Inlägg taggade ‘foglossning’

Fredagsmys

Taggar

, , , ,

Dela

Alice har fått vara hemma ifrån förskolan idag. Vi har passat på att hitta på en massa roligheter som att måla med silkeskritor och titta på animerade kortfilmer. Alice favoritfilm just nu är La Luna som är en animerad kortfilm från Pixar. Intresset för ”blinka” = stjärnor verkar inte avta.

Under eftermiddagen har vi bakat minisockerkakor med After Eight. Alice tycker om att baka, men minst lika mycket om att slicka ur skålen efteråt. Vi ska provsmaka läckerbitarna när pappa kommer hem. Hoppas att de är godkända för Björns födelsedagsfika i morgon!

_MG_0477_editblog_ _MG_0481_editblog_
_MG_0487_editblog_
_MG_0489_editblog_

Björn kommer hem extra tidigt idag eftersom jag har sjukt ont i mina fogar, det har varit galet mycket värre de senaste två dagarna och jag kan knappt gå ett enda steg utan att det känns som att jag ska ramla ihop av smärta. Men jag hoppas ändå på att kunna baka en sats till med minisockerkakor ikväll, vi får se.

_MG_0494_editblog_

Så här roligt kan man ha när man väntar på sockerkakor i ugnen.

 

Sockerkakor

Taggar

, , , ,

Dela

Min dag började inte särskilt bra igår, fyra timmars sömn under natten p.g.a. snarkande man, sparkande bebis i magen, foglossning och snorig näsa. Sov 2,5 timme på förmiddagen för att ta igen lite sömn och vaknade faktiskt förvånansvärt pigg. Alice morfar var snäll och hämtade Alice på förskolan vilket gjorde att jag fick spara ännu mer energi att lägga på min underbara unge. Ända sen foglossningen uppenbarade sig har jag känt mig otillräcklig som mamma, jag kan inte röra mig som jag vill, bus och skoj blir väldigt begränsat. Att jag sen oftast är trött eftersom foglossningen gör att jag sover dåligt gör mig grinig, och smärtan som gör mig sur, ger inte bästa förutsättningarna för att orka eller kunna vara den bästa mamman just nu.

Så igår när jag hade energin passade jag på att lägga den på Alice. Vi hade vattenlek i duchen, vi lekte med Duplo, hon hjälpte mig att laga mat och efter middagen bakade vi en sockerkaka. Så otroligt skönt att få ägna henne den uppmärksamhet hon behöver för omväxlingsskull. I vanliga fall får jag kämpa för att komma på aktiviteter att underhålla henne med och timmarna innan hennes pappa kommer hem kan bli ganska kämpiga med mycket bråk, gnäll och gråt eftersom jag inte orkar aktivera henne. Men igår flöt allting bara på, hoppas på fler sådana dagar framöver!

_MG_0325_editblog_

Sockerkaka med kokosdoftande chokladglasyr

Tänkte passa på att tipsa er om en bakbok som faktiskt är riktigt bra. Ofta tycker jag att bakböcker innehåller amerikanska mått, krångliga ingredienser eller ingredienser man inte har hemma. Men boken Sockerkakor av Mia Öhrn och Claes Karlsson har recept på lättbakade sockerkakor som är riktigt goda och känns väldigt ”svenska” i smaken. Klassiska sockerkakor med olika variationer som exempelvis: Flädersockerkaka, Vallmosockerkaka med vit chokladglasyr, Tigerkaka med mintchoklad eller Birgits sockerkaka som vi bakade igår kväll. Det var första gången vi bakade den och även om den rent visuellt kanske inte blev så fin som i boken, för att jag var för otålig och inte lät den svalna ordentligt innan jag hade på glasyren, så var det den godaste, saftigaste sockerkakan jag någonsin ätit. Mumsfillibaba!

