Inlägg taggade ‘barnakuten’

Inte bara ett besök på barnakuten

Taggar

, , ,

Dela

Förra veckan var det ett barn på Alice förskola som hostade Erik rakt i ansiktet när han satt i vagnen.Jaha, nu blir Erik sjuk”, var min första tanke. Mycket riktigt började han hosta lagom till helgen. Såklart är det inte säkert att det var just den hostattacken på förskolan som smittade honom, men jag kan inte påminna mig om att vi har umgåtts med sjuka människor eller varit särskilt mycket bland folk vid tiden för insjuknandet. Hur som helst så hade vi en jobbig natt mellan söndag och måndag och Erik började rossla och det märktes att han hade jobbigt med andningen, så jag bestämde mig för att åka upp till husläkaren på måndagsmorgonen och be på mina bara knän om luftrörsvidgande. För det här är inte första gången hans sjukdom utvecklas i dålig riktning, varenda liten förkylning bidrar till sömnlösa nätter och en oro för att han plötsligt ska dö i andnöd. Det har varit så ända sen han föddes och han var bara några veckor gammal första gången vi åkte till akuten med honom, sedan dess har det blivit flera akutbesök där vi bara blivit hemskickade med konstaterandet att små barn ofta får så här för att de har trånga luftvägar. Men så här illa ska det väl inte bli?

Den här gången fick vi träffa en annan läkare som faktiskt tog mig på allvar. Erik fick andas in luftrörsvidgande redan där i deras akutrum och sen fick vi åka hem med en andningsbehållare och läkemedlet Airomir som är luftrörsvidgande. Läkarens bedömning är att Erik har förkylningsastma och tydligen så diagnostiserar man barn med förkylningsastma efter tre episoder, ”så mask och luftrörsvidgande borde ni ju fått för länge sen” tyckte han. Så långt gick dagen i rätt riktning. Vi åkte hem och Erik fick börja använda sin nya medicin.

När vi på eftermiddagen hade hämtat Alice på förskolan blev Eriks andning ännu mer ansträngd och till slut kändes det nödvändigt med ett besök på Astrid Lindgrens barnakut. Bara under bilfärden blev Erik mycket sämre och jag började oroa mig för att han plötsligt skulle sluta andas och planerade i huvudet hur jag skulle ställa mig på tutan och köra om alla i vägrenen. Turligt nog slutade han inte andas och vi fick snabbt hjälp när vi väl var på plats vid barnakuten. I fem timmar kämpade de på med alla möjliga medel för att få upp hans syresättning utan bestående resultat. Han lyckades inte syresätta sig ordentligt utan syrgas och istället för att få bättre värden så fick han sämre och dessutom feber. Näsprovet visade på RS-virus och Erik blev nu inlagd. Björn och Alice åkte hem när vi fått beskedet att vi skulle hamna på KS Huddinge för att det var fullt på KS Solna där vi befann oss och att vi skulle få ambulanstransport eftersom Erik behövde syrgas.

IMG_1337_editblog_

Nästan tre timmar senare fick vi i alla fall komma upp på avdelning på KS Solna eftersom det blev fullt även på KS Huddinge. Det var nu mitt i natten och vi fick dela rum med en flicka i Alice ålder som också hade RS-virus och svårt att syresätta sig. Eftersom det tydligen inte finns spjälsängar på sjukhuset så förväntades Erik ligga i en vanlig sjukhussäng och jag fick en egen säng bredvid. Sjuksköterskan lät förvånad när jag förklarade att han inte kan ligga i den sängen själv eftersom han kommer börja krypa omkring och till slut klättra över kanten och ramla ned. Har de aldrig haft krypande barn på barnavdelningen? De var i alla fall gulliga och gav mig mat trots att de inte säljer eller serverar mat till föräldrarna. Jag hade inte ätit något sedan lunch och var helt slut efter dagens händelser så det smakade gott med lite mat innan det var dags för en tuff natt.

IMG_1339_editblog_

Nästa morgon var Erik ganska pigg och läkaren tyckte att vi skulle avvakta över dagen för att se hur det utvecklar sig. Under eftermiddagen sov och gnällde Erik nästan konstant men eftersom han syresatt sig själv bra så fick vi permission så att vi kunde spendera natten hemma. Vi fick också med oss Flutide hem att använda med andningsbehållaren, Flutide är ett kortisonpreparat som fungerar inflammationshämmande. 

