Inlägg taggade ‘gravid’

Sista besöket hos barnmorskan

Taggar

, , , ,

Dela

Idag var jag på det sista inbokade besöket hos barnmorskan. Ingen bebis ännu alltså. Allt såg bra ut i alla fall, lillebror är nu helt fixerad och kommer ingenstans vilket känns väldigt skönt. I morgon ska vi ringa till KS för att boka in ännu ett ultraljud som ska ske på måndag om ingen bebis dykt upp. Man tittar så att allt ser bra ut och bokar in en igångsättning innan vecka 42 är över. Om de inte ser något oroväckande förstås, då blir det igångsättning direkt på måndag. Jag tycker att lillebror ska vara ute innan helgen är över! Hatar den här eviga väntan, börjar kännas som att det aldrig ska komma någon bebis, som att jag hittat på hela graviditeten.

Farmors begravning har fått ett datum. Jag har aldrig varit på begravning förut så det känns lite läskigt, särskilt eftersom vi ska ta med oss både en tvååring och en nyfödd bebis. Samtidigt känns det lite skönt att ha dem med sig som distraktion. Det blir en väldigt liten skara sörjande på plats och alla står mig väldigt nära, så det ska säkert gå bra. Det gör mig ledsen att farmor aldrig fick träffa sitt andra barnbarnsbarn, det var ju så väldigt nära, och jag tror att hon hade velat det.

DSCN5399_edit_

Hittade den här bilden på farmor och mig från julen 2002. Tyckte att den var så härlig just för att det är såhär jag kommer ihåg henne, glad och med tindrande ögon.

 

Taggar

, , , ,

Dela

Alice startade ett förkylningsracet här hemma i torsdags och nu har vi alla insjuknat. Typiskt! Lagom till förlossningen och allt. Men trots att jag vill att lillebror ska komma ut nu så hoppas jag ändå att han stannar där inne tills jag känner mig i alla fall lite bättre, med lite tur så vänder det redan i morgon. Björn vabbar för Alice eftersom jag inte klarar av att ta hand om henne själv pga. foglossningen, men med lite tur kan hon gå till förskolan i morgon då hon varit feberfri både igår och idag. I morgon ska jag ju dessutom till barnmorskan för det där rutinbesöket som man bokar in efter beräknat förlossningsdatum som man aldrig tror att man ska behöva gå på.

Det har fixats och fejats en hel del här hemma de senaste två veckorna så det finns inte så mycket att göra på städfronten för att skingra tankarna från kommande förlossning. Vad ska man då hitta på? Jo, man upptäcker att Polarn o. Pyret har utökat sin säsongsrea och tar en sväng till en av deras butiker tillsammans med mamma. Eftersom jag inte alls mår bra orkade vi bara med just den butiken sen fick vi åka hem igen, men det var ändå skönt att få komma ut lite och fynda medan det finns fynd att göra.

_MG_0591_editblog_ _MG_0592_Editblog_
_MG_0587_editblog_
_MG_0586_editblog_ _MG_0588_editblog_

Dessa godbitar lyckades jag lägga vantarna på. Min snälla mamma köpte också massor av kläder både till Alice och lillebror men dem får ni se när de fått dem.

Vi har också fått hem ett paket ifrån Jollyroom med en cykelhjälm till Alice och två klänningar. Framförallt cykelhjälmen uppskattades väldigt mycket, Alice ville ut och cykla på en gång. Men det får vänta lite tills våren är här för att stanna. En trehjuling står såklart högt upp på önskelistan i år. Egentligen ville hon ha en redan förra sommaren men då nådde hon inte ens ned till pedalerna och vi tyckte att det kanske var lite tidigt. Tänk att vår älskade lilla tjej fyller hela två år om bara några veckor!

_MG_0577_editblog_ _MG_0584_editblog_
_MG_0573_editblog_

 

 

 

Beräknat förlossningsdatum

Taggar

, , , , ,

Dela

Ja, jag är fortfarande gravid. Suck!

Allt är fixat här hemma, det är städat, all vår tvätt är tvättad, allt vi behöver till lillebror är framtaget och införskaffat, BB-väskan är packad. Men ingen bebis i sikte. Natten mellan torsdag och fredag fick jag förvärkar vid 5 på morgonen och kunde inte somna om. De var hyfsat täta och jag började faktiskt tro att det hela hade satt igång. När vi gick upp på morgonen höll de i sig och jag ringde mamma och pappa för att förvarna lite försiktigt, avbokade även min lunchdejt med Carro. Efter frukosten blev värkarna svagare och mindre regelbundna, lagom till lunch var de helt borta. Känner igen det här ifrån förra graviditeten, hade förvärkar två nätter innan det drog igång på allvar.

