi inte haft lika lugnt här hemma med en helt sjövild Alice som inte kan sitta stilla eller vara tyst i ens en sekund, spänningen av ett Luciaframträdande blev nog lite mycket för damen.

_MG_5837_editblog_