_MG_2384_editblog_

Idag har Erik varit hyfsat pigg även om andningen fortfarande är ansträngd och det väser när han andas. Jobbigast just nu är egentligen att han får panik när vi ska använda andningsbehållaren och han behöver ha masken mot ansiktet. Vi måste hålla fast honom medan han skriker och sprattlar besatt, vilket är varken lätt eller roligt.

 

Lilla sjuklingen

Taggar

, , , , , ,

Dela

Det är hårt att börja på förskolan. Just nu överlappar förkylningarna varandra här hemma. Det hostas och snoras så det står härliga till. 1262918_10151725907879296_9995134_o

I fredags skulle vi vara hemma jag och Alice eftersom Alice förskola var stängd för planeringsdag, tanken var att vi skulle hitta på något kul med Carro och Oscar. Men natten mellan torsdag och fredag är Alice ovanligt gnällig och vi får springa flera gånger in till henne under natten. På morgonen lägger vi in henne i vår säng och hon somnar direkt (detta har aldrig hänt tidigare, hon ligger alltid och snurrar i vår säng och har väldigt svårt att somna där). Jag vaknar vid 8.30 av att Alice gnäller och ”pratar” i sömnen. Jag känner på hennes panna och konstaterar att ungen är brännhet. Hämtar febertermometern och konstaterar att hon har närmare 40°C feber. Låter henne sova tills det känns som att jag ska svälta ihjäl. Ger henne en Alvedon och sätter henne i barnvagnen och ger henne en smörgås och ett glas mjölk. Hon får faktiskt i sig dessa och jag tänker att det kanske inte är så farligt ändå. Men direkt efter frukosten så somnar hon. Hon får ligga kvar i vagnen medan jag duschar och gör mig i ordning. Alice bara sover och sover, nu har hon 40,4°C. Jag ringer vårdguiden som uppmanar mig att ta av henne täcket och pyjamasen för att försöka få ned febern. Om hon inte piggnar till eller blir sämre får jag order om att åka till barnakuten.

När klockan närmar sig 13.30 har Alice 40,8°C och vill absolut inte vara vaken, hon vill bara sova vilket gör det svårt att få i henne någon vätska. Då tar jag beslutet att åka till Astrid Lindgrens barnakut. Min pappa följer med för att hjälpa till, vilket var guld värt.

När vi kommer fram ger man mig en mugg med order om att hon ska lämna urinprov. Alice har blöja, hur ska det gå till? Får inget svar på den frågan utan uppmanas bara att prova på toaletten annars kan vi ju alltid fortsätta försöka när vi hamnar i ett eget väntrum. Alice får både Alvedon och Ipren och de ser avsevärt större ut än de vi har hemma. Det blir inget kiss på toaletten, jag ger upp ganska snabbt. Vi väntar, lyckas få i Alice en flaska med välling och väntar lite till. Till slut får vi ett eget rum där Alice undersöks och får ta blodprov. Mer väntan. Alice vill inte kissa i muggen så jag tar av henne alla kläder och låter henne springa naken på rummet, jag menar någon gång måste hon ju kissa, får försöka fånga kisset när det kommer. Och mycket riktigt så kissar hon efter en stund, det kommer kiss överallt på golvet eftersom hon vägrar stå still men jag lyckas i alla fall fånga lite grann som vi sen kunde lämna in för provtagning.

Efter flera timmar på barnakuten konstateras inte så mycket mer än att hon är lite röd i vänstra örat vilket kan vara tecken på en begynnande öroninflammation. Vi får åka hem med tipset om att ge henne lite mer Alvedon än vad som rekommenderas på Alvedon-förpackningen. Om hon inte blir bättre skulle vi besöka husläkaren men troligtvis har hon åkt på något virus och det måste kroppen få ta hand om själv.

Hela helgen hade Alice feber som kom och gick, men den blev aldrig sådär fruktansvärt hög igen, har hållit sig under 40°C. Jag har vabbat igår och idag och förutom ett möte jag måste gå på i morgon så blir det till att vabba i morgon också. Alice morfar får komma förbi en sväng under förmiddagen medan jag är på jobbet sen kommer jag hem igen och tar hand om min lilla sjukling.

_MG_2566_editblog_

Invigning av silkes-kritorna vi köpte på mässan. Riktigt härliga att rita med och en perfekt aktivitet för ett trött och sjuk barn.

IMG_2573_editblog_

Rota i mammas garderob är tydligen också kul när man är sjuk.


IMG_2572_editblog_