Inlägg taggade ‘kejsarsnitt’

Välkommen till världen!

Taggar

, , ,

Dela

Söndagen den 23:e mars klockan 06.21 kom vår son till världen. 3790 gram tung och 51cm lång.

20140324-114408.jpg

En långdragen förlossning som efter konstaterad hjässbjudning slutade med akut kejsarsnitt. Men vi mår alla bra och vi njuter av vår lilla kille på BB just nu.

Alice fick träffa sin lillebror redan igår tillsammans med mormor och morfar. ”Bebis!” konstaterade Alice och vill gärna både bära och hålla i sin lillebror. Med vår hjälp fick hon hålla i honom en stund, hon lät sig nöjas med det.

Helt otroligt hur mycket kärlek man kan ge. Trodde nästan inte att den skulle räcka till en ny bebis.

20140324-113854.jpg

20140324-113934.jpg image

Vecka 37 och vändningsförsök

Taggar

, , , , , ,

Dela

Nu är vi inne i vecka 37, sluttampen. Nu kan ju faktiskt lillebror titta ut närsomhelst. Igår hade jag en massa sammandragningar, ont i ryggslutet och väldigt besvärliga fogar. Benen och fötterna har börjat svullna nu också så jag känner att bristningsgränsen för vad jag orkar med är myrsteg ifrån nådd. Det hjälper inte att jag sover dåligt och delar säng med både man och dotter större delen av nätterna. Alice vill ligga emot mig och känner efter att jag är där med en liten hand mellan varven, oftast genom att krafsa mig lite i nacken. Egentligen tycker jag att det är supermysigt och har ingenting emot att hon sover i vår säng, men det blir lite knepigt när hon råkar sparka till mig i magen titt som tätt och jag egentligen skulle behöva en större säng än vanligt, inte tvärtom. Det är verkligen en blåval som ”vänder” (snarare kastar) sig i sängen om nätterna nu när magen är så stor och just momentet att vända sig i sängen gör fruktat ont i fogarna.

Idag har jag mått lite bättre, mindre sammandragningar och överlag inte mått lika dåligt. Jag var inne för en extra kontroll hos barnmorskan i förmiddags för att se så att lillebror fortfarande ligger med huvudet nedåt. Men busig som han är ligger han nu istället typ på tvären därinne. Typiskt! Jag som önskade att barnmorskan skulle säga att han nu är fixerad och redo. Så nu blev det istället bråttom med vändningsförsök som är inbokat redan till i morgon bitti. Till råga på allt hade han dessutom väldigt hög puls under besöket så vi fick återkomma efter ett besök hos labbet där jag skulle lämna ett urinprov för misstänkt urinvägsinfektion. (Hur kan en person dra på sig så många komplikationer som mig??) I alla fall hade han lugnat ned sig när vi kollade hjärtljuden en stund senare och vi fick tillåtelse att åka hem. Ännu en extra kontroll inbokad på torsdag efter vändningsförsöket för att se så att han ligger som han ska. Men egentligen förstår jag inte vitsen med det hela, lillebror är ju uppenbarligen en akrobat därinne som vrider och vänder sig som han vill, så vad är det som hindrar honom från att vända sig i morgon kväll även om vändningen lyckas? Om vändningsförsöket misslyckas så är det kejsarsnitt som gäller, antar att jag måste börja förlika mig med den tanken.

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn. Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar.

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med bebisen.

Källa: 1177.se

 

Sätesbjudning

Taggar

, , , ,

Dela

Ja, som det ser ut just nu så vill lillebror hälsa på världen med rumpan först. Sätesbjudning. Blä, blä, blä, har vi inte redan haft tillräckligt med komplikationer genom båda graviditeterna? Jag som sett så mycket fram emot gårdagens besök hos barnmorskan, jag var helt säker på att han låg fixerad med huvudet nedåt. Men jag hade fel, jag fick det till och med bekräftat med ett snabbt ultraljud att det jag trott var rumpan var hans huvud. Jag fick en ny tid på onsdag för att kolla ifall han vänt sig, en andra chans typ för lillebror, annars blir det vändningsförsök. Jag är livrädd för ett eventuellt vändningsförsök, jag har hört att det ska vara jättejobbigt och göra ont. Men ännu värre känns det såklart att om vändningsförsöket misslyckas så blir det planerat kejsarsnitt. Inser nu att jag gjort precis som vid förra graviditeten, målat upp en bild av hur det ”ska” vara och blir totalt förkrossad när den bilden förstörs. Men jag hade verkligen sett fram emot den där perfekta förlossningen, den vi inte fick med Alice.

Helst skulle jag vilja att det var onsdag i morgon eftersom jag vill veta hur det ska bli. Jag antar att om eventuellt vändningsförsök misslyckas och det blir ett planerat kejsarsnitt så kommer det att ske ganska snart. Får lite panik av att lillebror kanske kommer titta ut tidigare än väntat, är vi redo för det här? Trots att jag vet att förlossningen kan starta av sig själv, flera veckor för tidigt, så känns det här annorlunda. Jag ska nog försöka övertyga barnmorskan om att få komma tidigare till vårt extra ultraljud som är satt till den 5:e mars, vill ju veta hur stor han är och det kanske också påverkar vilket datum man planerar in ett eventuellt snitt? Usch, tankarna snurrar i mitt huvud just nu, blir nog ett par oroliga dagar framöver.

Jag har i alla fall valt ut ett tredje ombyte till lillebror att packa ned i BB-väskan. Måste ju skingra tankarna med någonting. Lite mer färgglatt än ”bara” blåa nyanser som jag packat hittills.

geggamojarea5S0000007050427_F_W40_20131021102255