Taggar

, ,

Dela

Idag går vi in i vecka 39, den vecka jag redan från början av den här graviditeten inte hade tänkt att passera som gravid. Den här veckan ska vi på tillväxtultraljud för att försöka se hur stor lillebror är. Är han för stor (ca.5kg) så blir det igångsättning. Alice vägde 4,6 kg när hon kom ut till världen, vilket antagligen bidrog till den bökiga förlossningen. Jag har inga känningar av att förlossningen skulle vara nära, men jag känner mig lite piggare, vilket av vissa skulle kunna tolkas som ett tecken på att det börjar närma sig. Jag hoppas ju såklart att förlossningen ska dra igång av sig själv under den här veckan. Alice kom vecka 40+4 (alltså vecka 41).

Fostret väger omkring 3,2 kilo, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse! Fostret har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom dina antikroppar, som kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna. Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över nu. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar men härda ut, snart är förlossningen här. Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen om du har möjlighet. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att vara så utsövd om det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Har du svårt att sova – vila istället. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp.

I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Källa: 1177.se

Vi tre

Alice i magen vecka 37

_MG_3012_editblog_

Lillebror i magen vecka 35