Taggar

, , , ,

Dela

I lördags gick vi in i graviditetsvecka 34. Magen växer och växer, jag börjar undra hur det här ska sluta?! Magen är nog lite större denna gång eller så upplever jag den som större för att jag inte har gått upp i vikt lika mycket som förra gången. Ställde mig på vågen i morse för att se vad helgens alla kalas gjort för ”skada” och får en chock när jag får se att jag har gått ned i vikt!

För er som inte vet så är jag extremt nojig över vikten eftersom Alice vägde 4,6 kg när hon kom ut, något som jag helst undviker denna gång då tyngre bebisar lättare leder till komplikationer. Det räcker med en komplicerad förlossning för mig. Jag gör vad jag kan för att undvika ännu en, även om barnmorskan och läkare säger att det inte finns något jag kunde ha gjort eller kan göra för att undvika det. Men någonstans djupt inne skaver de där skuldkänslorna att det skulle ha varit mitt fel, att jag kunde gjort någonting, även om vården hävdar annorlunda.

Men jag ska verkligen inte påstå att jag äter nyttigt eller bantar, jag är väl medveten om att man heller inte ska banta under pågående graviditet. Jag försöker bara hålla koll på vikten och röra så mycket på mig som möjligt, även om det är extremt begränsat p.g.a. foglossningen. Jag tror också att det hjälper lite att ha en 1 ½ åring för det är inte lika lätt att lägga sig i soffan och äta choklad framför en film som det var med första barnet. Om jag sen inte har lika många gravid-kilon att gå ned efter förlossningen så blir jag ju inte heller ledsen.

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring. Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

Källa: 1177.se

Jag har faktiskt börjat packa BB-väskan, men trots att jag har gjort det en gång tidigare har jag väldigt svårt att komma på vad jag ska stoppa i den.  Hittills har jag packat till lillebror:

 • två ombyten
 • två filtar
 • två mössor
 • fleecedräkt
 • ett litet gosedjur
 • två tvättlappar

bbvaskan

Funderar på att stoppa ned ett tredje ombyte till lillebror, man vet ju aldrig om det händer en ”olycka”. Napp är införskaffat men måste kokas innan jag kan stoppa ned den.

Till mig själv har jag packat:

 • en amnings-BH
 • en bekvämare amnings-BH för nätter
 • ett amningsnattlinne
 • en långärmad amningströja
 • en kortärmad amningströja

Lämna gärna en kommentar här på bloggen om ni har några förslag på vad jag kan stoppa ned, för det här måste vara långt ifrån allting som behövs?