Inlägg taggade ‘Lucia’

Glad Lucia!

Taggar

,

Dela

För mig började Luciafirandet tidigt i morse på jobbet tillsammans med mina kollegor, barngruppen och deras föräldrar. På eftermiddagen var det dags Luciafirande på barnens förskola. Jag, Björn och barnens mormor och morfar fanns på plats för att lyssna på skönsången. Efteråt åt vi lite pepparkakor och tog lite kort innan vi drog oss tillbaka.

Mysigt att vi fick en vit Lucia, stämningen blir så mycket högre då.  I helgen ska vi äntligen sätta upp julgranen här hemma, baka pepparkakor, lussebullar och julgodis. Julstämningen är nu på topp!

Hoppas ni har och har haft en mysig Lucia!

Luciafirande på förskolan

Taggar

, , ,

Dela

Idag var det luciafirande på barnens förskola. Firandet hölls på morgonen kl. 8 så det blev till att gå upp riktigt tidigt i morse. I går kväll passade vi på att prova kläderna lite för att förbereda barnen på vad som skulle hända. Jag tror att det var ett ganska smart drag med tanke på att ingen av oss är van vid att gå upp så här tidigt. Alla trix för en effektiv och bråkfri morgon togs till, vi är sällan så organiserade. 

wpid-MG_9924.jpg
wpid-MG_9920.jpg

Det har diskuterats flitigt de senaste åren kring luciafirandets vara och icke vara i förskolor och skolor och jag tycker att den diskussionen är väldigt intressant. För vem har vi dessa firanden? I vilken form bör de ske? Kan vi i förskolan kräva att barnen ska komma i lussekläder? Hur känns det för de barnen vars föräldrar inte har möjlighet att närvara? Listan kan göras lång och jag funderar ju mest kring detta för att jag själv arbetar inom förskolan.

Barnens luciafirande var som vanligt mysigt och alla barn var såklart jättesöta där de stod som små Michelingubbar i mörkret och sjöng. Sen hade vi vår Erik som med nappen i munnen, kaninen i ena handen och lyktan i andra handen, varken kunde sjunga eller vifta med i sångerna. I vanliga fall är han ju en riktig liten spexare, men han har varit hemma med ett jobbigt virus i lite över en vecka. Inte helt lätt att komma tillbaka just på lucia och dessutom vara lite bortskämd hemifrån med att få ha nappen och kaninen i både tid och otid för att man varit sjuk.

wpid-MG_9934.jpg

Ingen fotografering är tillåten på förskolan, inte heller vid uppträdanden som idag där andras barn är med. Det är en regel som jag ogillar skarpt och inte alls har någon förståelse för, men självklart respekterar. Men såklart är det tillåtet att fotografera sina egna barn efteråt, vilket alla gör, men vitsen är ju tyvärr inte särskilt stor eftersom sammanhanget försvinner. Men jaja, söta är de ju, vilket jag redan har sagt. 

Nu tar vi helg. Vi har massor med aktiviteter planerade. Hoppas ni får en mysig 3:e advent och Lucia!

wpid-MG_9919.jpg

 

Luciafirande på förskolan

Taggar

, ,

Dela

Idag var det äntligen dags för Luciafirande på Alice förskola. Alice fick välja mellan att vara tomte eller Lucia och valde själv att hon ville vara en Lucia. Senaste tiden har det varit en hel del prat om Lucias vara eller icke vara i förskolan men det tänker jag faktiskt inte ta upp här och nu. Björn arbetade hemifrån idag för att kunna följa med på firandet, så vi stoppade om Erik i vagnen och vandrade tillsammans iväg till Luciafirandet när solen var på väg ned.

_MG_5826_editblog_

Ett fint Luciatåg med massor av Lucior, tomtar och pepparkakor som sjöng vackert. Så fint och vackert som det kan bli på förskolan alltså, där föräldrarnas ögon glittrar mot barnen och stoltheten över just deras barn lyser upp vintermörkret. Numera får man inte fotografera Luciatågen på de flesta förskolor, vilket jag personligen tycker är rent larv, men jag respekterar de regler som är satta. Men det är alltid någon som bryter mot dessa regler och det känns surt att man själv inte får bilder på barnen när man vet att någon annan har det. Förskolan hade markerat ut fotohörnor där man kunde fotografera sitt barn enskilt om så önskades.

_MG_5829_editblog_

Det bjöds på varm saft, glögg och pepparkakor. Alla fick också med sig en påse med pepparkakor hem som barnen bakat själva tidigare i veckan. När vi kom hem åt vi lussebullar, drack varm choklad och tittade på Junibackens jul tillsammans. Efter det har vi inte haft lika lugnt här hemma med en helt sjövild Alice som inte kan sitta stilla eller vara tyst i ens en sekund, spänningen av ett Luciaframträdande blev nog lite mycket för damen.

_MG_5837_editblog_

Lucia

Taggar

,

Dela

På lucia var jag och Alice nere i Gnesta och lussade för min mormor och morfar (alltså Alice gammelmormor och gammelmorfar). Vi klädde ut oss till tomtar och åkte ned för ett överrasknings-besök.Vi tog med oss lussebullar och pepparkakor för ett riktigt gott luciafika.

Överraskade blev de och besöket verkade uppskattas väldigt mycket. Till lunch fick vi risgrynsgröt, mums tyckte både Alice och jag.

Alice stylade med alla nya saker hon har lärt sig sen de träffade henne sist, som att krypa über-snabbt (helst fram till alla tomtar hon kunde hitta.) Hon passade även på att riva ned deras julgran, välta en stol och försöka riva ned bordsduken med allt fika på. Hmm, har vi fått en liten vilde?

När Alice somnat för kvällen blev det lite mer luciafika framför dagens avsnitt av julkalendern som vi streamar via min dator från svtplay.

Mums!