Taggar

, ,

Dela

Då var vi äntligen där, vecka 40, mållinjen! Men det är först nästa lördag som jag gått 40 fullgångna veckor (39+1 idag, alltså vecka 40 fr.o.m. igår). Men nu får han mer än gärna komma, jag tjatar faktiskt på honom varje dag. Jag är sjukt otålig och gillar inte tanken på att inte ha kontroll över när och hur förlossningen ska ske. Vill verkligen känna lite värkar så att jag vet att det snart ska sätta igång, men än så länge känner jag ingenting.

Det är väldigt tungt att bära omkring på den här magen nu, och det är svårt att hitta någon bra sittposition eller liggposition. Att bara stå stilla är inte heller aktuellt, känns väldigt snabbt som att jag ska ramla ihop. Kombo av besvärliga fogar och tung mage antar jag.

Björn sa igår att han tycker att jag ska skriva ned hur jobbigt jag tycker det är att vara gravid så att jag inte ska gå runt och längta efter det snart igen. Tur för honom att jag har bloggen då, för här har jag ju beklagat mig en hel del. Men oavsett hur jobbigt och ont det gör att vara gravid så är det ju under en så kort tid av ens liv, man får den största gåvan man kan få, ett barn och oändligt med kärlek!

I genomsnitt väger ett foster i den här veckan ungefär 3,6 kilo och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket. Moderkakan väger runt ett halvt kilo. Den kommer fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.

Nu har de beräknade 40 graviditetsveckorna gått. Men för många kan det dröja ännu någon vecka innan förlossningen sätter igång. Många kvinnor känner sig uppgivna och trötta på graviditeten när den är fullgången. Man vill bara att barnet ska komma ut. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor + 0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater före förlossningen så kommer du att orka bättre. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.

En del funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Men förlossningen kan inte tvingas igång, och det är bäst att barnet får komma när det är klart.

Källa: 1177.se