Inlägg taggade ‘iPad’

Taggar

, , ,

Dela

När jag var på Ullared under semestern så köpte jag två skärmskydd till våra Ipads. Dessa har inte blivit applicerade ännu eftersom både jag och Björn aldrig tar oss tid att faktiskt sätta på dem. Idag när jag ändå vabbar och råkade titta en extra gång på skärmarna (bara föräldrar med barn vet hur en Ipad som hanterats av snoriga barn i två veckor ser ut) passade jag på att tvätta dem med ytdesinfektion för att sedan ta tag i dessa skärmskydd. Jag har bara dåliga erfarenheter av skärmskydd sedan tidigare, det fastnar alltid en massa sand och skit under dessa så därför använder jag inte skärmskydd. Men nu är det ju så att ”barnens” paddor utsätts för väldigt mycket och därför tyckte jag att det var värt ett försök.

Jag kom aldrig längre än till Eriks platta, jag gjorde som det stod i instruktionen, men för det första var det nästintill omöjligt att få den rak över skärmen, för det andra så blev det små veck som i det närmsta såg ut som sprickor när man använde den lilla spateln för att dra bort luftbubblor. Till slut bestämde jag mig för att skärmskydd är till för fegisar, slet av skärmskyddet och gav upp. Jag har fortfarande inga bra erfarenheter av skärmskydd.

Förutom det väldigt misslyckade köpet av skärmskydd så hittade jag faktiskt världens bästa Ipad-fodral på Ullared. Jag har letat lääänge efter tåliga/barnvänliga fodral till våra plattor och vi har provat oss igenom väldigt många vid det här laget. Det är väldigt viktigt att fodralen inte går sönder när de hamnar i golvet och lämnar vassa kanter som man kan göra illa sig på, jag vill inte heller ha ett fodral som går att stänga dvs. som en bok där fronten fladdrar omkring i tid och otid. Nu är jag supernöjd och kan verkligen rekommendera dessa ifall ni har vägarna förbi Ullared.

Barnen mår i alla fall mycket bättre idag, bara lite slemhosta och smått täppta näsor. Energin är det i alla fall inget fel på efter att ha varit instängda i karantän  två veckor. Så det är full rulle här hemma trots att jag fortfarande snorar och känner mig lite hängig fortfarande. Det är i alla fall praktiskt när man blir sjuk samtidigt som barnen och inte avlöser varandra om man nu ska försöka vara lite positiv såhär en fredagseftermiddag.

Appar för barn i förskoleålder

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Idag tänker jag rekommendera två nya appar för er med barn i förskoleålder. Är ju inte särskilt mycket annat än jobb som cirkulerar i mitt huvud under vardagarna just nu, men Alice uppskattar ju såklart när mina tankar cirkulerar kring olika appar till läroplattor och hon får vara försöksperson.

Häromdagen köpte jag appen Toca Tea Party som visade sig överträffa alla mina förväntningar. Inte bara är det en väldigt rolig app för fri lek med en skräddarsydd fikastund, man kan dessutom leka upp till tre stycken samtidigt. Perfekt för er med syskon som slåss om att få leka med plattan eller för att öva samspel och turtagning i förskolan.

Ett annat spel från Toca Boca som vi planerar att införskaffa till helgen är Toca Store. I det här spelet får man in turtagning, samarbete och matematik på ett naturligt och spännande sätt. Barnen får öppna sin egen butik och låter dem vara både försäljare och kund i butiken. Jag gissar att denna app passar bäst för de lite äldre barnen i förskolan.

Om Alice själv fick bestämma så skulle hon välja Toca Pet Doctor eftersom hon är väldigt inne på doktor-lekar just nu efter att ha tittat på Doc Macstuffins. Antagligen kommer hon att få sin vilja igenom vid något bra tillfälle, att ta hand om andra känns ju som en ganska viktig sak att uppmuntra.

 

Barnspel till ipad

Taggar

, , , , , , , , ,

Dela

Tänk att det ska vara så svårt att få tid och ork till bloggen nu när jag jobbar! Mitt huvud är så fyllt av nya intryck och inspiration att där knappt får plats någonting annat just nu. Någonting som jag verkligen saknade när jag jobbade privat var fortbildning och utveckling av verksamheten. Det är lätt att se problem och hinder för verksamheten på kort sikt med föreläsningar, tvärgrupper och annat som ”stjäl” pedagoger ifrån barngruppen, men det betyder verkligen mycket för verksamhetens kvalité och på lång sikt är det ovärderligt. I måndags var jag på en föreläsning som handlade om kulturer. Det var en mycket intressant föreläsning som väckte många tankar. Först hade jag svårt att koppla innehållet till verksamheten, men nu ett par dagar senare kan jag se varför den var bra för mig. Vilken kultur har vi på vår förskola? På vår avdelning? I personalrummet?