_MG_0332_editblog_

 

Vecka 28

Taggar

, , , , , ,

Dela

Nu är vi inne i graviditetsvecka 28 och därmed också inne i den tredje och sista trimestern. Magen börjar faktiskt kännas lite i vägen, framförallt när man ska hjälpa Alice på eller av med ytterkläder eller när man ska sätta sig eller resa sig upp. Jag upplever magen som mycket större än förra graviditeten men det kanske bara beror på att jag inte hade Alice att ta hand om då? Jag har också börjat känna av Karpaltunnelsyndrom i händerna vilket jag hade även med Alice. Jag som hade hoppats på att slippa det den här gången (det hoppades jag i och för sig med foglossningen också). Det är tydligen inte allt för ovanligt för gravida att drabbas av detta men jag tycker att det kunde räcka med foglossningen. Foglossningen försvann ju princip direkt efter förlossningen, Karpaltunnelsyndrom led jag av ganska länge efter förlossningen och hade svårt att få av locken på Alice nappflaskor för att det gjorde så ont. Det är så mysigt att vara gravid, eller? Jag är nog inte skapt för att vara gravid! Tur att man får ett mirakel i slutändan som väger upp all smärta och alla besvär.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Man kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård.

Fostret väger drygt ett kilo, och är cirka 39 centimeter långt. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen. När en pojke är nyfödd undersöks alltid om testiklarna har vandrat hela vägen ner, annars följs det upp senare.

Källa: 1177.se

För ett tag sen löste jag in nästan alla mina pampers-poäng mot presentkort på lekmer.se. De räckte till hela tre presentkort á 350kr eftersom jag inte löst in dessa poäng sedan Alice föddes och vi alltid använt Pampers till Alice. Så ett av presentkorten passade jag på att använda häromdagen. Förutom geggamojafiltar som jag tycker är helt fantastiska och som vi fortfarande använder till Alice vill jag ha en finare stickad filt, så en blå filt med stjärnor från Bliss Sthlm fick det bli till lillebror. Inhandlade också ett träpussel i form av två kuber med fordon som när man lyckas hitta halvorna som passar ihop och placerar dem rätt i lådan spelar upp ljudet av bland annat en brandbil eller ett ånglok. Alice tyckte det var buskul men har ännu inte klurat ut riktigt hur det fungerar, hon tycker det borde räcka med att bara sätta i kuberna huller om buller i lådan för att få fram ljud. Blir till att öva lite, en perfekt ”sitta stilla” aktivitet.

1353483418_519 melissa-o-doug-vehicle-sound-blocks

Barnfri kväll

Taggar

, , , , ,

Dela

Ja, igår hade vi precis som rubriken skvallrar om en barnfri kväll. Jag har ju inte haft så mycket att skriva om den här veckan så nu passar jag på när det faktiskt finns det. Igår var jag, Björn, Ola (min svåger) och Jonas (Alice gudfar) på Heron City åt god mat och såg The Hunger Games: Catching Fire. Jag tyckte att den var bra, men inte lika ”läskig” som första filmen. För er som inte sett den första filmen The Hunger Games eller inte inser det läskiga så kan jag berätta att den påminner väldigt mycket om Battle Royale dvs. barn som måste döda andra barn för att själv överleva, det kan bara finnas en vinnare. Men till skillnad från Battle Royale med en åldersgräns på 15 år, så är det inte lika detaljerade och blodiga mord i The Hunger Games-filmerna med en åldersgränd så låg som från 11-år. Men om jag tycker att The Hunger Games – filmerna är läskiga, vad ska då ett barn på 11 år tycka?

Idag har vi tagit det ganska lugnt. Björn känner sig krasslig igen och har återigen fått ögoninflammation. Vi lekte en stund i parken här i området så att Alice skulle få lite frisk luft, sen tog vi en sväng förbi Rusta i Barkarby för att inhandla lite julprylar. Bland annat en adventsstjärna till Alice fönster eftersom jag tror att hon kommer riva ned adventsljusstaken som brukar stå i det fönstret kring juletid, för det känns lite onödigt med en massa glassplitter i hennes rum.