I natt trodde jag att det hela skulle upprepa sig och var till och med lite nervös när jag gick till sängs. Men i natt kände jag bara två värkar totalt, vid två olika tillfällen. Den ena väckte mig och den andra fick jag efter det rutinmässiga nattkisseriet. Sen hände det inget mer. Typiskt!

Jaja, han kan ju knappast stanna där inne för alltid. Men jag kan inte hjälpa att känna lite oro för att historien ska upprepa sig med lång förlossning, värksvaghet och komplikationer. Jag som har lyckats förtränga de tankarna hyfsat bra hittills. Jag vill inte heller att han ska ligga därinne och gotta sig för länge och bara lägga på sig en massa extra vikt. Nytt besök hos barnmorskan på torsdag, då blir det tydligen också ett ytterligare ultraljud att inboka på KS om han inte kommit ut tills dess. Åh, jag vill inte snittas eller bli igångsatt, bara kom ut nu lillebror!!!

 

Vecka 40

Taggar

, ,

Dela

Då var vi äntligen där, vecka 40, mållinjen! Men det är först nästa lördag som jag gått 40 fullgångna veckor (39+1 idag, alltså vecka 40 fr.o.m. igår). Men nu får han mer än gärna komma, jag tjatar faktiskt på honom varje dag. Jag är sjukt otålig och gillar inte tanken på att inte ha kontroll över när och hur förlossningen ska ske. Vill verkligen känna lite värkar så att jag vet att det snart ska sätta igång, men än så länge känner jag ingenting.

Det är väldigt tungt att bära omkring på den här magen nu, och det är svårt att hitta någon bra sittposition eller liggposition. Att bara stå stilla är inte heller aktuellt, känns väldigt snabbt som att jag ska ramla ihop. Kombo av besvärliga fogar och tung mage antar jag.

Björn sa igår att han tycker att jag ska skriva ned hur jobbigt jag tycker det är att vara gravid så att jag inte ska gå runt och längta efter det snart igen. Tur för honom att jag har bloggen då, för här har jag ju beklagat mig en hel del. Men oavsett hur jobbigt och ont det gör att vara gravid så är det ju under en så kort tid av ens liv, man får den största gåvan man kan få, ett barn och oändligt med kärlek!

I genomsnitt väger ett foster i den här veckan ungefär 3,6 kilo och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket. Moderkakan väger runt ett halvt kilo. Den kommer fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.

Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Men för många kan det dröja ännu någon vecka innan förlossningen sätter igång. Många kvinnor känner sig uppgivna och trötta på graviditeten när den är fullgången. Man vill bara att barnet ska komma ut. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor + 0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater före förlossningen så kommer du att orka bättre. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.

En del funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Men förlossningen kan inte tvingas igång, och det är bäst att barnet får komma när det är klart.

Källa: 1177.se

Vecka 39

Taggar

, ,

Dela

Idag går vi in i vecka 39, den vecka jag redan från början av den här graviditeten inte hade tänkt att passera som gravid. Den här veckan ska vi på tillväxtultraljud för att försöka se hur stor lillebror är. Är han för stor (ca.5kg) så blir det igångsättning. Alice vägde 4,6 kg när hon kom ut till världen, vilket antagligen bidrog till den bökiga förlossningen. Jag har inga känningar av att förlossningen skulle vara nära, men jag känner mig lite piggare, vilket av vissa skulle kunna tolkas som ett tecken på att det börjar närma sig. Jag hoppas ju såklart att förlossningen ska dra igång av sig själv under den här veckan. Alice kom vecka 40+4 (alltså vecka 41).

Fostret väger omkring 3,2 kilo, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse! Fostret har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom dina antikroppar, som kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna. Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över nu. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar men härda ut, snart är förlossningen här. Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen om du har möjlighet. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att vara så utsövd om det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Har du svårt att sova – vila istället. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Källa: 1177.se

Vi tre

Alice i magen vecka 37

_MG_3012_editblog_

Lillebror i magen vecka 35

Vecka 38

Taggar

, , ,

Dela

Nu är vi inne i vecka 38. Längtar som en tok efter vår lilla bebis men jag har en känsla av att han kommer låta oss vänta ett tag till. Vi har i alla fall börjat förbereda här hemma inför nedkomsten. Alice gamla liggdel till vår Emmaljunga vagn har plockats fram och bäddats med små söta sängkläder. Vagnsmobilen jag fick på alla hjärtans dag hänger också på plats. Babyskyddet står i garderoben och väntar. Ikväll ska vi försöka plocka ned vaggan från vinden som precis som förra gången ska få stå i vardagsrummet. Är lite pyssel med att få upp sänghimmel och spjälskydd, men det är pyssel jag ser fram emot.

