Inlägg taggade ‘baka’

En helt vanlig dag med det där ”lilla extra”

Taggar

, , , , , ,

Dela

Idag har vi haft en helt vanlig tisdag här hemma. Jag och Erik lämnade Alice på förskolan i morse sen tog vi en kortare promenad förbi närbutiken och hämtade ut två paket på posten. Härligt att solen varit framme hela dagen, jag riktigt kände hur D-vitaminerna spratt i kroppen! Jag har blivit utmanad att lägga upp en svartvit vardagsbild varje dag i fem dagar på Instagram och Erik fick vara med på den första under vår promenad. Om du är nyfiken på de nästkommande 4 bilderna kan du följa mig på Instagram under alias Hemmadrommar.

IMG_1606

Vi hade en lugn dag hemma och Erik sov både på förmiddagen och eftermiddagen med en paus för lunch och lite lek. När Erik sov på eftermiddagen fick jag ett vansinnigt sötsug och bestämde mig för att baka. Jag kände att det skulle vara kul att prova ett nytt recept och tyckte att det passade bra att baka en Nougatdröm eftersom vi hade en förpackning med nougat kvar i kylskåpet som aldrig kom till användning kring julbaket. Det var en väldigt speciell smet och jag undrade faktiskt hur den någonsin skulle kunna bli en kaka, men resultatet blev förvånansvärt bra, och gott måste jag också tillägga. Receptet kan du hitta i boken Sockerkakor som är en av de bästa bakböckerna man kan ha om man gillar sockerkakor.

_MG_2230_editblog_

Så när vi hade hämtat Alice på förskolan passade vi på att fika lite tillsammans med pappa Björn, som jobbade hemma idag eftersom han lämnade in vår bil på verkstaden i morse. Snart vet vi hur mycket skada bilen tog när jag och barnen blev påkörda bakifrån för en tid sedan. Vi har dragit ut på inlämnandet eftersom vi inte vill vara utan bilen, men nu ska den snart in på service och sen besiktigas, så vi har inte så mycket val. Blir lite jobbigt när jag måste åka till BVC med Erik senare i veckan för att träffa läkaren, att åka kommunalt är inte riktigt min grej.

Jag vill ha vår nu, längtar ut till landet och lekstugan, efter att kunna sitta ute på altanen i solen med barnen lekandes på gräsmattan, efter tunnare kläder och mera ljus. Jag är väldigt glad att det faktiskt blev riktig vinter till slut, men nu är jag trött på att dra pulka, halka omkring på is och svettas när jag hämtar Alice på förskolan.  Är du också trött på vintern nu?

Ekologiskt pepparkaksbak

Taggar

, , , , , ,

Dela

Igår bakade vi pepparkakor här hemma. I år köpte vi ekologisk pepparkaksdeg eftersom vi numera försöker köpa ekologiskt så långt det känns rimligt. Jag upplevde den som hårdare än annan färdig pepparkaksdeg man kan köpa i butik, men mindre kladdig. Den fastnade inte i bordet trots att vi inte använde oss av något mjöl alls. Den smakade heller inte lika sött som de pepparkaksdegar vi använt tidigare. Jag brukar inte gilla pepparkakor gjorda på färdig deg men dessa var i alla fall ätbara, även om jag fortfarande föredrar de min farmor brukade göra eller Annas färdiga pepparkakor på burk. Eftersom degen var hård så hade Alice svårt att kavla ut den själv, så jag fick hjälpa henne, men hon kavlade efter att jag kavlat så hon var nöjd i alla fall.

_MG_5984_editblog__MG_5992_editblog_
_MG_5995_editblog_
_MG_5997_editblog_

En väldigt koncentrerad pepparkaksbagare var hon, som gjorde sina pepparkakor med My little pony tema: Twilights stjärnor, Appel Jacks träd och en massa ponnyer. Jag hjälpte henne att göra Rainbow Dash och Twilight Sparkle sen fick det räcka med ponnyer för min del.

_MG_1917_editblog_

_MG_6000_editblog_

Idag har vi handlat allt till julbordet och på tala om ekologiskt så har vi faktiskt köpt en ekologisk julskinka i år. Efter att ha läst en artikel om just julskinkor där jag blev varse om att för att vara säker på att du äter en gris som har haft det bra med tillgång till utevistelse, lera och halm att böka runt i så är det ekologisk julskinka som gäller. Men se upp, för EU-ekologiska grisar får visserligen tillgång till utevistelse med de får nöja sig med att rastas på betong platta. Jag vill äta och njuta av min julskinka med gott samvete och veta att grisen jag äter har levt ett riktigt grisliv, inte ett grisigt liv.

