Taggar

, , ,

Dela

Igår började Björn sin föräldraledighet på 3 veckor. Vi ska ta ut dubbeldagar så att vi får vara hemma tillsammans över jul och nyår och bara njuta av vår lilla prinsessa tillsammans. Det ska bli så underbart mysigt.

Dubbeldagar är nytt för i år och ger båda föräldrarna möjlighet att vara hemma samtidigt med sitt barn. Jag tycker det är bra att de har infört dubbeldagar med tycker det är synd att man inte får ta ut dessa efter att barnet fyllt 1 år. Jag tycker också det är synd att jämställdhetsbonusen inte gäller för dessa dagar.

Det är lite lustigt hur stor genomslagskraft försäkringskassan har haft med sin jämställdhetsbonus med tanke på hur usel den är för dem som har det minst jämställt lönemässigt. Den gynnar de som tjänar lika mycket, men de har ju redan alla förutsättningar för att ta ut lika mycket föräldraledighet eftersom ekonomin inte hindrar dem. Jag tycker inte heller att man ska muta folk med pengar för att statistiken ska visa på högre jämställdhet i hemmen.

Illustration: Cicci Walin

Många undrar när/om Björn ska vara föräldraledig och jämställdhetshetsen är ett faktum. Vi delar inte lika på vår föräldraledighet, jag kommer att vara hemma mest. Många verkar tycka att jag tar Björns tid med Alice ifrån honom eller något liknande bara för att jag kommer att vara hemma tills Alice börjar på förskolan. Lustigt med tanke på att man infört detta för jämställdhetens skull inte för att det ska vara rättvist mellan föräldrarna. Men ingen har någonsin ifrågasatt hur detta kommer påverka min lön, pension eller karriär.  Med jämställdhetsbonusen vill man påverka familjerna att dela lika på föräldraledigheten för att kvinnorna ska få samma förutsättningar i arbetslivet som männen. Idag tar kvinnor ut mest föräldraledighet och då drar männen ofta ifrån lönemässigt.

Men ingen har någonsin ifrågasatt hur detta kommer påverka min lön, pension eller karriär.

Vi räknade lite på skoj hur mycket Björn kommer ha varit hemma med Alice under hennes första levnadsår eftersom det verkar skapa åsikter hos så många. Resultatet var ganska komiskt med tanke på hur frågande alla ställer sig till vårt upplägg. Björn kommer ha varit hemma 1/4 av Alice första levnadsår! Detta samtidigt som jag har varit hemma. Är inte det bra nog?

Om Björn skulle vara föräldraledig skulle våra dagar ta slut nästan dubbelt så fort eftersom han tjänar bättre än mig och alltså skulle behöva ta ut fler dagar varje vecka för att vi skulle gå runt ekonomiskt. Är det inte bättre att Alice får vara hemma med oss längre och inte behöver gå så långa dagar på förskolan när hon väl börjar där? Alice har under sitt första år haft 125% föräldranärvaro utan att vi ens har räknat in helger i den här ekvationen. Om vi räknar med helgerna så har Björn varit hemma nära 50% av Alice första år.

Och det handlar absolut inte om att jag inte litar på Björns förmåga att ta hand om Alice för jag känner mig helt trygg med att lämna henne hos honom. Jag tror inte heller att de kommer få en dålig relation till varandra för att Björn inte har hand om Alice själv särskilt ofta. Jag tror däremot att mycket handlar om Björns närvaro när han är hemma, hur mycket tid de spenderar tillsammans på kvällar och helger och de dagar han tar ut semester eller föräldraledighet.

Lek med pappa!

Vi tycker att vi har lyckats göra det bästa möjliga för Alice och vår familj. Vår lösning är just vår lösning och passar kanske ingen annan än oss så vi vill inte pracka på den på någon annan.