Inlägg taggade ‘foto’

Favorit-redigeringsverktyg för bloggen

Taggar

, ,

Dela

Idag ska jag enligt #blogtober14 utmaningen presentera mina favoriter bland redigeringsverktyg för min blogg. Egentligen vill de ha redigeringsverktyg för instagrambilder vilket jag inte använder. Jag använder mig av Instagram, du kan följa mig via Hemmadrömmar även där men jag använder mig bara av Instagrams egna redigeringsverktyg som faktiskt har blivit mycket bättre. Jag tycker de duger för att editera så små bilder som man tar med mobiltelefonen. Vår foton vi tar med våra systemkameror däremot redigerar jag alltid i Adobe Photoshop medan Björn föredrar Adobe Lightroom. Vi fotograferar alltid i RAW så man kan säga att vi behöver framkalla bilderna innan vi kan använda dem. Då måste redigeringsprogramet stödja RAW-format. Såklart måste man inte fota allting i RAW men det ger större möjligheter att redigera bilderna och man får dem precis så som man vill ha dem, om rätt förutsättningar finns i bilden från början förstås. 

Redigering av bilder har blivit ett etiskt dilemma efter vi fick barn. Jag vill visa Alice att jag kan stå för hur jag ser ut och inte editera mig själv för mycket. Och när det kommer till redigering av barnen är vi alltid väldigt försiktiga. Sår, prickar och annat som de normalt inte har tycker vi är ok att redigera bort men jag vet att många tycker det är fel att ändra på verkligheten. Eftersom Instagram inte har större möjlighet till redigering av bilderna så är ju de mindre manipulerade men samtidigt lägger man ju oftast på ett filter för att med hjälp av de försköna sina bilder. 

Så tyvärr kan jag inte dela med mig av några större tips, använder mig av de antagligen två vanligaste redigeringsverktygen som finns idag. Missar jag någonting? Vad använder du för redigeringsverktyg för din blogg?

_MG_1707_blog_

Före

_MG_1707_editblog_

Efter

 

Höst på landet

Taggar

, ,

Dela

Idag har vi ställt undan husvagnen för vinterförvaring. Skönt att det är gjort men tråkigt att behöva göra det. Jag vill ha mer sommarmys med husvagnen! Förutom det rent praktiska med att göra i ordning vagnen för vintern så hann vi leka lite i lekstugan och ta några höstbilder med barnen. Det visade sig vara lite mer höstfärger på landet än här hemma i Stockholm. Men jag skulle gissa att hösten kommer hit också inom kort med sina härliga färger.

_MG_5448_editblog_

Alice älskar att leka med mormors hund Biella, och hon har längtat länge efter att få göra det, så idag var hon överlycklig när hon fick springa omkring och leka med henne i några timmar. Jag tror att Biella blir lika lycklig av att träffa Alice även om hon nog tycker att Alice kan vara lite ”för mycket” ibland och går undan för att få vara ifred en stund och vila.

_MG_5468_editblog_

I morgon blir det till att ringa läkaren för att få svar på mina prover och ringa förskolan för att se i fall personalen tillfrisknat på Alice förskola så att hon kan gå dit i morgon. Jag har också ett stort tvättberg att ta tag i under kommande vecka. Det finns visst alltid saker att göra när man har småbarn.

_MG_5440_editblog_

Andreas Peter Gustav

Taggar

, , , , , , , ,

Dela

I går var vi på dop i Vallentuna kyrka. Alice första syssling Andreas döptes under en väldigt fin och mysig dopceremoni. Björn fick äran att fota under dopceremonin och dopfikat. Äntligen fick han stor användning för all vår fotoutrustning med paraplyer, blixtar och liknande. Peter fick låna ”min” kamera som fick agera filmkamera under ceremonin, ska bli spännande att se hur bra det den lyckades prestera. Hittills är jag alldeles kär i min lilla mirakelkamera.