När vi hade packat upp alla varor och ätit risgrynsgröt till lunch gjorde jag och Alice lite julpyssel. Vi satte i nejlikor i apelsiner och hängde upp dem i köksfönstret. Det luktar så ljuvligt gott!

_MG_1922_editblog_

Kladdkakans dag

Taggar

, ,

Dela

Idag bakade jag och Alice kladdkaka efter förskolan eftersom det är kladdkakans dag idag. Jag tror att namnet kladdkaka tillkom efter hur kladdig man blir av att baka den, inte efter konsistensen på kakan. Titta bara på vår kladdkaka till dotter. Blir det kladdkaka hemma hos er ikväll?

_MG_1803_editblog_

_MG_1808_editblog_

_MG_1814_editblog_

Dagens kladdkakerecept kommer från Arla.se och ska vara extra kladdig.

Kladdig kladdkaka 

Ugn: 175°C

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1⁄2 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  1. Smält smöret.
  2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med smöret.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen 17–20 min tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten.
  6. Låt kakan svalna och servera med vaniljglass eller grädde. 

Härliga tårtfat

Taggar

, , , ,

Dela

Det har bakats en hel del här hemma sista tiden. Förutom tre olika firanden av Björn har jag och Alice roat oss med en del bakning. Skyller på graviditeten och någon slags bak-craving. När jag bakat och faktiskt ansträngt mig för att få stoppa något gott i munnen som jag inte bara har spontanhandlat på Konsum, så vill jag lägga upp det snyggt så att även ögonen får njuta av läckerheterna innan de slinker ner i magen. Jag har länge suktat efter Leila Lindholms tårt- och kakfat i retro 50-tals stil av glas i härliga färger, men inte gjort slag i saken. De är inte direkt billiga heller, 799kr för ett tårtfat och 449kr för kakfaten. Men förra veckan hittade jag en nätbutik som säljer näst intill identiska tårt- och kakfat fast i keramik från danska Miss Étoile. Dessa tårtfat kostar 495kr och kakfaten 160kr och kommer i lika många härliga färger.

Så igår flyttade mina nyinköpta fat in hos hos. Det blev ett gult tårtfat och ett grönt kakfat och jag är supernöjd. Känner redan hur det kliar i fingrarna efter även ett blått tårtfat, får se om jag kan lyckas övertala Björn om det lite längre fram. Tog lite bilder på faten igår kväll och lånade en tårta och några muffins av Alice som rekvisita.

_MG_3250_editblog_

Fredagsmys

Taggar

, , , ,

Dela

Alice har fått vara hemma ifrån förskolan idag. Vi har passat på att hitta på en massa roligheter som att måla med silkeskritor och titta på animerade kortfilmer. Alice favoritfilm just nu är La Luna som är en animerad kortfilm från Pixar. Intresset för ”blinka” = stjärnor verkar inte avta.

Under eftermiddagen har vi bakat minisockerkakor med After Eight. Alice tycker om att baka, men minst lika mycket om att slicka ur skålen efteråt. Vi ska provsmaka läckerbitarna när pappa kommer hem. Hoppas att de är godkända för Björns födelsedagsfika i morgon!

_MG_0477_editblog_ _MG_0481_editblog_
_MG_0487_editblog_
_MG_0489_editblog_

Björn kommer hem extra tidigt idag eftersom jag har sjukt ont i mina fogar, det har varit galet mycket värre de senaste två dagarna och jag kan knappt gå ett enda steg utan att det känns som att jag ska ramla ihop av smärta. Men jag hoppas ändå på att kunna baka en sats till med minisockerkakor ikväll, vi får se.

_MG_0494_editblog_

Så här roligt kan man ha när man väntar på sockerkakor i ugnen.

 

Sockerkakssmet är mums!

Taggar

, , , , ,

Dela

Ännu en måndag har passerat. Jag stampar otåligt framåt mot onsdagen och besöket hos barnmorskan. Björn har lovat att följa med eftersom jag känner mig orolig och vill vara säker på att få med mig allt barnmorskan säger. Ibland har jag svårt att ta till mig information när jag är orolig eller chockad, men så är det väl för de flesta. Bjuder på lite bilder från vårt sockerkaksbak efter middagen idag. Det fick bli en vanlig enkel sockerkaka idag, grundreceptet ur boken Sockerkakor som jag skrev om häromdagen. Den blev godkänd även om den var lite tråkig utan någon direkt smaksättning, men tanken är att jag ska använda det receptet till tårtbottnar när vi firar Björns födelsedag som ligger runt hörnet.

_MG_0338_editblog_

_MG_0349_editblog_ _MG_0351_editblog_

Björn kom hem med Geggamoja-filten ur deras vår-/sommar-kollektion 2014 efter jobbet och den var ännu finare i verkligheten än på bild. Dessutom hade han lagt en beställning på deras sovpåse ur samma kollektion och med samma härliga färger. Han skämmer bort mig min underbara man!

