Inlägg taggade ‘mat’

Apropå nystarter

Taggar

, , , , , , ,

Dela

I går kväll kom vår första matkasse. Vi har valt att prova Linas originalkasse 70% Eko för att slippa fundera så mycket på veckans middagar. Jag trodde ju att det skulle komma en kasse varje söndag, men det visade sig att den bara kommer varannan vecka. Vi får prova hur detta funkar för oss under ett par veckor nu sen får vi väl se om vi lägger upp en prenumeration för varje vecka.

Veckans meny:

Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad och vitlöksrostad potatis

Créme Ninon med färsk mynta och hummus

Kalkon- och dijonfrikassé med äppelsallad och syrad grädde

Kanel- och spiskumminkryddade lammfärsjärpar med persiljesallad

Augustipaj med skagenröra och krispig päronsallad

 

Idag åt vi den grillade fläskkarrén och är nu mätta och belåtna. Eller jag och Björn är mätta, barnen är sjuka så de åt inte så mycket. Även om vår semester är slut så har barnen fortfarande inte fått komma tillbaka till förskolan. Björn vabbade hela förra veckan för Alice som under veckan smittade Erik som nu också är dunderförkyld. Så eftersom Björn också vill komma tillbaka till jobbet efter semestern så är det nu min tur att ta vabben. Småbarnslivet deluxe!

 

 

Ekologiskt

Taggar

, ,

Dela

Mitt enda nyårslöfte var att försöka handla mer ekologiskt under 2015. Jag satte ribban lågt genom att bara lova att försöka handla mer, inte ersätta allt med ekologiska varor. Hittills har jag också lyckats hålla löftet och känner mig väldigt upplyst om hur mycket ekologiska varor det faktiskt finns att få tag på i mataffärerna. För det är hittills just maten som jag har riktat in mig på och vi gör faktiskt ett väldigt bra jobb om jag får säga det själv. Ungefär en tredjedel av all mat vi handlar är numera ekologisk, det har jag bara koll på eftersom Coop skriver ut det på sina kvitton så att jag kan berömma mig själv varje gång vi har storhandlat. Väldigt smart av dem måste jag säga, det motiverar verkligen till att lyckas ännu bättre nästa gång man handlar. 

Från början var jag väldigt förvånad över hur mycket ekologiska matvaror det finns som jag aldrig sett, jag har liksom inte ens tittat efter vad som finns på hyllan, utan bara plockar ”det gamla vanliga”. Numera är jag mer förvånad över att de stora märkena inte har mer ekologiska varor i sina sortiment. Varför har inte exempelvis Barilla som är en av de största pastaleverantörerna ekologiska alternativ? Det som jag upplever som svårast är den färdiga maten som exempelvis flingor, köttbullar, fryst färdigmat, m.m. Visst kan man hitta ekologiska köttbullar, men de är svindyra eftersom det bara finns en leverantör representerad. Kött är dyrt att köpa ekologiskt, det gör vi sällan, men bacon köper vi ekologiskt för det är inte mycket dyrare än annan bacon. För det är det som är så spännande, att många av de ekologiska varorna är inte så mycket dyrare än andra icke-ekologiska alternativ.

Det var faktiskt mjölk som fick mig att börja tänka ekologiskt på allvar någon gång förra hösten. Där stod jag och skulle plocka på mig mjölk i mataffären och direkt tänkte jag;  Såklart ska jag köpa vanlig mjölk, ekologiskt är ju såååå dyrt! Men av oförklarlig anledning så tittade jag på priserna och skrattar till åt mig själv, här står jag och gnäller på att ekologisk mjölk kostar någon krona mer än vanlig mjölk, NÅGON KRONA! Har jag inte råd att lägga några kronor extra på att fylla kylen där hemma med ekologisk mjölk, som egentligen borde vara det självklara valet för alla?!

Numera försöker jag alltid att jämföra alla matvaror vi köper med ekologiska alternativ och som jag redan har nämnt så finns det väldigt många prisvärda alternativ där ute. Men det är svårare än man kan tro att komma ifrån att bara plocka ”det gamla vanliga” från hyllan, framför allt så är det tidskrävande att leta efter nya alternativ. Men när man handlat samma ”nya” produkt ett antal gånger så blir det ju en ny invand rutin och handlandet går lite snabbare igen. Jag vill verkligen lyfta fram Änglamarks ekologiska sortiment för dig som funderat på ekologiskt, de har väldigt mycket prisvärda ekologiska matvaror.

Så varför ska man då köpa och äta ekologisk mat? Kolla gärna in dessa länkar:

Jag handlar ekologiskt framför allt med tanke på våra barn, jag vill att de ska få så lite skit i sig som möjligt och ge dem så goda förutsättningar som möjligt till långa friska liv. Jag gillar också att kunna äta med gott samvete och hoppas att det lilla jag gör ska göra någon skillnad, för jag tror att ju fler vi är som väljer ekologiskt, ju fler ekologiska alternativ kommer det dyka upp i affärerna. 

