Inlägg taggade ‘böcker’

Outlander

Taggar

, , ,

Dela

Jag tänkte tipsa er om Outlander-böckerna, en serie romaner omöjliga att lägga ifrån sig. Jag började själv läsa böckerna i början av sommaren och är nu mitt uppe i sjätte boken. Jag upptäckte böckerna av en slump, vi hade tråkigt hemma en kväll och rotade igenom Netflix efter något att titta på. Där kom tv-serien Outlander upp, vi hade egentligen inga större förväntningar men efter första avsnittet var vi fast. När vi hade kollat igenom första säsongen så beställde jag de tre första böckerna.

img_0548

I Outlander träffar vi Claire år 1945. Claire är gift med Frank som hon knappt träffat på flera år p.g.a. andra världskriget där hon arbetat som sjuksköterska i fällt. När Claire och Frank försöker hitta tillbaka till varandra efter krigets slut åker de på semester till Skottland. Där stöter de på Craigh na dun som plötsligt förflyttar Claire tillbaka till år 1743.

I vanliga fall brukar jag uppleva att filmer och tv-serier baserade på böcker brukar floppa rejält eller missa stora delar av berättelsen. Harry Potter filmerna är ett bra exempel på detta. Men Outlander är fantastisk både som tv-serie och i bokform. Den är spännande, sexig, romantisk och vacker. Hittills har det bara kommit två säsonger av tv-serien, men den tredje är på väg. Kanske är du lika skeptisk som jag och inte kastar dig på Outlander, men om du har tid att slå ihjäl tycker jag absolut att du ska ge den här tv-serien och/eller bok-serien en chans.

 

Mr Grey tar emot dig nu

Taggar

, , ,

Dela

På alla hjärtans dag 2015 har Fifty shades of Grey biopremiär. Författaren E L James böcker om Christian Grey och Anastasia ”Ana” Steele har väl knappast undsluppit någon vid det här laget. Boken har gjort succé över hela världen, sedan den släpptes har boktrilogin översatts till 51 språk och sålts i över 100 miljoner exemplar, något som gör den till en av de största och snabbast säljande bokserierna någonsin. Så filmen har mycket att leva upp till!

Om du har suttit under en sten de närmsta åren eller bara är nyfiken på vad jag tycker om trilogin så kan du läsa mitt inlägg kring böckernas handling här! I natt släpptes den helt nya trailern till filmen där man låter oss tjuvtitta på flera kittlande möten mellan mr Grey och Ana.

I rollerna som Christian Grey och Anastasia Steele ser vi Jamie Dornan och Dakota Johnson. Fifty shades of Grey är regisserad av Sam Taylor-Johson och producerad av Michael De Luca och Dana Brunetti tillsammans med E L James. Om du är nyfiken på den första trailern kan du se den här!

Böcker för höstmys

Taggar

, ,

Dela

Idag vill jag slå ett slag för högläsning med barn. Inte bara är det bra för barn med högläsning, där får de möjlighet att möta skriftspråket i tidig ålder och utvecklar språket, ordförrådet och också deras framtida intresse för böcker. Det är otroligt mysigt att kura ihop sig under en filt tillsammans med barn och läsa böcker. Ta gärna med en hel bunt och läs, njut och dröm er bort i sagornas värld.

Jag läser väldigt mycket böcker tillsammans med barn i min roll som förskollärare, barn älskar att lyssna på sagor. Ännu roligare och mer spännande tycker de såklart att det är när man vågar släppa loss lite och leva sig in i boken när man läser. Alice älskar när vi läser böcker för henne och hon kan även själv sitta och bläddra länge i böcker, titta och fundera kring bilderna eller läsa högt för sina kaniner. Hon försöker ibland att läsa för Erik, men han försöker bara ta boken hela tiden och vill gärna äta upp den. Han får nöja sig med tygböcker än så länge. Vi har som rutin att läsa minst en saga för Alice varje kväll när hon ska sova och hon har såklart flera favoritböcker som vi läser oftare än andra.