Stolta föräldrar

Själv var jag fullt upptagen med att roa Alice och intressera henne för vad som hände. Både Andreas och Alice skötte sig exemplariskt, inga barnskrik eller utbrott under hela ceremonin. När Alice fick se Andreas framme vid dopfunten utbrast hon ”Bebis! Bebis!” och det var tydligen väldigt intressant när han skulle ”bada” huvudet. Barn är bra härliga.

Andreas döps

Dopfikat hölls i församlingshuset. De hade dukat upp två långbord med fina dukar och dekorationer och det bjöds både på smörgåstårta och doptårta. Alice sprang runt, runt, runt de långa borden och satt inte stilla många minuter, festens egna lilla clown.

Doptårta

Jag passade på att fota presenterna här hemma innan vi åkte. Presentinslagning är en aktivitet som jag verkligen tycker är rolig. Det triggar min kreativa ådra och jag tycker själv att ett pakets utseende är en stor del av upplevelsen när man får ett paket. Jag älskar känslan av att öppna ett paket som nästan känns för fint för att öppna.

_MG_3043_editblog_

Av oss fick Andreas Duplo-lådan Börja bygga! och Pekboken för lite sportigare barn.

_MG_3044_editblog_

Nästa dop vi kommer att närvara vid kommer vi själva att hålla i. Planen är att döpa lillebror i juni och jag har redan lite smått börjat planera trots att han inte ens kommit ut ännu.

 

Fototävling

Taggar

, ,

Dela

Som ni säkert redan har förstått så är intresset för foto stort här hemma. Björn har faktiskt ställt upp i en fototävling med ett foto han tog i somras. Jag passar såklart på att lobba lite för min karl här på bloggen. Tävlingen hålls på Reddit och vem som helst med Reddit-konto kan rösta. Gå in på reddit.com och följ instruktionerna nedan:

  1. Du behöver ett reddit-konto, har du inget kan du skaffa ett här. Det är busenkelt och går jättefort!vote on reddit
  2. Gå till tävlingssidan här.
  3. Sök reda på bidraget genom att trycka på Ctrl+F (Mac: Cmd + F) och skriva in iKjHNJQh72x4F.
  4. Rösta genom att klicka på den lilla uppåt-pilen.
Sälkontakt

Rösta på Björns fina säl!

 

 

Vecka 33

Taggar

, , ,

Dela

Veckorna flyger förbi men lillebror känns ända väldigt långt borta. Nu är vi inne i vecka 33 och har tagit de första riktiga magbilderna, innan har jag bara fotat med mobilkameran vid typ ett tillfälle i en dammig spegel. Känns skönt att ändå ha några riktiga bilder ifall något oväntat skulle hända. Känns lite slappt av mig att inte ha dokumenterat den här graviditeten lika mycket som jag gjorde med Alice. Då hade jag både en graviditetsbok jag fyllde i och fotade magen mycket mer. Fast jag hade inte redan ett barn som behöver både kärlek, omsorg och någon att leka med under förra graviditeten. Mycket har varit annorlunda den här graviditeten mot den förra och jag har börjat inse att föräldraledigheten också kommer att bli väldigt annorlunda denna gång.

Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilo. Längden är ungefär 45 centimeter. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en doft som påminner lite om hav och tång.

Källa: 1177.se

Första veckan tillbaka i vardagen med pappa Björn på jobbet och Alice i förskolan har passerat. Alice tyckte nog att det var lite sorgligt i början av veckan då hon blev väldigt ledsen vid lämningarna på förskolan, men nu i slutet av veckan verkar hon trivas som fisken i vattnet. Jag har varit både hos barnmorskan, läkaren och tandläkaren den här veckan så jag har haft fullt upp. Hos barnmorskan såg allt bra ut, fin magkurva, bra hjärtljud och godkända värden. Fortfarande ingen förklaring på varför jag är så trött, bara att acceptera tröttheten och stå ut några veckor till. Fast då kommer jag ju vara trött av andra anledningar så jag vet inte om det direkt kommer att leda till någon förbättring. Läkaren sjukskrev mig resten av graviditeten så nu är det bara att hålla tummarna för att försäkringskassan godkänner det. Tandläkarbesöket gick också smärtfritt så överlag har jag haft en väldigt bra vecka.

