Inlägg taggade ‘ekologiskt’

Höstskor

Taggar

, , , , ,

Dela

De som följer min blogg vet nog vid det här laget om att jag har en förkärlek för svenska barnkläder. Polarn o. Pyret, Kavat, Didriksons och Geggamoja är några av de märken som jag köper mest kläder och skor till barnen ifrån. Vi vill i den utsträckning vi kan försöka ha en hållbar livsstil. Miljömärkta/ekologiska skor och kläder fria från kemikalier med bra kvalité så att de håller är saker jag försöker tänka på när skor och kläder ska inhandlas. Självklart blir det inte alltid så, för allting är tyvärr inte gjort med en hållbar miljö i åtanke, men om alla har det i åtanke när de ska handla någonting så tror jag att vi tillsammans skulle kunna göra stor skillnad för våra barns framtid.

_mg_3368_1

Den här veckan är det VAB som gäller. Alice hostar så att man tror att hon ska hosta upp sina lungor, men febern verkar ha gett med sig. Erik började hosta i natt, vi får väl se hur det utvecklar sig för honom. Jag klickade hem ett par höstskor åt Alice när jag suttit här hemma i soffan och tittat på My little Pony med barnen. Erik köpte jag ett par åt redan för ett par veckor sedan. Vi gick förbi posten och plockade ut dem under dagen för att få lite frisk luft. Otroligt så skönt det var att få komma ut lite i friska luften!

Ekologiskt

Taggar

, ,

Dela

Mitt enda nyårslöfte var att försöka handla mer ekologiskt under 2015. Jag satte ribban lågt genom att bara lova att försöka handla mer, inte ersätta allt med ekologiska varor. Hittills har jag också lyckats hålla löftet och känner mig väldigt upplyst om hur mycket ekologiska varor det faktiskt finns att få tag på i mataffärerna. För det är hittills just maten som jag har riktat in mig på och vi gör faktiskt ett väldigt bra jobb om jag får säga det själv. Ungefär en tredjedel av all mat vi handlar är numera ekologisk, det har jag bara koll på eftersom Coop skriver ut det på sina kvitton så att jag kan berömma mig själv varje gång vi har storhandlat. Väldigt smart av dem måste jag säga, det motiverar verkligen till att lyckas ännu bättre nästa gång man handlar. 

Från början var jag väldigt förvånad över hur mycket ekologiska matvaror det finns som jag aldrig sett, jag har liksom inte ens tittat efter vad som finns på hyllan, utan bara plockar ”det gamla vanliga”. Numera är jag mer förvånad över att de stora märkena inte har mer ekologiska varor i sina sortiment. Varför har inte exempelvis Barilla som är en av de största pastaleverantörerna ekologiska alternativ? Det som jag upplever som svårast är den färdiga maten som exempelvis flingor, köttbullar, fryst färdigmat, m.m. Visst kan man hitta ekologiska köttbullar, men de är svindyra eftersom det bara finns en leverantör representerad. Kött är dyrt att köpa ekologiskt, det gör vi sällan, men bacon köper vi ekologiskt för det är inte mycket dyrare än annan bacon. För det är det som är så spännande, att många av de ekologiska varorna är inte så mycket dyrare än andra icke-ekologiska alternativ.

Det var faktiskt mjölk som fick mig att börja tänka ekologiskt på allvar någon gång förra hösten. Där stod jag och skulle plocka på mig mjölk i mataffären och direkt tänkte jag;  Såklart ska jag köpa vanlig mjölk, ekologiskt är ju såååå dyrt! Men av oförklarlig anledning så tittade jag på priserna och skrattar till åt mig själv, här står jag och gnäller på att ekologisk mjölk kostar någon krona mer än vanlig mjölk, NÅGON KRONA! Har jag inte råd att lägga några kronor extra på att fylla kylen där hemma med ekologisk mjölk, som egentligen borde vara det självklara valet för alla?!

Numera försöker jag alltid att jämföra alla matvaror vi köper med ekologiska alternativ och som jag redan har nämnt så finns det väldigt många prisvärda alternativ där ute. Men det är svårare än man kan tro att komma ifrån att bara plocka ”det gamla vanliga” från hyllan, framför allt så är det tidskrävande att leta efter nya alternativ. Men när man handlat samma ”nya” produkt ett antal gånger så blir det ju en ny invand rutin och handlandet går lite snabbare igen. Jag vill verkligen lyfta fram Änglamarks ekologiska sortiment för dig som funderat på ekologiskt, de har väldigt mycket prisvärda ekologiska matvaror.

Så varför ska man då köpa och äta ekologisk mat? Kolla gärna in dessa länkar:

Jag handlar ekologiskt framför allt med tanke på våra barn, jag vill att de ska få så lite skit i sig som möjligt och ge dem så goda förutsättningar som möjligt till långa friska liv. Jag gillar också att kunna äta med gott samvete och hoppas att det lilla jag gör ska göra någon skillnad, för jag tror att ju fler vi är som väljer ekologiskt, ju fler ekologiska alternativ kommer det dyka upp i affärerna. 

_MG_2692

Här är lite av den ekologiska maten som vi har hemma just nu.

Det vore kul att få veta vad du tycker och tänker kring detta men ekologisk mat. Handlar ni ekologiskt? Varför/varför inte? Vad och vart handlar ni?

 

Ekologiskt pepparkaksbak

Taggar

, , , , , ,

Dela

Igår bakade vi pepparkakor här hemma. I år köpte vi ekologisk pepparkaksdeg eftersom vi numera försöker köpa ekologiskt så långt det känns rimligt. Jag upplevde den som hårdare än annan färdig pepparkaksdeg man kan köpa i butik, men mindre kladdig. Den fastnade inte i bordet trots att vi inte använde oss av något mjöl alls. Den smakade heller inte lika sött som de pepparkaksdegar vi använt tidigare. Jag brukar inte gilla pepparkakor gjorda på färdig deg men dessa var i alla fall ätbara, även om jag fortfarande föredrar de min farmor brukade göra eller Annas färdiga pepparkakor på burk. Eftersom degen var hård så hade Alice svårt att kavla ut den själv, så jag fick hjälpa henne, men hon kavlade efter att jag kavlat så hon var nöjd i alla fall.

_MG_5984_editblog__MG_5992_editblog_
_MG_5995_editblog_
_MG_5997_editblog_

En väldigt koncentrerad pepparkaksbagare var hon, som gjorde sina pepparkakor med My little pony tema: Twilights stjärnor, Appel Jacks träd och en massa ponnyer. Jag hjälpte henne att göra Rainbow Dash och Twilight Sparkle sen fick det räcka med ponnyer för min del.

_MG_1917_editblog_

_MG_6000_editblog_

Idag har vi handlat allt till julbordet och på tala om ekologiskt så har vi faktiskt köpt en ekologisk julskinka i år. Efter att ha läst en artikel om just julskinkor där jag blev varse om att för att vara säker på att du äter en gris som har haft det bra med tillgång till utevistelse, lera och halm att böka runt i så är det ekologisk julskinka som gäller. Men se upp, för EU-ekologiska grisar får visserligen tillgång till utevistelse med de får nöja sig med att rastas på betong platta. Jag vill äta och njuta av min julskinka med gott samvete och veta att grisen jag äter har levt ett riktigt grisliv, inte ett grisigt liv.

När vi hade packat upp alla varor och ätit risgrynsgröt till lunch gjorde jag och Alice lite julpyssel. Vi satte i nejlikor i apelsiner och hängde upp dem i köksfönstret. Det luktar så ljuvligt gott!

_MG_1922_editblog_