Taggar

,

Dela

I helgen gick vi in i graviditetsvecka 27 och vi är nere på tvåsiffrigt i nedräkningen på att få träffa lillebror. Magen syns tydligt nu och är lite i vägen ibland exempelvis när man ska i och ur bilen på trånga parkeringar eller när jag i min klumpighet går in i saker. Men det är väldigt mysigt att ha den där magen och lillebror sparkas vilt därinne mellan varven. Jag känner att han sparkar så magen buktar, men hinner alltid bara se det i ögonvrån för så fort jag sitter och väntar tålmodigt på att få se en liten spark så ligger han blixtstilla. Jag undrar så vad det är för liten person som gömmer sig därinne.

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Fostret väger knappt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds.

Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen, då man kan märka att det sparkar mer i magen. När fostret rör sig tränar det upp sin fysik för att bli starkare i kroppen.

De flesta barn skulle överleva nu om de skulle födas för tidigt. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men fortfarande är barnet skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad för barnets mognad. Lungorna har utvecklats mycket, men även om barnet nu skulle klara av att andas luft behöver lungblåsorna ännu mer tid för att utvecklas fullt ut.

 

Källa: 1177.se

IMG_0570

Magen vecka 26 (har ingen nyare) i en väldigt dammig spegel.