mage_boy_editblog_

Det finns många fördelar med att vara gift med en fotointresserad man som gärna köper massvis med fotoutrustning i form av blixtar, objektiv m.m. Möjligheterna vidgas oändligt med rätt utrustning. Jag har väldigt många idéer men behöver ibland hjälp att utföra dem, särskilt när det är jag själv som ska vara framför kameran. Photoshop måste man också kunna hantera om man som jag vill leka lite extra med bilderna. Jag tycker mig hantera Photoshop hyfsat men med Björns hjälp kan jag princip få bilderna som jag ser dem i mitt huvud och det är en otrolig tillfredsställelse. Vi kompletterar varandra, jag står för idéerna och han för kunskapen att förverkliga dem.

 

 

1:a advent

Taggar

, , , , ,

Dela

Hoppas ni alla hade en mysig första advent igår. Vår dag började på helt fel sida, i alla fall för mig och Alice. Jag var gnällig och sur pga. foglossningen som varit extra jobbig den här veckan och av lite andra tråkiga anledningar som jag skonar er ifrån. Alice började dagen med att knappt röra sin frukost vilket gav oss en sur och gnällig prinsessa. Stackars Björn hamnade mitt i krigsfältet vilket gjorde även honom surig. Bäst av allt var att vi denna förmiddag skulle fota årets julfoto till julkorten som måste beställas senast den här veckan. Varför hoppade vi då inte över det igår och gör det en annan dag tänker ni kanske då?! Men det har faktiskt sin förklaring, när Björn kommer hem från jobbet är det mörkt ute och vi ville ha foton med bra ljus (dagsljus). Så det var bara att bita ihop och hoppas på att Alice skulle samarbeta.

Det är inte lika lätt längre att ta uppställda bilder på Alice, numera kan hon ju ta av sig rekvisitan eller helt enkelt bara gå därifrån. Nu är ju Alice lite av en linslus så vi har det säkert lättare än många andra, men det är ändå svårt att få en 1 ½-åring att göra som man vill särskilt när hon är på dåligt humör.

Bilden nedan visar på ett ungefär vad vi hade att arbeta med i går. Lite kul ändå. Till slut var de enda bra bilderna vi fick, de bilder vi tog på henne när hon gjorde bus. Men de bilderna sparar jag till en annan dag.

_MG_2662_editblog_

Eftermiddagen blev i alla fall bättre, då var vi bjudna på adventsfika/födelsedagsfika hemma hos familjen Boman-Ericsson. Massa goda lussebullar, jag har längtat efter lussebullar sen förra julen så de satt fint. Blir nog ett lussebullsbak här hemma också snart. Öppna första luckan i Alice adventskalendern och titta på första avsnittet av julkalendern missade vi helt igår så det blev dubbelt upp idag istället. Vi kom i alla fall ihåg att tända första ljuset i advenstljusstaken, alltid något.

Dokumentationsfoto av Alice 1 år

Taggar

, , ,

Dela

Förskollärare som jag är kan jag ju inte hjälpa att vilja dokumentera både det ena och det andra. Mitt intresse för foto och grafisk formgivning är perfekt att kombinera med just dokumentation och vad är roligast att dokumentera och fotografera om inte vårt eget barn? Hon är ju trotts allt vår största bedrift och ögonsten. Klicka på bilden för att se den bättre!

Prinsessan Estelle 1 år

Taggar

, , , , , , ,

Dela

Igår fyllde lilla prinsessan Estelle 1 år. Kungahuset la ut en massa fina bilder från Estelles 1-årsfirande. Bland annat en bild där Viktoria och Daniel håller lilla Estelle i händerna och hon går stapplandes mellan dem. En sån bild vill jag ha på Alice! Men om vi väntar tills Alice födelsedag så kommer hon antagligen springa ifrån oss. Så igår fick vi användning för Björns nya kamera.