Jag har fått kryckor utskrivna för foglossningen men eftersom det är väldigt bökigt att släpa med dem överallt och fullständigt omöjligt att hantera Alice samtidigt som jag stöder mig på dem så har jag även köpt ett stödbälte hos sjukgymnasten. Det funkar hyfsat bra när jag ska gå kortare sträckor på plan mark och jag upplever att det både hjälper lite mot hugg-smärtan som uppstår när jag går och förebygger en del av den smärta jag har på kvällarna. Tyvärr är det omöjligt att sitta med bältet på, det känns ungefär som att bältet gör ett kejsarsnitt in till lillebror som inte heller gillar att bli åtklämd och börjar sparka vilt, även uppförsbackar (även de som inte är särskilt stor lutning på) gör att bältet skär in i magen. Blir meckigt att ta det av och på hela tiden så fort man ska sätta sig eller åka bil. Men det är ändå skönt att det finns hjälpmedel som gör livet uthärdligt fram till lillebror är färdigbakad och redo att bli en del av familjen.

Idétorka

Taggar

, , ,

Dela

Ja, det händer ju inte supermycket här hemma just nu. Björn är tillbaka på jobbet och Alice har faktiskt varit på förskolan både igår och idag. Ett litet återfall av ögoninflammation för Alice i helgen så hon var hemma i måndags. Men nu verkar det faktiskt som att det börjar lugna sig med alla sjukdomar här hemma. Jag tar sista antibiotika-tabletten på fredag. Jag har lite ångest över att jag ska behöva äta antibiotika när jag är gravid och dessutom två kurer samma månad. Hoppas bara att vi får hålla oss friska nu så jag slipper utsätta lillebror i magen för fler mediciner, jag tycker det räcker med foglossningen som jag numera är sjukskriven 100% för.

I och med att jag har väldigt begränsad rörlighet just nu så händer det som sagt inte särskilt mycket eftersom aktiviteterna blir väldigt begränsade. Jag försöker att bara njuta av graviditeten i övrigt, funderar på vad det är för liten krabat som växer där inne i magen. Eftersom jag har moderkakan i framvägg den här gången så är det fortfarande väldigt sällan man kan känna några sparkar på utsidan av magen men jag känner desto fler inuti. Min urinblåsa är tydligen en väldigt bra fotboll, med Alice fattade jag inte alls vad folk menade när de klagade på att bebisen sparkade på deras blåsa för Alice gjorde aldrig det. Men nu fattar jag!

Jag är nu i vecka 24:

Man kan ha gått upp fem till sju kilo, vissa ännu mer. Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Källa: 1177.se

Igår passade jag på att beställa lite ”nödvändigheter” från Geggamojas webshop. Fick 20% rabatt på ett helt köp vid barnmässan i oktober och den gäller bara till 1 dec (ett tips/påminnelse till alla er som fick denna rabatt på mässan). Det blev en filt och två ”snuttefiltar”. Alice använder fortfarande sina Geggamojafiltar, vi har alltid en liggandes i bilen ifall bilen är kall när vi ska åka, en har Alice som filt på förskolan och en ligger i soffan som mysfilt. ”Snuttefiltarna” har vi visserligen inte använt sen Alice var väldigt liten men de var bra som trasor vid amning/matning eller under huvudet i vagnen/vaggan efter måltider, särskilt eftersom vi hade en ”kräkbebis”.  Jag rekommenderar alltså dessa mysiga produkter starkt.

26ss1363

37ss13162 37ss13241

Nu var det dags igen…

Taggar

, , ,

Dela

Ja, det har varit ett par händelserika dagar sen jag skrev sist. Förra veckan var jag ju hemma och vabbade Alice som varit dunderförkyld med feber och hosta. Även mig lyckades hon smitta i slutet av veckan men jag planerade ändå att gå till jobbet i går. Senaste tiden har jag känt av foglossning mer och mer, sista veckan jag jobbade var det rent av bedrövligt att stå ute på gården hela förmiddagarna utan att ha möjlighet att sätta sig ned. När jag hade hämtat Alice från förskolan bara satt vi i soffan här hemma för att jag var helt slut i höfterna. Efter middagarna hamnade vi återigen i soffan och jag hade problem att hitta bra ställningar att sitta i för att undvika smärta. Smärtan ledde i sin tur till att jag fick jobbiga sammandragningar också.