Mozartkulor

Taggar

, , , , , ,

Dela

Jag och Björn gör aldrig julgodis, vi håller oss till julbaket med pepparkakor och lussebullar. Men vi har en egen tradition med att göra Mozartkulor runt jul, antingen före jul eller i mellandagarna, lite beroende på ork och tid. Dessa är verkligen farligt goda och väldigt onyttiga så man får verkligen passa sig, för det går lätt ned några för många. Att vi gör dem just kring jul är just för att begränsa oss till att bara äta dem en gång om året och de passar väldigt bra som ersättare för knäck, ischoklad och annat julgodis som vi inte är särskilt förtjusta i.

Tänkte att jag skulle dela med mig av detta vansinnigt goda recept som jag ursprungligen snappat upp från Coops tidning Medmera under namnet Falska Mozartkulor. Här hemma benämner vi dem kort och gott för Mozartkulor och har anpassat receptet efter våra egna önskemål. Ursprungliga receptet hittar du om du trycker här! och nedanför hittar du receptet så som vi brukar göra dem.

_MG_2896_Editblog_

Mozartkulor

ca. 30st

125 g mjuk nougat
250 g marsipan
1 msk konjak
150 g mörk choklad

Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och ställ dem i kylen. Blanda mandelmassan med konjaken och dela sen massan i 30 lika stora delar, forma till kulor och platta ut dem till rundlar. Lägg en nougatkula på varje och forma marsipanen runt nougaten så att den täcks. Bryt den mörka chokladen i bitar lägg dem i en djup tallrik. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så att den smälter. Doppa kulorna i chokladen, vi använder en tandpetare för att rulla runt dem i chokladen tills de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem i kylen att stelna.

Mozartkulor (Tyska: Mozartkugeln) skapades 1890 av den österrikiske konditorn Johan Fürst till 100-årsdagen av Mozarts död under namnet Mozartbonbon.

Källa: sv.Wikipedia.org

Pepparkaksbak

Taggar

, , ,

Dela

_MG_2742_editblogg_

Igår var det tredje advent och vi passade på att baka pepparkakor här hemma. Alice kavlade allt vad hon hade och tryckte så många formar som möjligt på samma degklump. Hon verkade ha roligt men tröttnade ganska snabbt och åt deg istället, men hon satt kvar, tittade och kommenterade när vi bakade. Vi insåg ganska snabbt att vi saknar många av de klassiska pepparkaksformerna som exempelvis pepparkaksgubbe/gumma och julgran, det blir till att komplettera till nästa år.

_MG_2734_editblog__MG_2738_editblog_

I skrivandets stund när Alice sitter här i mitt knä och tittar på bilderna sjunger hon glatt:

Baka, baka, baka

Jag tror hennes julklappar (lekkök med tillbehör) kommer bli väldigt populära. Kavel, plåt och formar har hon fått tidigare av gudmor med familj i födelsedagspresent och snart kommer hon ha en ugn att skjutsa in plåten i också.

_MG_2737_editblog_

 

 

Oscar Karl

Taggar

, , , , ,

Dela

_MG_2382_editblog_Idag var vi på Oscars dop i Hässelby strands kyrka. En mysig ceremoni där Carolines och Magnus bröder blev Oscars faddrar. Tur att det var ett barnvänligt dop där barnen fick springa omkring, för även om Alice satt snällt i mitt knä under hela ceremonin så tyckte hon att det var passande att slinka in lite prat för att hjälpa prästen här och där.Oscars dopfunt

Efteråt bjöds det på dopfika hemma hos värdfamiljen. Det bjöds på mängder av hembakat; cupcakes, cakepops. tårtor, kakor och biskvier. Mumsfillibabba!

Oscar fick en härlig dopdag som vi är glada över att få ha delat med honom, hans familj och vänner.

_MG_2442_editblog_ _MG_2444_editblog_

_MG_2429_editblog_

Morotskaka á la Leila

Taggar

, , ,

Dela

Efter en tuff dag tycker jag att vi förtjänar morotskaka. Jag hittade ett recept för några dagar sedan på Leila.se som jag ville prova. Jag älskar morotskaka! Efter att ha provsmakat denna kan jag verkligen rekommendera hennes recept. Riktigt saftig och otroligt god! Måste nog skaffa mig hennes bakbok A piece of cake.

Leilas morotskaka

Ungstemp: 150°C

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt morotskakan svalna.

Cream Cheese Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.

Alice tyckte att morotskakan var supersmarrig men det som var allra bäst var att frostingen var jättemysig att gegga mellan händerna.