_MG_2692

Här är lite av den ekologiska maten som vi har hemma just nu.

Det vore kul att få veta vad du tycker och tänker kring detta men ekologisk mat. Handlar ni ekologiskt? Varför/varför inte? Vad och vart handlar ni?

 

Första stegen!

Taggar

, , , ,

Dela

Igår tog Alice sina första steg! Hon började med att ta tre steg från Björn till min famn när Björn släppte hennes händer. Alice var nog lika chockad som vi. Efter det har hon nu gått upp mot fem steg mellan saker. Men hon verkar ha svårt att hålla samma fart hela tiden och för varje steg hon tar så ökar takten tills hon tillslut snubblar och faller. Kul är det i alla fall! Hon växer så fort vår lilla tjej. Just nu är det förutom att öva på att gå och ta sig fram längs med alla möbler väldigt kul att ”lala” med tungan. Så det är konstant liv och rörelse här hemma.

Från att ha matvägrat och kaskadspytt efter varje måltid äter hon nu riktigt bra. Välling på morgonkvisten, gröt till frukost, måltid vid lunch, mellanmål, måltid till middag och välling innan jag och Björn ramlar ned i sängen på kvällen. Vi tror att spyorna försvann när hon började äta fast mat. De är obeskrivligt skönt att slippa dessa spyor! Fatta att jag gick runt i spyiga kläder varje dag i flera månader! Det var liksom ingen idé att byta eftersom hon snart spydde ned mig igen.

När vi låg på sjukhuset med Alice så trodde tjejerna där att vi överdrev Alice spyor när vi beskrev dem, de verkade också tro att vi gjorde någonting fel när hon inte ville äta upp. En natt när jag hade suttit och trugat i Alice så mycket jag kunde pep jag efter hjälp och förklarade att hon inte verkade vilja ha mer (lite smått i panik eftersom vi inte skulle få komma hem förrän hon åt som hon skulle). Tjejen som kom in bad att få prova om hon kunde få i henne maten. Hon betedde sig så fruktansvärt överlägset att jag själv ville spy. Hon lyckades i alla fall få i Alice hela flaskan och tittade upp på mig med världens största flin, men just då spyr Alice rakt ut, en riktig praktspya, en sån som vi hela tiden försökt förklara för läkarna och tjejerna på avdelningen. Hela Alice och hela tjejen var helt dyngsura. Tjejen försvann sen ganska snabbt från vårt rum och sa inte så mycket mer. Behöver jag säga att det är enda gången jag verkligen uppskattat en spya?

Jag har senaste kvällarna suttit med Alice bebisbok och pysslat. Är riktigt nöjd med bokens första uppslag som blev klart nu ikväll efter att Alice somnat. Klicka på bilden om du vill se den i större format.

 

Plötsligt händer det!

Taggar

,

Dela

Idag har jag gjort en matpaj helt själv för första gången i mitt liv. Det är pinsamt egentligen men någon så nån gång till mig att det var asjobbigt att göra paj så jag har undvikit det. Men det var inte alls jobbigt, snarare tvärtom. Jag måste sluta lyssna på vad andra säger och prova saker själv för att skapa mig en egen åsikt.

Det blev i alla fall en ost och skinkpaj med broccoli. Den blev dessutom väldigt lyckad så nu känner jag mig typ taggad att göra paj igen. Haha.

Paj

Lite kul är det att vi provar att laga massa nya maträtter sen Alice kom. Vi äter ju inte ute lika ofta längre och det blir väldigt tjatigt att äta samma sak hela tiden.

Mammaträff

Taggar

, , , ,

Dela

Idag var jag och Alice på BVC med föräldragruppen eller mammagruppen som jag säger eftersom den består av endast mammor. Trevligt att få prata lite med andra mammor med barn i samma ålder som Alice. Alice verkade trivas tillsammans med de andra barnen, skrattade och ”pratade” massor. Vi pratade om mat- och sovrutiner vilket är ganska passande eftersom vi precis börjat introducera välling för Alice.

När vi började med Välling till kvällsmål för lite mer än en vecka sedan kändes det ganska hopplöst eftersom hon blev rasande varje gång vi skulle mata henne med Välling. Ett tag där började hon smaka bara en droppe under protest vid varje måltid för att hon trodde det var Välling. Men så igår kväll tog hon flaskan utan några som helst protester. Otroligt, bara sådär! Så jag utmanade ödet i morse och gav henne välling igen, och efter att bara he gett mig en skeptisk blick åt hon upp hela flaskan. Jippi! Nu är tanken att hon ska äta Välling morgon och kväll.

Vi kämpar vidare med smakportioner/smaksensationer men Alice älskar ju inte direkt mat, det har hon aldrig gjort. Redan på sjukhuset kämpade vi med maten och kaskadkräkningar. Men nu accepterar hon iallafall några skedar fruktpure, dessa smakportioner får hon numera i samband med våra måltider och när vi ätit klart får hon ersättning eftersom hon aldrig äter sig ens i närheten av mätt. Men det går framåt.