Inlägg taggade ‘ifrågasätta vården’

Förlossningssamtal på KS i Huddinge

Taggar

, , ,

Dela

Igår var vi på förlossningssamtal på KS i Huddinge. Vid sista mötet med överläkaren på KS i Solna blev vi erbjudna en ”second opinion” i Huddinge eftersom vi inte riktigt litade på att han var helt opartisk när det handlade om hans avdelning och hans medarbetare.

Lite skeptiska var vi ändå inför det här mötet. KS är ju fortfarande KS, skulle de hålla varandra bakom ryggen?

I Huddinge möter vi en trevlig kvinna som påminner väldigt mycket om Alice barnläkare på IVA. Hon går igenom förlossningen med oss från början till slut, talar om vad hon skulle ha gjort, låter oss ställa frågor, men framförallt så lyssnar hon på oss. Hon konstaterade att det saknas journalföring under en större del av den kvällen. (Under den tid vi kände oss väldigt bortglömda och ensamma). Man har höjt och sänkt mitt dropp men inte dokumenterat varför och ingen plan har dokumenterats efter tre timmar med värkstimulerande dropp utan att ha nåt önskad effekt. (Jag låg ytterligare 8tim med värkstimulerande dropp). Dessa saker skulle hon nu ta upp med Solnas överläkare. Hon skulle också diskutera eftervård med honom, samverkan mellan BB och Neo.

Allt som allt tyckte vi att det var ett väldigt bra samtal där vi fick bekräftelse för att allt inte riktigt stämmer eller har utförts på ett perfekt sätt som överläkaren på KS fått det att framstå som.

Hur vi ska gå vidare med den här informationen vet jag inte riktigt, vi känner oss ganska maktlösa. LÖF får titta närmare på fallet och ge oss sin åsikt så får vi gå vidare utifrån det.

Kanske undrar du varför vi ifrågasätter eller ens orkar gå igenom den här processen när allt ändå verkar ha gått bra för Alice?  När Alice föddes kunde vi inte göra någonting för henne, vi kunde bara vänta på att hon skulle vakna och hoppas att allt skulle gå bra. Det här kan vi göra, vi kan ifrågasätta, vi kan kämpa för att du, din fru, ditt barn eller barnbarn inte ska behöva uppleva vården (eller snarare brist på vård) som vi gjorde.

Ifrågasätta vården?

Taggar

, , ,

Dela

Sista dagen på Björns semester var vi på återbesök på neonatalavdelningen. Trotts att vi fått så många goda besked om Alice utveckling så  har jag mått dåligt inför det här besöket. Hon måste ju bli godkänd och jag oroar mig ständigt för att de ska se nånting som tyder på att allt inte är som det ska. Jag sov väldigt dåligt natten före besöket för att jag låg och tänkte för mycket.

Väl där så såg ju allt såklart superbra ut och Alice behöver inte komma tillbaka föränns hon fyller ett år. Skönt! Men som vanligt får man ju alltid något nytt när man går på de där besöken. Tydligen ska Alice  få träffa psykolog när hon blir lite äldre för att se hur hennes start i livet påverkat henne. Det är väl bra antar jag men det känns som att hennes barndom kommer innehålla mycket sjukhusbesök. När de hade undersökt färdigt undrade de ifall vi hade några frågor och då kunde jag ju såklart inte vara tyst. Jag ifrågasatte varför KS inte gjorde någon Lex Maria anmälan när Alice föddes.

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Socialstyrelsen. Denna regel kallas lex Maria.

(Socialstyrelsen)

Läkaren säger då att man har diskuterat det men att han tyvärr inte kunde svara på varför. Men han lovade att han skulle ifrågasätta det.

Jag berättade att specialistmödravåden uttalat sig om att Alice syrebrist inte alls skulle ha varit särskilt allvarlig och frågade vad han ansåg om det. Jag vill att de åtminstone ska kunna ge samma version. Läkaren säger då att det var tråkigt att de sagt så för de har på neonatal bedömt Alice syrebrist som allvarlig och det var därför man valde att kylbehandla henne. Han menar att de aldrig skulle utsatt Alice för behandlingen om det inte ansågs absolut nödvändigt. Sen säger han det som får mig att haja till ordentligt:
-Vi har diskuterat det här fallet flera gånger med förlossningen men vi kommer inte överens. Vi anser att barnläkaren har lång erfarenhet och att man ska kunna lite på hennes bedömning i det här fallet. Men jag ska ta upp det igen och påpeka att ni tagit upp det med mig.

Jag berättade då att jag själv efter vårt samtal på specialist mödravården tagit kontakt med Patientnämnden och gjort en anmälan till LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) eftersom vi känner att någonting inte stämmer.

Jag blir bara argare och argare på KS förlossning. Det känns som att de håller barnmorskan bakom ryggen för att hon ska slippa en anmälan. Det borde Lex Maria anmälas så att en utredning startas kring vad som egentligen hände. Jag vill ha svar så att jag kan gå vidare, inte bara få fler anledningar att ifrågasätta. Nu väntar jag otåligt på att Patientnämnden ska höra av sig efter sitt samtal med KS och på LÖF där jag hoppas att man kommer göra en utredning.

Första gången jag höll i Alice. Då var Alice 4 dagar gammal.