Inlägg taggade ‘halloween’

Halloweenfika

Taggar

, , , ,

Dela

Idag har vi haft Halloweenfika här hemma tillsammans med familjen Boman. Jag beställde en tårta i form av en pumpa på konditori Pallas eftersom jag insåg att jag inte skulle hinna med eller orka med att baka någon. Men jag bakade i alla fall egna muffins!

Det var en trevlig stund om än väldigt livlig med fem ungar som studsade omkring.

Bus eller godis?

Taggar

, ,

Dela

Glad Halloween! Idag är det alltså Halloween. Igår karvade jag och barnen ut den stora pumpan som Björn köpte hem i helgen. Vi passade också på att halloweenpynta huset och lyssna på ”läskig” musik för att öka stämningen och förväntningarna inför dagens händelser.

Barnen har haft Halloweenfest på förskolan idag och jag lämnade två små glada skelett där i morse. Ikväll åt vi blodsoppa (tomatsoppa) med quesadillas och gurkstavar till middag.

Efter middagen var det dags för barnens första bus eller godis. Vi knackade först på hemma hos Alice grannkompis Nora, sen åkte vi hem till mina föräldrar och avslutade hemma hos min mormor och morfar. Eftersom det var en väldigt begränsad mängd dörrar vi besökte så var alla väldigt generösa med godiset till barnens förtjusning. Det är ju inte ofta man får godis på en vardag!


 

Spindlar

Taggar

, ,

Dela

Idag efter förskolan har vi pysslat spindlar inför Halloween. Jag har köpt en ask med spindelpyssel på Panduro som innehåller allt man behöver för att skapa två spindlar; färg, flörtkulor, lim, pensel, piprensare och ögon. Det var lite meckigare för barnen än jag hade förväntat mig att få till benen och att sedan få fast dem vid kroppen med lim. Men de blev väldigt söta när vi väl fick till det!

I helgen ska vi försöka hinna med att Halloweenpynta. Vi har en hel del inplanerat, både roliga och några mindre roliga saker som ska hinnas med. I morgon är det äntligen fredag!

Söndag och tankar kring Halloween

Taggar

, , , , , ,

Dela

Vågar vi säga att vi är friska nu? Jag säger det inte rakt ut så kanske vi kan få behålla nuvarande status på alla familjemedlemmar ett tag fram över.

Idag har vi hunnit med en massa saker. Vi har bl.a. köpt massor med halloweengodis på Rusta. Jag kan verkligen rekommendera deras stora påsar med Haribo halloweengodis. I den stora påsen finns en massa småpåsar med halloweengodis, perfekta att dela ut till alla läskiga små typer som knackar på dörren dagen för Halloween. För det är ändå lite fräschare, mer hygieniskt och säkrare att dela ut inpaketerat godis, särskilt med tanke på allergier. 

Jag tänker så här kring hela den här ”Bus eller godis” traditionen :

  • ”Bus eller godis” ska ske på dagen för Halloween, inte före eller efter den dagen. ”Bus eller godis” kan inte utföras en annan dag av någon som helst anledning. Om ditt barn inte kan den dagen så har hen missat det roliga. Man kan inte förvänta sig att folk ska bunkra godis hemma för att någon kanske kommer en annan dag.
  • Halloween är en egen dag och precis som jag skrev ovan så kan man inte gå ”bus eller godis” på allhelgonahelgen för det är en annan högtid som inte ska störas av förvirrade halloweenfirare. 
  • Om man går ”bus eller godis” så ska man vara utklädd, jag är stenhård och delar inte ut godis om du inte är utklädd.
  • Jag vill inte att mina barn knackar på hos främlingar men om man bestämmer sig för att knacka på hos folk man inte känner så tycker jag enbart att man ska knacka på dörrar där det framgår att man firar halloween. Bor man i hus så kanske det står en pumpa eller annan rekvisita ute, där det framgår att hushållet tycker denna tradition är kul. Bor man i lägenhet kan det ju vara lite svårare då man sällan får ha brännbart material i trapphusen. Då rekommenderar jag att man sätter ett eller flera halloweeniga klistermärken på dörren. Det är trots allt väldigt många i vårt avlånga land som inte firar denna tradition och en del tycker faktiskt väldigt illa om den. Bespara era barn tråkigt bemötande under er roliga vandring. 
  • Yngre barn bör ha någon vuxen med sig som övervakar det roliga av självklara anledningar. Har ni lite äldre barn som klarar av att gå själva så kan det nog ändå vara en god idé att prata lite om hur man uppför sig i dessa sammanhang.
  • Till alla er som läser min blogg men inte firar denna högtid kan jag rekommendera att sätta upp en tydlig skylt där det framgår att ni inte vill ha påhälsningar. Om ni inte förtydligar detta eller får oönskade påhälsningar i alla fall hoppas jag att ni ändå bemöter dessa ”firare” på ett respektfullt sätt, det är ju ändå barn.
  • Kort sagt – bete er – på båda sidor om dörren.