Här är söta Estelle:

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Estelles klänning är ju hur söt som helst. Extra kul är ju att det tydligen är Viktorias gamla klänning. Fint med de söta skorna också. Alice har inte fått några första-skor ännu, vi tänker satsa på ett par vårskor och det känns lite tidigt ännu. Kanske blir det ett par skor till Alice 1-årsdag.

Här är vårt foto:

_MG_0125_blog_

Jag tycker att vi lyckades hyfsat bra i alla fall. Alice är vår lilla prinsessa!

Björn fyller år idag!

Taggar

, , , , , ,

Dela

Idag fyller min kära make 28 år. Våra respektive familjer samlades hemma hos oss för att fira honom med pompa och ståt. Jag hade gjort en prinsesstårta för första gången i mitt liv och blev väldigt nöjd med resultatet. Fick inspiration av tjejen som gjorde Alice doptårta och lärde mig en del av henne. Inköpte även diverse verktyg efter våra ”planeringsträffar” och nu har jag alltså fått inviga dessa.

Prinsesstårta

Efter mycket smusslande lyckades jag förena våra familjer i en gemensam och efterlängtad present till Björn. För er som inte vet så är både jag och Björn intresserade av foto och Björn har ganska länge nu dregglat över en Canon EOS 650D. Vi har till och med lite smått börjat spara pengar till en sådan. Så det var väldigt kul att få ge honom det han önskade sig. Så nu har han alltså kameran och en 18-135mm lins. Jag är ju såklart också glad över detta så det var lite win-win med den här presenten. Det har varit lite jobbigt att ha den i garderoben de senaste 2 veckorna när man bara ville slita upp den.

Canon EOS 650D

Alice var glad och tyckte det var roligt att det kom så många och lekte med henne. Lustigt hur ett barn kan få all uppmärksamhet från alla i ett rum. Vår fina tjej, hon förgyller våra liv varje dag.

Whaaa

Björn fick massor med fina tulpaner också och en löpare med tulpaner på som farmor Mia sytt. Undrar om inte jag blev gladast för dessa saker för jag älskar tulpaner, de ger vårkänslor. Så efter kalaset gjorde vi fint med dessa i vardagsrummet. Jag måste få bort julgardinen i köket snart också, man blir ju deprimerad bara av att se den. Mer vår!

Tulpanfrossa

Bröllopsbilder

Taggar

, , , , ,

Dela

Foto: Patrik Österberg

Nu har vi snart varit gifta i 3 år Björn och jag. Vi anlitade en fotograf hela dagen som följde oss genom vår underbara dag. Vi tog på oss att själva redigera bilderna för att komma undan i alla fall liiiite billigare, kändes ju onödigt att lägga ut pengar på något som vi faktiskt båda två kan. Men vi sköt på redigeringen eftersom det kändes övermäktigt när vi sen fick 1516 (!) bilder.

Foto: Patrik Österberg

 

Men nu nästan 3 år senare har jag knåpat ihop ett digitalt bröllopsalbum som vi har beställt ifrån ifolor som jag tycker har Sveriges bästa program för att göra fotoböcker i (och jag har provat många program!). Anledningen till att jag tycker de är bäst är att programmet är så fritt,  många möjligheter till  egna layouter, användarvänligt kort och gott. Så om ni planerar att beställa en fotobok och är lite datakunnig tycker jag att ni ska testa ifolor, men var bered på att det kostar en del. Vårt bröllopsalbum som visserligen är deras premium bok med extra många sidor kostade med frakt 940kr. Men det går ju såklart att komma undan billigare om man väntar på någon av deras kampanjer, inte beställer extramånga sidor eller helt enkelt väljer en simplare bok. Men nu är ju det här vårt bröllopsalbum så det får kosta lite mer den här gången.

Foto: Patrik Österberg

Nu när jag har fixat med albumet så har jag också redigerat väldigt många av bilderna från bröllopet, vilket har visat sig ändå vara ganska kul nu när man har fått lite distans till det hela och kan drömma sig tillbaka.

Foto: Patrik Österberg

Foto: Patrik Österberg