Inlägg taggade ‘LÖF’

Lite info från LÖF

Taggar

, , ,

Dela

Nu har det gått ett halvår till sen vi hörde något ifrån LÖF. Så häromdagen bestämde jag mig för att kontakta dem för att höra om de kommer någon vart med vårt ärende. Det var inte så enkelt att få tag på vår handläggare som jag hade hoppats på eftersom hon då hade gått för dagen så jag fick ringa igen igår. Första gången jag ringde satt hon i möte, andra gången pratade hon redan i telefon, men tredje gången gillt så fick jag faktiskt tag på henne. Då fick jag veta att vi blivit tilldelade en ny handläggare och fick hennes kontaktuppgifter. Sån tur var kunde hon också tala om för mig vad som hände i ärendet just nu utan att jag behövde jaga vår nya handläggare också. Sist vi pratades vid så skulle två oberoende läkare titta på fallet. Jag fick veta att en obstetriker och en gynekolog har tittat på det men nu skulle även en barnläkare få säga sitt och han hade fått all information i slutet på maj så vi kan nog inte räkna med att få något resultat på utredningen förrän om ytterligare ett halvår skulle jag tro.

Jag önskar att allt det här kan få ett avslut så snart som möjligt för det är extremt jobbigt att inte få svar. Tyvärr tror jag inte att vi kommer få de svar vi ”hoppas” på eller förväntar oss men vi kan i alla fall få ett avslut. Jag har genom den här resan förlorat mycket av det förtroende jag tidigare hade för sjukvården. Som patient är man i princip maktlös och har inga rättigheter värda att tala om. Jag undrar ifall vi hade fått andra svar ifall Alice faktiskt fått skador av syrebristen? Omöjligt att spekulera i, jag vet, men tankarna finns ändå där. Funderar också på hur jag kommer må under en eventuell framtida graviditet och hur jag/vi kommer känna inför förlossningen.

Innan patientnämnden skulle avsluta vårt ärende tyckte min handläggare att jag skulle skriva ett svar till KS på brevet jag fick från dem via Patientnämnden. Hon trodde att det skulle kännas bra för oss att få sista ordet och tala om vad vi tyckte om deras nonchalanta svar. Jag orkade aldrig svara, jag ville inte svara på det kränkande brevet. Om jag hade svarat hade det bara känt som att något hängde kvar i luften som aldrig skulle bli besvarat eller få någon som helst respons. Så jag valde att inte svara, att inte plåga mig själv med att sitta ned och återuppleva vår ångest och förtvivlan som vården uppenbarligen inte bryr sig ett dugg om men som plågar mig kanske inte längre varje vaken minut eller ens varje dag men fortfarande för ofta. Jag valde att få ett avslut.

IMG_0266

Ifrågasätta vården?

Taggar

, , ,

Dela

Sista dagen på Björns semester var vi på återbesök på neonatalavdelningen. Trotts att vi fått så många goda besked om Alice utveckling så  har jag mått dåligt inför det här besöket. Hon måste ju bli godkänd och jag oroar mig ständigt för att de ska se nånting som tyder på att allt inte är som det ska. Jag sov väldigt dåligt natten före besöket för att jag låg och tänkte för mycket.

Väl där så såg ju allt såklart superbra ut och Alice behöver inte komma tillbaka föränns hon fyller ett år. Skönt! Men som vanligt får man ju alltid något nytt när man går på de där besöken. Tydligen ska Alice  få träffa psykolog när hon blir lite äldre för att se hur hennes start i livet påverkat henne. Det är väl bra antar jag men det känns som att hennes barndom kommer innehålla mycket sjukhusbesök. När de hade undersökt färdigt undrade de ifall vi hade några frågor och då kunde jag ju såklart inte vara tyst. Jag ifrågasatte varför KS inte gjorde någon Lex Maria anmälan när Alice föddes.

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Socialstyrelsen. Denna regel kallas lex Maria.

(Socialstyrelsen)

Läkaren säger då att man har diskuterat det men att han tyvärr inte kunde svara på varför. Men han lovade att han skulle ifrågasätta det.

Jag berättade att specialistmödravåden uttalat sig om att Alice syrebrist inte alls skulle ha varit särskilt allvarlig och frågade vad han ansåg om det. Jag vill att de åtminstone ska kunna ge samma version. Läkaren säger då att det var tråkigt att de sagt så för de har på neonatal bedömt Alice syrebrist som allvarlig och det var därför man valde att kylbehandla henne. Han menar att de aldrig skulle utsatt Alice för behandlingen om det inte ansågs absolut nödvändigt. Sen säger han det som får mig att haja till ordentligt:
-Vi har diskuterat det här fallet flera gånger med förlossningen men vi kommer inte överens. Vi anser att barnläkaren har lång erfarenhet och att man ska kunna lite på hennes bedömning i det här fallet. Men jag ska ta upp det igen och påpeka att ni tagit upp det med mig.

Jag berättade då att jag själv efter vårt samtal på specialist mödravården tagit kontakt med Patientnämnden och gjort en anmälan till LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) eftersom vi känner att någonting inte stämmer.

Jag blir bara argare och argare på KS förlossning. Det känns som att de håller barnmorskan bakom ryggen för att hon ska slippa en anmälan. Det borde Lex Maria anmälas så att en utredning startas kring vad som egentligen hände. Jag vill ha svar så att jag kan gå vidare, inte bara få fler anledningar att ifrågasätta. Nu väntar jag otåligt på att Patientnämnden ska höra av sig efter sitt samtal med KS och på LÖF där jag hoppas att man kommer göra en utredning.

Första gången jag höll i Alice. Då var Alice 4 dagar gammal.