9789163867972Allis-gungar-hogt

Jag vill tipsa er om att det fram till den 2 november är 20% rabatt på alla barn och ungdomsböcker på Akademibokhandeln. Jag var själv där idag och inhandlade två Belle & Boo böcker.

BelleBooVeryMerryChristmas_SWE_COV.inddOmslagsbild-Mandy--Sutcliffe

Jag upptäckte nyligen Belle & Boo böckerna som handlar om en flickan som heter Belle och hennes vän Boo som är en kanin. Böckerna är illustrerade i brittisk-, nostalgiskt-, retro-stil. De är helt otroligt vackra och med en urgullig handling. De passar oss perfekt eftersom Alice älskar kaniner och framför allt hennes gosedjurskaniner.

Inlägg från 26 okt 2014
Även om det alltid är kul med böcker så är det ju lite extra mysigt såhär på hösten när regnet smattrar mot fönstret. Kanske är det några av er som har höstlov just nu? Ta med er barnen till Akademibokhandeln och låt dem själva välja en bok vetja.

Det lilla huset på prärien

Taggar

, , ,

Dela

Idag ska min favoritbok presenteras. Dagens #blogtober14 utmaning tycker jag passar ganska bra denna höstruskiga dag, då man gärna skulle vilja krypa upp i ett soffhörn med en varm kopp choklad och njuta av en bra bok. Här har vi haft städdag i regnet hela förmiddagen. Men det finns ändå en vis tillfredsställelse att kratta löv på hösten. Alice tyckte det var jättespännande att hoppa i lövhögarna och hjälpa till att bära dem till skottkärran. Strax före korven (som delas ut i belöningssyfte till alla som deltar i städningen) kom två brandbilar med tillhörande brandmän förbi för att prata om brandsäkerhet. Alice fick sitta i brandbilarna, pappa titta på brandbilar och mamma dregla över brandmän, alla var nöjda. 

Men nu var det ju den där boken jag skulle skriva om. Som titeln avslöjar så är min favoritbok Lilla huset på prärien av Laura (Ingalls) Wilder. Laura skrev de delvis självbiografiska böckerna som sextioåring. Hon hade berättat historierna om sin uppväxt för sin dotter, och det var dottern som till slut övertalade henne att skriva ner berättelserna. Böckerna handlar om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet där man får följa Laura från tidig barndom till nygift kvinna.

När jag gick på högstadiet fick jag Laura Ingalls Wilders ‘Lilla huset på prärien’ och fastnade för de målande beskrivningarna, de spännande händelserna och  den romantiska skildringen av nybyggarna i Amerika. Resterande böcker ur serien lånade jag på skolans bibliotek och sträckläste för första gången i mitt liv. Dessa böcker fick mig att upptäcka böckers magi och väckte min läslust som princip var obefintlig innan.

Inlägg från 2 okt 2014

Jag har läst bokserien flera gånger och kommer nog aldrig att tröttna på den. Jag har köpt alla mina böcker på Tradera förutom den där första jag fick eftersom de har varit omöjliga att få tag på. Men på sätt och vis har det varit kul att samla dem alla och magin i en välläst bok är väldigt speciell, det var ju så jag läste dem första gången, som vällästa biblioteksböcker.

_MG_1740_editblog_

De har släppts i lite olika upplagor genom åren och den senaste upplagan kom faktiskt förra året (2013) med första boken Det lilla huset i stora skogen. Den mest kända boken i serien är just Det lilla huset på prärien som har fått namnge hela serien, den kom som ny upplaga i år (2014). Jag hade tänkt att skaffa mig en ny uppsättning av böckerna men blev så otroligt besviken på omslagen av Lina Bodén som jag inte alls tycker passar serien. Förhoppningsvis kommer det en ny upplaga i framtiden och förhoppningsvis kommer de vara bättre på att fånga böckernas personlighet på omslagen då.

_MG_1745_editblog_

En tidig upplaga av Det lilla huset på prärien böckerna.

_MG_1744_editblog_

Första boken jag läste ur serien.