Så i går gick vi upp för att skicka Alice till förskolan och oss till våra respektive jobb. Jag hade sammandragningar när jag gick och la mig kvällen innan och nu under morgonen fortsatte de att komma, de blev värre och värre också. Suck, bara till att ringa jobbet och kasta in handduken. Kändes mindre kul eftersom jag vabbat hela förra veckan. Satte mig och vilade en lång stund innan jag lyckades komma iväg med Alice till förskolan och vägen dit har aldrig känts så lång, stannade och vilade flera gången. Väl hemma igen ringde jag till min barnmorska för att höra lite med henne om sammandragningarna, såklart hade hon semester och återkommer nästa vecka. Blev hänvisad till en annan barnmorska som propsade på att jag måste ta mig till en gyn-akut, ifall det skulle vara urinvägsinfektion som i värsta fall kan leda till missfall. Läkartid hade jag bokat till idag men den kunde jag tydligen inte vänta till utan jag var tvungen att besöka gyn-akuten. Bara att masa sig iväg alltså. Min pappa var snäll nog att följa med så att jag fick skjuts dit och hem, alltid trevligt med sällskap också eftersom det brukar vara lång väntetid på akuten.

Man konstaterade att jag inte hade någon urinvägsinfektion så jag slapp penicillin, vilket var otroligt skönt eftersom jag inte gillar att stoppa i mig mediciner när jag är gravid, är till och med försiktig med Alvedon. Lillebror mådde också bra och sparkade för fullt i magen, såklart rakt i moderkakan så jag kände ju ingenting. Man tryckte på mina fogar och konstaterade foglossning ganska snabbt. De ville att jag ska kontakta en sjukgymnast snarast och läkaren på mödravården. Tur att jag redan hade en tid bokad.

Idag har jag vilat här hemma. Träffade läkaren under sen eftermiddag. Han tyckte att jag kunde sjukskrivas 100% men jag vill inte bara sitta här hemma och rulla tummarna medan Björn jobbar hela dagarna och Alice är på förskolan. Vi kom tillsammans överens om att jag ska försöka arbeta 25% (alltså sjukskrivas 75%) och fungerar inte det så får jag komma tillbaka och sjukskrivas 100%. Så i morgon ska jag till jobbet och lägga upp en plan för hur jag ska spendera dessa timmar.

Nä, nu får tiden gå fort så vi får träffa dig lillebror. <3

 

Chokladfrossa

Taggar

, ,

Dela

_MG_2531_editblog_

Vi köpte som sagt med oss en del choklad hem ifrån chokladmässan. Igår när vi bara hängde här hemma och tog igen oss efter lördagens äventyr gjorde vi våra egna chokladpraliner. Jättesmaskigt var det. Alice fick också smaka och tydligen är hon en riktig chokladälskare precis som sin mamma.

_MG_2533_editblog_

Vi blev väldigt nöjda med resultatet både utseendemässigt och smakmässigt. Men vi väntade tills vårt lilla chokladmonster somnat innan vi tog fram dem, det fanns ju ingen hejd på henne när hon väl fick smaka.

_MG_2534_editblog_

En väldigt lugn söndag hade vi här hemma. Idag drog vardagen igång igen, men jag ska i alla fall bara jobba fyra dagar den här veckan för Alice förskola är stängd på fredag så vi ska vara hemma och mysa.

En lite tråkig nyhet är att jag börjat känna av min foglossning. Hoppas, hoppas att det inte blir värre snabbt som det blev när jag väntade Alice. Fast jag är ju i vecka 18 nu, med Alice var jag redan heltidssjukskriven den här veckan så det finns ju lite hopp i alla fall.