Inlägg taggade ‘lek’

Appar för barn i förskoleålder

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag tänker jag rekommendera två nya appar för er med barn i förskoleålder. Är ju inte särskilt mycket annat än jobb som cirkulerar i mitt huvud under vardagarna just nu, men Alice uppskattar ju såklart när mina tankar cirkulerar kring olika appar till läroplattor och hon får vara försöksperson.

Häromdagen köpte jag appen Toca Tea Party som visade sig överträffa alla mina förväntningar. Inte bara är det en väldigt rolig app för fri lek med en skräddarsydd fikastund, man kan dessutom leka upp till tre stycken samtidigt. Perfekt för er med syskon som slåss om att få leka med plattan eller för att öva samspel och turtagning i förskolan.

Ett annat spel från Toca Boca som vi planerar att införskaffa till helgen är Toca Store. I det här spelet får man in turtagning, samarbete och matematik på ett naturligt och spännande sätt. Barnen får öppna sin egen butik och låter dem vara både försäljare och kund i butiken. Jag gissar att denna app passar bäst för de lite äldre barnen i förskolan.

Om Alice själv fick bestämma så skulle hon välja Toca Pet Doctor eftersom hon är väldigt inne på doktor-lekar just nu efter att ha tittat på Doc Macstuffins. Antagligen kommer hon att få sin vilja igenom vid något bra tillfälle, att ta hand om andra känns ju som en ganska viktig sak att uppmuntra.

 

Pelle Svanslös Uppsala

Taggar

, , , , , , ,

Dela

I tisdags gjorde vi ett dagsbesök i Uppsala med barnen. Huvudmålet var Pelle Svanslös lekpark. Lekparken påminner väldigt mycket om Mulle Mecks lekpark med sina små hus, men den var betydligt mindre. Vi passade på att äta picknick-luch där också, de hade många fina picknickbord runt lekparken att sitta vid. 

_MG_8902

_MG_8900 _MG_8927
_MG_8886

_MG_8883

Barnen verkade tycka att det var en rolig lekpark och utforskade piggt allt roligt som erbjöds. Stort plus för att det fanns flera permanenta vattentoaletter som dessutom var gratis precis intill lekparken. Hit kommer vi absolut att åka igen.

Bara en liten bit från parken kunde man titta in i en miniatyr av Pelle Svanslös hem. Jättespännande!

_MG_8940

När vi hade lekt färdigt passade vi på att besöka domkyrkan som var riktigt mäktig och väldigt vacker.

_MG_8944

Efter lite strosande i centrum lämnade vi Uppsala för denna gång. Men jag, Björn och Alice var tillbaka redan idag då vi besökte Fyrishovs äventyrsbad. Jättekul tyckte Alice som åkte de högsta vattenrutschkanorna med mig och Björn flera gånger. En riktigt mysig dag har vi haft med vår lilla prinsessa som jag tror stortrivdes med att få både mamma och pappas uppmärksamhet helt för sig själv. 

Bullerbykänsla

Taggar

, , ,

Dela

Dagens #blogtober14 utmaning är att skriva om mitt roligaste minne från barndomen. Jag vill inte ta upp ett enskilt minne utan istället lyfta en sak som gett mig väldigt många roliga och fina barndomsminnen. Alla grannbarn i området där jag växte upp. När vi flyttade in i radhuset där min mamma och pappa fortfarande bor, skulle jag fylla 5år. Jag kommer ihåg att ganska snart efter att vi flyttat in ringde det på dörren och en massa barn stod utanför och ville att jag och min bror skulle komma ut och leka med dem. Vi var genom hela min barndom ett ganska stort antal barn i området som lekte ihop. Vi lekte Burken, Tjuv och Polis, Ge mig en vink, Tjuvstopp, vattenkrig, spelade brännboll och mycket mer. Jag hade alltid någon att åka pulka med, bygga sandslott med  och bygga kojor ihop med. Några barn flyttade från området medan andra flyttade in och vi gick alltid och ringde på dörren till nyinflyttade barn för att få nya kompisar att leka med. Vi höll ihop ända tills vi fyllde 12-13år, lekte och njöt av barndomen. Jag är oerhört tacksam över att jag fick vara barn så länge, jag tror inte att alla tillät sig att vara det.

Idag har jag inte kontakt med någon av dessa barndomsvänner men springer in i några av dem då och då och får höra hur de har det och vi drömmer oss tillbaka till den tiden.

Ida_editblog_

En mysig dag med mammagruppen

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag har vi haft mammaträff hemma hos oss. Tre små gulliga killar med deras mammor kom hit för lunch och fika. Till lunch serverades chilimarinerade kycklingspett, matvete, tsatsiki och en mix-sallad med rädisor. Jag längtar vansinnigt mycket efter sommaren nu!

Efter lunchen blev det lek för barnen som härjade runt och lite husesyn för mammorna. Barnen leker ju inte direkt med varandra men jag tycker att det märks att de uppskattar varandras sällskap.

Till fikat bjöd vi på cheesecake, sen var det dags för alla att gå hem för denna gång. Vi längtar redan till nästa träff!

I morse innan mammorna kom så besökte vi Alice blivande förskola. Vi har blivit erbjudna en förskoleplats, förstahandsvalet dessutom! Nu känns det att vår lilla tjej börjar bli stor. För exakt ett år sedan idag gick jag runt med värkar här hemma, men det skulle ju ta ett helt dygn till innan vårt mirakel kom till världen. I morgon är det en mycket speciell dag. ♥

Lek i parken

Taggar

, , , , ,

Dela

Idag besökte vi lekparken Björnidet som ligger ett stenkast ifrån där vi bor. När jag var liten var det en superkul Parklek med en massa häftiga lekredskap och klätterställningar. Idag är den klassad som enbart lekpark eftersom den numera är obemannad. Nu finns inte heller några lekredskap att tillgå och enbart ett fåtal klätterställningarna finns att leka i. På Stockholms stads hemsida kan man läsa:

En ny månggunga med fallskyddsmatta har tillkommit, annars är de flesta lekredskapen gamla och slitna.

Det låter ju inte så himla kul och spännande måste jag säga. Jag tycker det är fruktansvärt att man skär ned på barnens platser, för de kan ju inte föra sin egen talan trotts att de är så många. Parklekar och välutrustade lekparker behövs! Jag fattar inte att alla barnfamiljer där ute har låtit det gå så långt? Är man så lite med sina barn numera att man inte besöker allmänna platser tillsammans och därför inte sett hur illa det har blivit? Vart vistas alla dagmammor? Vart leker alla mellanstadiebarn som inte får gå på fritids längre?

Jag slog i alla fall ett slag för barnen idag när jag skickade in ett klagomål till Stockholms stad och talade om vad jag tycker. Någon måste slåss för våra barns rätt till anpassade platser för deras lek. Gör gärna det du också så kanske det blir någon förändring. Klaga kan du göra här!

Trotts min besvikelse på lekparken som sådan hade vi i alla fall en mysig stund tillsammans i solen. Och i ärlighetens namn behöver man ju inte så många klätterställningar när man är 11 månader gammal, de saker som fanns är ju ändå spännande första gången man använder dem.