Inlägg taggade ‘Leila’

Julstök

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag har vi haft julstök här hemma. Under förmiddagen startade jag och barnen en lussedeg som sen fick jäsa medan vi gjorde oss i ordning hela familjen. När Erik sov mitt på dagen gjorde jag och Björn lussekatter med Alice. 

wpid-MG_9941.jpgwpid-MG_9948.jpg
wpid-MG_9953.jpg

När lussekatterna sen skulle jäsa igen så tittade vi på julfilm tillsammans, något som jag älskar såhär inför jul, idag såg vi Polarexpressen. Vi pratar mycket om Tomten här hemma, Alice är mycket orolig över att hon inte skulle få några julklappar. Det är mysigt att bygga upp julstämningen och förväntningarna inför julafton med barnen, men det gör mig lite ledsen att hon tror att hon kanske inte är tillräckligt snäll. Men det hör väl kanske till när man är liten, spänningen och förväntningarna går hand i hand med oron och rädslan för det där lite magiska.

Efter lussekatterna blivit gräddade åt vi tomtegröt och avslutade med såklart med en nybakad lussekatt. Vi gick efter Leilas recept på lussekatter, men jag blev inte jätteimponerad. Jag tyckte de fick nästan en krispig yta,vilket inte tilltalade mig, även om de var goda.

wpid-MG_9961.jpg

Eftermiddagen ägnade vi åt att ta ned julgranen från vinden. Den står nu klädd och grann i vårt vardagsrum. De sista tomtarna fick också komma på plats, så nu är vi redo för jul!

Morotskaka á la Leila

Taggar

, , ,

Dela

Efter en tuff dag tycker jag att vi förtjänar morotskaka. Jag hittade ett recept för några dagar sedan på Leila.se som jag ville prova. Jag älskar morotskaka! Efter att ha provsmakat denna kan jag verkligen rekommendera hennes recept. Riktigt saftig och otroligt god! Måste nog skaffa mig hennes bakbok A piece of cake.

Leilas morotskaka

Ungstemp: 150°C

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt morotskakan svalna.

Cream Cheese Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.

Alice tyckte att morotskakan var supersmarrig men det som var allra bäst var att frostingen var jättemysig att gegga mellan händerna.