Hur tänker du kring Halloween? Firar ni denna högtid eller ratar ni den?

Vår eftermiddag spenderade vi åt att städa i tv-rummet. Alla förrymda leksaker under soffan har kommit till rätta, dammråttorna har förpassats till dammsugaren, fönstret är nyputsat och gardinen tvättad och nystruken.

Matkassen bjöd på timjanstekt fläskotlett i kantarellsås med klyftpotatis. Det var en vansinnigt god kantarellsås! Det receptet kommer vi definitivt att spara. Vi har numera Linas originalkasse Eko 70% varannan vecka och Linas barnkasse varannan vecka. Båda innehåller 5 middagar i veckan. Hur smidigt som helst, jag önskar faktiskt att vi unnat oss detta tidigare. Hittills är det bara en enda maträtt som vi valt att inte laga – ljummen tonfisksallad – jag klarade bara inte av ens tanken efter långvarig magsjuka. 

Alice och Erik spenderade kvällen åt att spela Mario Kart 8 på Switchen. Hjälpfunktionerna i detta spel är fantastiska, någon har verkligen tänkt till. Om man vill så kan man ställa in så att ens bil inte åker utanför vägkanten på banan, vilket är kanon för yngre spelare som också vill ta sig i mål. Vi har pratat mycket om hur man är en bra förlorare och schysst vinnare. Vi uppmuntrade dessutom vinnaren att heja på den som ännu inte lyckats ta sig i mål.

Vi vill vara aktiva i våra barns spelande och deras användning av teknik överlag. Det finns mycket barnen behöver lära sig kring användandet av spel, paddor, sociala medier m.m. och vi tänker att det är både bättre och lättare om de tidigt ser oss som en naturlig del i deras användning och utveckling i detta.

Förberedelser inför Halloween

Taggar

, , , ,

Dela

I vår familj firar vi Halloween. Vi pyntar, pysslar och gör läskiga godsaker. Barnen klär ut sig varje år, men vi brukar inte knacka dörr. I år har vi pratat om att eventuellt åka till närmsta boende släktingar och knacka på eftersom barnen har uppfattat det här med bus eller godis.  

Erik ser fram emot Halloween mer än någon annan helg, mer än julafton. Så idag när Björn och Alice var på simhuset för att reka lite inför simskolan som börjar på måndag så passade jag och Erik på att shoppa lite inför Halloween. Torghandlarna hade en massa fina pumpor som vi kollade på länge. Men idag fick det bara bli några små prydnadspumpor. Erik köpte pumpa-påsar till sig och Alice att samla sitt godis i men nöjde sig med att bara titta på alla skelett och spindlar som finns i butikerna.


