Taggar

, , , , , ,

Dela

Nu är vi inne i graviditetsvecka 28 och därmed också inne i den tredje och sista trimestern. Magen börjar faktiskt kännas lite i vägen, framförallt när man ska hjälpa Alice på eller av med ytterkläder eller när man ska sätta sig eller resa sig upp. Jag upplever magen som mycket större än förra graviditeten men det kanske bara beror på att jag inte hade Alice att ta hand om då? Jag har också börjat känna av Karpaltunnelsyndrom i händerna vilket jag hade även med Alice. Jag som hade hoppats på att slippa det den här gången (det hoppades jag i och för sig med foglossningen också). Det är tydligen inte allt för ovanligt för gravida att drabbas av detta men jag tycker att det kunde räcka med foglossningen. Foglossningen försvann ju princip direkt efter förlossningen, Karpaltunnelsyndrom led jag av ganska länge efter förlossningen och hade svårt att få av locken på Alice nappflaskor för att det gjorde så ont. Det är så mysigt att vara gravid, eller? Jag är nog inte skapt för att vara gravid! Tur att man får ett mirakel i slutändan som väger upp all smärta och alla besvär.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Man kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård.

Fostret väger drygt ett kilo, och är cirka 39 centimeter långt. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen. När en pojke är nyfödd undersöks alltid om testiklarna har vandrat hela vägen ner, annars följs det upp senare.

Källa: 1177.se

För ett tag sen löste jag in nästan alla mina pampers-poäng mot presentkort på lekmer.se. De räckte till hela tre presentkort á 350kr eftersom jag inte löst in dessa poäng sedan Alice föddes och vi alltid använt Pampers till Alice. Så ett av presentkorten passade jag på att använda häromdagen. Förutom geggamojafiltar som jag tycker är helt fantastiska och som vi fortfarande använder till Alice vill jag ha en finare stickad filt, så en blå filt med stjärnor från Bliss Sthlm fick det bli till lillebror. Inhandlade också ett träpussel i form av två kuber med fordon som när man lyckas hitta halvorna som passar ihop och placerar dem rätt i lådan spelar upp ljudet av bland annat en brandbil eller ett ånglok. Alice tyckte det var buskul men har ännu inte klurat ut riktigt hur det fungerar, hon tycker det borde räcka med att bara sätta i kuberna huller om buller i lådan för att få fram ljud. Blir till att öva lite, en perfekt ”sitta stilla” aktivitet.

1353483418_519 melissa-o-doug-vehicle-sound-blocks