Jag har fått upp ögonen för IKT,  som betyder Informations- och KommunikationsTeknik. Vi har på vår förskola en läroplatta som vi delar mellan tre avdelningar. Jag vill nu lära mig allt kring hur jag ska arbeta med läroplattor på bästa sätt tillsammans med barnen! För jag tror att utan kunskap kring hur vi ska arbeta med dessa verktyg så kommer det inte att bli meningsfullt som verktyg varken för oss eller barnen. 

När jag nu ifrågasatt användandet av läroplattor ute på förskolor så har jag ju såklart reflekterat en del kring mina egna barns användning av vår Padda som vi kallar den här hemma. Erik använder några få appar som Alice lekte med när hon var mindre, bland annat appar med Titt-ut och appar där man bara trycker lite på olika saker för att få fram ljud. Men i ärlighetens namn så får han ju knappt använda paddan alls, för så fort den är framme så vill Alice ha den. Alice har betydligt fler saker på paddan, men det hon använder mest har varit Netflix för att titta på olika barnprogram, ett My little Pony och Duplo-spelen. Dessa appar är ju nu väldigt uttjatade här hemma och jag har ofta dåligt samvete för hur mycket Alice sitter med paddan. Alla dessa föräldratidningar jag läser spär ju på mitt dåliga samvete med varje nummer också, så snart exploderar jag nog. För det finns väldigt många fördomar och åsikter kring teknik därute. Men ju mer jag läser på om det här med läroplattor och våra tekniska verktyg ju mer övertygad blir jag om att vi ser på dem på fel sätt. Våra barn växer upp med den här tekniken, de är födda i en tid där paddor, smartphones, smarta klockor m.m. är en del av vardagen och en självklarhet. Att hindra dem från att använda dem tror jag är dumt, vi måste lära dem att hantera dessa verktyg.

Så nu ska vi bli mer aktiva här hemma när det kommer till barnens användande av paddan. Såklart ska de få fortsätta använda Netflix och vi kommer säkert att fortsätta ladda ned värdelösa spel, men där ska också finnas genomtänkta appar, appar som skapar funderingar, tankar, nyfikenhet, kreativitet och kunskap. Min senaste upptäckt är Sago Sagos appar Sago mini.

Sago Sago creates magical mobile apps for children. We create software that builds on children’s natural sense of curiosity, experimentation and self-expression. We believe young children learn best through experimentation and exploration rather than instruction and assessment. Our passion is for creating open-ended play experiences that give children a sense of mastery and ownership.

Både Alice och Erik älskar dessa appar även om de använder dem på helt olika sätt och med helt olika mål. De flesta kostar såklart pengar, men i dagsläget finns det två gratis appar i serien. Det finns också olika paket med flera appar till ett bättre pris.

Sago-Mini-Fairy-Tale-1Sago-Mini-Space-Explorer1
4da7sago1

sago-mini-pet-cafeSagoMiniFriends1
maxresdefault

Att använda läroplattor i förskolan är så otroligt mycket mer än att bara spela spel. Läroplattor ska vara verktyg och en del av läroprocesser när de används. Häromdagen lät jag några barn på min avdelning rita teckningar och sedan fick de försöka rita sin teckning en gång till fast på läroplattan. Syftet var att barnen skulle få använda olika verktyg för att skapa och för att introducera för barnen att läroplattan går att använda till mer än att bara spela på. Tanken var ju god, men appen jag skulle använda mig av var inte riktigt rätt för ändamålet och tidpunkten för aktiviteten var inte heller optimal så det blev bara pannkaka av allt. Men för mig var det ett stort steg i rätt riktning.

Mera firande

Taggar

, , ,

Dela

Idag blev jag firad av min familj. På morgonen väckte Björn mig med paket på sängen. Min underbara man gav mig en iPad. Jag har suktat länge efter en ”padda”. Men eftersom min mamma, pappa, Peter, Helen, mormor och morfar skulle komma över så har jag inte haft så mycket tid över att leka med den ännu. Bakade en banan/choklad tårta till firandet som blev klar i sista sekunden eftersom jag ju var tvungen att ändå pilla lite med paddan.

Det blev ett mycket trevligt kalas och under firandet fick jag flera fina presenter, bland annat ett par olika presentkort så nu blir det ännu mer shopping framöver.

Nu ska jag ägna kvällen åt att ta det lugnt efter alla firanden och fixa med min padda. Pizza till middag blir det också så vi slipper fixa med mat.

Tack alla för en kanonhelg!