Min lilla kille börjar bli så stor, vart tar tiden vägen? När vi satt och pratade på konditoriet så frågade jag honom ifall han hade läst om vulkaner på förskolan igår eftersom Björn hade fått höra det när han hämtade barnen på förskolan igår. Personalen på förskolan var imponerade över att när böckerna om vulkaner var slut på förskolan så hade han själv hur självklart som helst sagt att ”Men man kan ju söka!” (på internet alltså). Så pedagogen hade tagit fram lärplattan och de hade tillsammans sökt på filmer om vulkaner. Hur som helst så börjar Erik berätta för mig där på konditoriet om hur dom tittat på filmer om vulkaner och berättar för mig att vulkaner finns på Sicilien. Eh? Jag har ju ingen som helst aning så jag googlar lite snabbt och visst, Europas högsta aktiva vulkan Etna finns vid Siciliens östra kust i Italien.

 

Happy Halloween!

Taggar

, , , , ,

Dela

Idag är det Halloween och vi firar här hemma. I torsdags hade barnen halloweenfest på sin förskola och jag hade halloweenfest på min förskola, så många firanden med utklädnader hit och dit har det varit. Alice fick välja kostym själv i år, så i år har hon varit en fjäril. Erik har varit en astronaut, men Alice är väldigt bestämd med att han är en robot. 

_MG_9802
_MG_9812_MG_9823

I morse fick barnen leta efter halloweengodis. En varsin liten häxkittel med läskigt godis hade jag gjort i ordning åt våra två små monster. Precis som förra året så var det flera godisar som var lite för läskiga för att ätas. De stora slemmiga geléspindlarna som klättrade över kanten på kittlarna gjorde det dessutom lite svårt att komma åt godiset om man som Alice tycker att dom var riktigt läskiga. Erik stoppade in de flesta godisarna i munnen, men de flesta kom också ut igen. Lite skönt faktiskt att ha barn som inte är så snaskiga av sig, de vill gärna ha, men äter inte så mycket.

_MG_9861

Idag har vi haft halloweenfika här hemma tillsammans med familjen Boman. Det serverades morotskaka i form av en pumpa, chokladbollar med halloweenfigurer och lite kakor. Jag tycker att det är roligt att halloween firas mer och mer i Sverige, vi behöver en ursäkt för att fira lite även under hösten.  

_MG_9870

 

Förberedelser inför halloween

Taggar

, , ,

Dela

Igår valde vi ut en stor fin pumpa. Jag skulle vilja säga att vi var på en farm och valde ut vår fina pumpa, men tyvärr finns inte sånt här i Stockholm. I alla fall har inte vi lyckats hitta någon sådan. Är det någon som vet något mysigt ställe att inhandla sin pumpa på? Så i brist på mysfaktor fick en pumpa från Coop forum följa med oss hem.

Idag karvade vi ur vår fina pumpa och skapade en pumpalykta. Alice fick vara med och tömma pumpan på innehåll. Mysigt geggigt!

_MG_3087

I år testar vi något nytt och har ett batteridrivet ljus i pumpan. Tidigare år har locket tagit skada av värmen från den brinnande lågan, så vi hoppas på att det här ska förlänga vår kära pumpas liv med ett par dagar. Hela familjen är i alla fall nöjda med årets pumpa, den är väldigt spännande och lite läskig på samma gång.

_MG_9838
_MG_9843
Firar ni halloween och hur förbereder ni er?

Förskolan har stängt

Taggar

, , , , , ,

Dela

Idag har de planeringsdag på barnens förskola, så idag har de stängt. Jag vill absolut inte skicka iväg barnen till en förskola där de inte känner varken barn eller pedagoger, så idag har jag varit ledig tillsammans med barnen. Vi tog det lugnt under förmiddagen, tog en promenad till affären för att hämta ut ett paket. Jag har beställt Brios adventskalender med tågbana till Erik. Egentligen kom den redan förra veckan, men eftersom jag har varit sjuk så har jag inte haft möjlighet att hämta ut den. Jag tror att den kommer vara uppskattad av båda barnen även om Alice kommer att få en adventskalender med Lego Friends som redan ligger här hemma i garderoben och väntar.  Första året vi provar på färdiga leksakskalendrar, tidigare år har jag ju gjort egna som varit väldigt uppskattade.

