Taggar

, , ,

Dela

Nu är vi inne i vecka 38. Längtar som en tok efter vår lilla bebis men jag har en känsla av att han kommer låta oss vänta ett tag till. Vi har i alla fall börjat förbereda här hemma inför nedkomsten. Alice gamla liggdel till vår Emmaljunga vagn har plockats fram och bäddats med små söta sängkläder. Vagnsmobilen jag fick på alla hjärtans dag hänger också på plats. Babyskyddet står i garderoben och väntar. Ikväll ska vi försöka plocka ned vaggan från vinden som precis som förra gången ska få stå i vardagsrummet. Är lite pyssel med att få upp sänghimmel och spjälskydd, men det är pyssel jag ser fram emot.

I den här veckan väger fostret drygt 3 kilo, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt nu. Förlossningen är jobbig även för barnet. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.

När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för dig att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar.

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normala. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.

En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor får besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Källa: 1177.se

_MG_3189_editblog_

Vi passade på att ta lite fler gravidbilder igår. Nu kan han ju komma ut närsomhelst så det gäller att passa på!