I den här veckan väger fostret drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt nu. Förlossningen är jobbig även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för dig att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar.

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normala. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.

En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor får besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Källa: 1177.se

_MG_3189_editblog_

Vi passade på att ta lite fler gravidbilder igår. Nu kan han ju komma ut närsomhelst så det gäller att passa på!

 

 

Vecka 37 och vändningsförsök

Taggar

, , , , , ,

Dela

Nu är vi inne i vecka 37, sluttampen. Nu kan ju faktiskt lillebror titta ut närsomhelst. Igår hade jag en massa sammandragningar, ont i ryggslutet och väldigt besvärliga fogar. Benen och fötterna har börjat svullna nu också så jag känner att bristningsgränsen för vad jag orkar med är myrsteg ifrån nådd. Det hjälper inte att jag sover dåligt och delar säng med både man och dotter större delen av nätterna. Alice vill ligga emot mig och känner efter att jag är där med en liten hand mellan varven, oftast genom att krafsa mig lite i nacken. Egentligen tycker jag att det är supermysigt och har ingenting emot att hon sover i vår säng, men det blir lite knepigt när hon råkar sparka till mig i magen titt som tätt och jag egentligen skulle behöva en större säng än vanligt, inte tvärtom. Det är verkligen en blåval som ”vänder” (snarare kastar) sig i sängen om nätterna nu när magen är så stor och just momentet att vända sig i sängen gör fruktat ont i fogarna.

Idag har jag mått lite bättre, mindre sammandragningar och överlag inte mått lika dåligt. Jag var inne för en extra kontroll hos barnmorskan i förmiddags för att se så att lillebror fortfarande ligger med huvudet nedåt. Men busig som han är ligger han nu istället typ på tvären därinne. Typiskt! Jag som önskade att barnmorskan skulle säga att han nu är fixerad och redo. Så nu blev det istället bråttom med vändningsförsök som är inbokat redan till i morgon bitti. Till råga på allt hade han dessutom väldigt hög puls under besöket så vi fick återkomma efter ett besök hos labbet där jag skulle lämna ett urinprov för misstänkt urinvägsinfektion. (Hur kan en person dra på sig så många komplikationer som mig??) I alla fall hade han lugnat ned sig när vi kollade hjärtljuden en stund senare och vi fick tillåtelse att åka hem. Ännu en extra kontroll inbokad på torsdag efter vändningsförsöket för att se så att han ligger som han ska. Men egentligen förstår jag inte vitsen med det hela, lillebror är ju uppenbarligen en akrobat därinne som vrider och vänder sig som han vill, så vad är det som hindrar honom från att vända sig i morgon kväll även om vändningen lyckas? Om vändningsförsöket misslyckas så är det kejsarsnitt som gäller, antar att jag måste börja förlika mig med den tanken.

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt, men det skiljer sig mycket mellan olika barn. Fostret tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Ändå är lungorna de sista organen som mognar.

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med bebisen.

Källa: 1177.se

 

Vecka 36

Taggar

, , , ,

Dela

Nu är vi inne i graviditetsvecka 36. På onsdag får vi veta om lillebror vänt sig med huvudet nedåt eller om det blir aktuellt med ett vändningsförsök. Är lite nervös att förlossningen ska starta när han fortfarande ligger med rumpan nedåt och att allting går väldigt fort så att jag måste föda fram honom i säte. Nu vill jag bara veta hur det blir och få allting överstökat. Vi längtar efter lillebror!

Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser.

Fostret lägger på sig ungefär 14 gram fett varje dag, och väger i den här veckan runt 2,6 kilo. Pojkar är ofta något tyngre än flickor. Det skiljer ungefär 100-200 gram mellan pojkar och flickor.

Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom mammans kropp absorberar en del av det.