Alice ser väldigt mycket fram emot Halloween och har lärt sig att rita pumpor. Vi har planerat att köpa en stor halloweenpumpa nästa helg, karva ur den och göra en halloweenlykta, något som Alice såklart ser väldigt mycket fram emot. Men eftersom intresset för pumpor är så stort just nu så köpte vi en mindre pumpa i helgen som nu pryder vår bordsgrupp i vardagsrummet. Det är väldigt viktigt att Erik inte tar den enligt Alice.

_MG_3080
IMG_2292

Eftermiddagen spenderade vi på Andy´s lekland i Barkarby. Jag var lite orolig för att åka med båda barnen dit själv, men det gick väldigt bra. Alice klarade av att göra allting som erbjöds, vilket jag inte hade väntat mig. Att klättra upp för stora vulkanen och åka ned för den superbranta rutschkanan var inga problem och där stod jag med andan i halsen och kunde inte göra annat än se på när hon svischade nedför kanan. Erik tyckte nog bäst om avdelningen för de mindre barnen med bollhavet och en mindre klätterställning där jag inte behövde klättra med honom hela tiden.

IMG_2300IMG_2303

En väldigt lyckad ledig dag som för barnen avslutades med bad i badkaret här hemma innan det var dags att hoppa i säng. Jag och Björn ska titta på några olika TV-serier resten av kvällen och hoppas att båda barnen sover sött i sina sängar.

 

Spökfest

Taggar

, , , , ,

Dela

Idag har vi haft spökfest här hemma tillsammans med familjen Boman. Vi har mumsat på pumpatårta, häxmuffins  och såklart massvis av godis. Carro bakade tårtan och jag bakade muffins.

_MG_5608_editblog_

_MG_5610_editblog__MG_5612_editblog_

När kalaset började lyssnade vi på Barnplanetens SpöklistanSpotify. Vi har lyssnat på den listan väldigt mycket sista veckorna så det ska faktiskt bli skönt att få lyssna på något annat nu. Snart är det ju dags att börja lyssna på julmusik, så nu tar vi en paus från hjärntvätt under november månad.

Jag älskar högtider, de piggar upp vardagen mellan varven, men det är också väldigt skönt när de är över. Här hemma har vi ju nästan inte pratat om någonting annat under oktober månad än ”Palloween” som Alice säger. Jag insåg lite för sent att jag kanske tog upp hela den här Halloween-grejen lite för tidigt, kanske kan vara bra att komma ihåg till nästa år. Julen har ju i alla fall Lucia, julmarknader och andra händelser som man kan fokusera på fram till julafton. Jag känner mig redan taggad inför jul så risken är nog ganska stor att jag skapar stora förväntningar även inför kommande högtid alldeles för tidigt.

Happy Halloween!

Taggar

,

Dela

Idag önskar vi er en glad Halloween! Jag lämnade ett överlyckligt skelett på förskolan idag och har tillsammans med vårt matchande lilla skelett bakat halloween-cupcakes till i morgon då vi ska ha spökkalas här hemma. Efter förskolan fick Alice sin lilla Halloweenpåse med läskigt godis, lite för läskigt skulle det visa sig, för det var inte mycket som hamnade i magen. Kanske lika bra det i och för sig. Innan det var dags att göra middag pyntade vi med spöken och pumpor här hemma och Alice tittade på och skrattade när vi gav godis till läskiga spöken som ringde på dörren. Men de var tydligen lite för läskiga för att Alice skulle våga ge dem godis själv.

Jag hoppas att ni också haft och får en fortsatt trevlig Halloween!

Dagens #blogtober14 utmaning är att visa upp Halloweenkostymen. Jag har själv ingen Halloweenkostym i år men jag har ju två små söta skelett här hemma som jag mer än gärna visar upp.

_MG_5589_editblog_


_MG_5580_editblog__MG_5569_editblog_
_MG_5566_editblog_
_MG_5592_editblog_