Inlägg taggade ‘barn och teknik’

Söndag och tankar kring Halloween

Taggar

, , , , , ,

Dela

Vågar vi säga att vi är friska nu? Jag säger det inte rakt ut så kanske vi kan få behålla nuvarande status på alla familjemedlemmar ett tag fram över.

Idag har vi hunnit med en massa saker. Vi har bl.a. köpt massor med halloweengodis på Rusta. Jag kan verkligen rekommendera deras stora påsar med Haribo halloweengodis. I den stora påsen finns en massa småpåsar med halloweengodis, perfekta att dela ut till alla läskiga små typer som knackar på dörren dagen för Halloween. För det är ändå lite fräschare, mer hygieniskt och säkrare att dela ut inpaketerat godis, särskilt med tanke på allergier. 

Jag tänker så här kring hela den här ”Bus eller godis” traditionen :

  • ”Bus eller godis” ska ske på dagen för Halloween, inte före eller efter den dagen. ”Bus eller godis” kan inte utföras en annan dag av någon som helst anledning. Om ditt barn inte kan den dagen så har hen missat det roliga. Man kan inte förvänta sig att folk ska bunkra godis hemma för att någon kanske kommer en annan dag.
  • Halloween är en egen dag och precis som jag skrev ovan så kan man inte gå ”bus eller godis” på allhelgonahelgen för det är en annan högtid som inte ska störas av förvirrade halloweenfirare. 
  • Om man går ”bus eller godis” så ska man vara utklädd, jag är stenhård och delar inte ut godis om du inte är utklädd.
  • Jag vill inte att mina barn knackar på hos främlingar men om man bestämmer sig för att knacka på hos folk man inte känner så tycker jag enbart att man ska knacka på dörrar där det framgår att man firar halloween. Bor man i hus så kanske det står en pumpa eller annan rekvisita ute, där det framgår att hushållet tycker denna tradition är kul. Bor man i lägenhet kan det ju vara lite svårare då man sällan får ha brännbart material i trapphusen. Då rekommenderar jag att man sätter ett eller flera halloweeniga klistermärken på dörren. Det är trots allt väldigt många i vårt avlånga land som inte firar denna tradition och en del tycker faktiskt väldigt illa om den. Bespara era barn tråkigt bemötande under er roliga vandring. 
  • Yngre barn bör ha någon vuxen med sig som övervakar det roliga av självklara anledningar. Har ni lite äldre barn som klarar av att gå själva så kan det nog ändå vara en god idé att prata lite om hur man uppför sig i dessa sammanhang.
  • Till alla er som läser min blogg men inte firar denna högtid kan jag rekommendera att sätta upp en tydlig skylt där det framgår att ni inte vill ha påhälsningar. Om ni inte förtydligar detta eller får oönskade påhälsningar i alla fall hoppas jag att ni ändå bemöter dessa ”firare” på ett respektfullt sätt, det är ju ändå barn.
  • Kort sagt – bete er – på båda sidor om dörren.

Hur tänker du kring Halloween? Firar ni denna högtid eller ratar ni den?

Vår eftermiddag spenderade vi åt att städa i tv-rummet. Alla förrymda leksaker under soffan har kommit till rätta, dammråttorna har förpassats till dammsugaren, fönstret är nyputsat och gardinen tvättad och nystruken.

Matkassen bjöd på timjanstekt fläskotlett i kantarellsås med klyftpotatis. Det var en vansinnigt god kantarellsås! Det receptet kommer vi definitivt att spara. Vi har numera Linas originalkasse Eko 70% varannan vecka och Linas barnkasse varannan vecka. Båda innehåller 5 middagar i veckan. Hur smidigt som helst, jag önskar faktiskt att vi unnat oss detta tidigare. Hittills är det bara en enda maträtt som vi valt att inte laga – ljummen tonfisksallad – jag klarade bara inte av ens tanken efter långvarig magsjuka. 

Alice och Erik spenderade kvällen åt att spela Mario Kart 8 på Switchen. Hjälpfunktionerna i detta spel är fantastiska, någon har verkligen tänkt till. Om man vill så kan man ställa in så att ens bil inte åker utanför vägkanten på banan, vilket är kanon för yngre spelare som också vill ta sig i mål. Vi har pratat mycket om hur man är en bra förlorare och schysst vinnare. Vi uppmuntrade dessutom vinnaren att heja på den som ännu inte lyckats ta sig i mål.

Vi vill vara aktiva i våra barns spelande och deras användning av teknik överlag. Det finns mycket barnen behöver lära sig kring användandet av spel, paddor, sociala medier m.m. och vi tänker att det är både bättre och lättare om de tidigt ser oss som en naturlig del i deras användning och utveckling i detta.

Bevismaterial

Taggar

, ,

Dela

Alice gillar att leka med samma saker som sin mamma och pappa, inte helt oväntat. De saker vi använder mest här hemma är nog våra mobiler, Ipaden och våra datorer. Såklart tycker Alice också att dessa ”leksaker” är toppenkul.

IMG_0308_editblog_ IMG_0306_editblog_

Redan när Alice var några månader började hon intressera sig för våra mobiltelefoner och vid några tillfällen lyckades hon faktiskt få tag på min mobil. IMG_0284_editblog_Då förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra utan skrapade den mot golvet fram och tillbaka. Det resulterade i att jag idag inte har en fungerande kamera på min mobil för linsen är helt förstörd av repor och det blir bara som ett suddigt moln när man tar foton. Turligt nog har jag världens underbaraste man som har lovat mig en Iphone 5s när vi lyckas få tag på en (min födelsedagspresent som har fått vänta tills telefonen släpptes). Ännu har vi inte lyckats få tag på någon 5s, de är slutsålda överallt men snart så. De ska ju komma in nya i butikerna nästa vecka om jag har förstått det hela rätt?

IMG_0531_editblog_

Ipaden är numera den mest populära ”leksaken” och vi måste gömma den på olika platser hela tiden för att hon inte ska ta fram den och börja radera appar eller dylikt. Ibland får hon sitta med den, när vi sitter bredvid och ser så att hon spelar sina spel och inte gör annat fuffens. Det finns faktiskt en del bra spel även för 1 1/2-åringar.  Jag gillar exempelvis Lego Duplos Tittut app.

IMG_0276_editblog_

Jag hatar när folk propagerar mot barn och teknik. Telefoner, datorer, läsplattor och dylikt är precis lika dåliga/bra för ditt barn som de är för dig som förälder. Så om du prompt inte vill att ditt barn ska leka med dessa saker så måste du också helt sluta att leka med dessa saker, ditt barn gör det du gör. Vår uppgift är snarare att lära barnen hantera dagens teknik, inte bara hur de ska använda sig av den utan också när och var. Barnen behöver goda förebilder även när det handlar om teknik.

Hur som helst så lyckas Alice ganska ofta hitta paddan. Förutom att vi ibland kommer på henne så har jag hittat andra bevis i form av foton som hon själv har tagit. Ganska kul ändå, ingen skada skedd liksom.

IMG_0296_editblog_