Källa: 1177.se

Vecka 35

Taggar

, , , ,

Dela

Vi välkomnar februari och är därmed inne i graviditetsvecka 35. Som jag har längtat efter vecka 35! Nu känns det som att vi verkligen är inne i slutspurten. På nåt sätt känns det också mer ok med alla dessa graviditetskrämpor. Det känns otroligt orättvist hur lätta graviditeter vissa har medan andra lider större delen av den. Jag kommer inte ihåg att jag led så här mycket under förra graviditeten, då njöt jag faktiskt av den, funderade kring vår lilla dotter därinne som var så otroligt efterlängtad. Men det är en otrolig skillnad när man redan har ett barn, man kan inte försvinna in i sin lilla graviditetsbubbla på samma sätt eftersom man redan har ett barn att ta hand om. Mycket av de sysslor som kommer med ett barn är inte heller förenliga med foglossning och jag måste ofta utsätta mig för smärta som jag slapp under förra graviditeten eftersom det var enklare att undvika rörelser som bidrog till smärta då. Även om Björn försöker underlätta för mig så räcker han inte till. Så till denna graviditet kan vi även lägga till mycket grinighet och irritation som ett resultat av mer smärta som är oundviklig denna gång. Jag är helt ärligt trött på att vara gravid och kommer aldrig mer längta efter en graviditet. Kanske kommer jag någon gång längta efter en till bebis, men absolut inte efter ännu en graviditet. Så var det med den skimrande synen på graviditeter!

Men lillebror är absolut efterlängtad och vi är otroligt nyfikna på vem han är. På torsdag ska jag till barnmorskan, ska bli spännande att se om han har vänt sig med huvudet nedåt. Det känns som att han ligger med huvudet nedåt och så har det känts ett par veckor nu, vi får väl se. Skulle vilja börja plocka fram vagga, BabyBay och bädda med söta små lakan men är lite rädd att Alice bara kommer börja riva omkring allting och att de bara ska stå där och samla damm. Jag får nog försöka stå ut i alla fall två-tre veckor till innan jag kan börja boa ordentligt åt lillebror.

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.

Källa: 1177.se

Vi passade på att ta ännu en magbild i helgen nu när magen blivit lite större. Svårt att veta i vilken vecka lillebror tänker komma ut och hur länge man vågar vänta med att ta ”de där” magbilderna som man vill titta tillbaka på senare i livet och förundras över hur stor mage man hade och att det låg en liten människa därinne. Den här gången fick även Alice vara med och det bidrog till att just den här bilden känns så otroligt värdefull på så många vis. Kärlek!

_MG_3012_editblog_

Magen i vecka 35

Vecka 34

Taggar

, , , ,

Dela

I lördags gick vi in i graviditetsvecka 34. Magen växer och växer, jag börjar undra hur det här ska sluta?! Magen är nog lite större denna gång eller så upplever jag den som större för att jag inte har gått upp i vikt lika mycket som förra gången. Ställde mig på vågen i morse för att se vad helgens alla kalas gjort för ”skada” och får en chock när jag får se att jag har gått ned i vikt!

För er som inte vet så är jag extremt nojig över vikten eftersom Alice vägde 4,6 kg när hon kom ut, något som jag helst undviker denna gång då tyngre bebisar lättare leder till komplikationer. Det räcker med en komplicerad förlossning för mig. Jag gör vad jag kan för att undvika ännu en, även om barnmorskan och läkare säger att det inte finns något jag kunde ha gjort eller kan göra för att undvika det. Men någonstans djupt inne skaver de där skuldkänslorna att det skulle ha varit mitt fel, att jag kunde gjort någonting, även om vården hävdar annorlunda.

Men jag ska verkligen inte påstå att jag äter nyttigt eller bantar, jag är väl medveten om att man heller inte ska banta under pågående graviditet. Jag försöker bara hålla koll på vikten och röra så mycket på mig som möjligt, även om det är extremt begränsat p.g.a. foglossningen. Jag tror också att det hjälper lite att ha en 1 ½ åring för det är inte lika lätt att lägga sig i soffan och äta choklad framför en film som det var med första barnet. Om jag sen inte har lika många gravid-kilon att gå ned efter förlossningen så blir jag ju inte heller ledsen.

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

Källa: 1177.se

Jag har faktiskt börjat packa BB-väskan, men trots att jag har gjort det en gång tidigare har jag väldigt svårt att komma på vad jag ska stoppa i den.  Hittills har jag packat till lillebror:

 • två ombyten
 • två filtar
 • två mössor
 • fleecedräkt
 • ett litet gosedjur
 • två tvättlappar

bbvaskan

Funderar på att stoppa ned ett tredje ombyte till lillebror, man vet ju aldrig om det händer en ”olycka”. Napp är införskaffat men måste kokas innan jag kan stoppa ned den.

Till mig själv har jag packat:

 • en amnings-BH
 • en bekvämare amnings-BH för nätter
 • ett amningsnattlinne
 • en långärmad amningströja
 • en kortärmad amningströja

Lämna gärna en kommentar här på bloggen om ni har några förslag på vad jag kan stoppa ned, för det här måste vara långt ifrån allting som behövs?