Taggar

, , ,

Dela

I julklapp gav jag och Björn varandra ännu en kamera. Den här gången en Canon EOS M. Björn fick ju en Canon EOS 650D som han är jättenöjd med i födelsedagspresent av mig och våra familjer förra året. Visst tycker jag att hans kamera är bra men jag saknar en liten kamera att bara kunna stoppa i handväskan. En vanlig kompaktkamera är också uteslutet eftersom jag vill ha samma kvalité på bilderna som om jag använde vår stora systemkamera annars skulle jag ändå aldrig använda den.

Men så upptäckte jag Canon EOS M, en liten systemkamera som kan ta riktigt skarpa bilder, som är kompatibel med våra blixtar och även våra tidigare objektiv om man skaffar en adapter. Perfekt! Med kameran kom ett objektiv med 3 x zoom, Canon EF-M 18 – 55 mm f/3.5-5.6, som är ett bra allround objektiv och en blixt, Speedlite 90EX. Idag finns det tre objektiv till EOS M, vill du använda fler måste du skaffa en adapter. Eftersom objektivet som medföljde inte var det minsta av de tre så önskade vi oss Canon EF-M 22mm f/2 STM i julklapp (som vi också fick). Det är ett fast objektiv utan zoom vilket gör den kortare och p.g.a detta tar den skarpare bilder och klarar sig med mindre ljus. Eftersom objektivet är så kort blir också kameran väldigt liten och därmed lätt att ta med sig. Känns också skönt att ha möjlighet att byta objektiv beroende på vad jag vill ta för typ av bilder.

jamforelse mellan kameror

Canon EOS M till vänster & Canon EOS 650D till höger.

Kameran säljs i fyra olika färger: svart, vit, röd och silver. Eftersom jag är heltänd på vitt sen en längre tid tillbaka (vit iPad, vit iPhone, vitt chassi till stationära datorn) så var en vit kamera det självklara valet. Och visst är den snygg? Nu fattas bara en vit bärbar dator istället för min gamla svarta, kanske något att önska sig i 30-års present?

_MG_2857_editblog_ _MG_2858_editblog_

Som ni kanske förstår så är den här lilla kameran mer till mig än till Björn eftersom jag antagligen kommer att använda den mest, Björn är ju nöjd med att släpa runt på den stora kameran och fördelarna hos den. Men när vi var uppe i fjällen använde vi nästan uteslutande den nya kameran och vi är båda väldigt nöjda. Jag kan verkligen rekommendera denna kamera om du funderar på att skaffa en ny och är det minsta nyfiken på att kunna mecka lite själv med inställningarna. Du behöver absolut inte ställa in något själv om du inte vill men med denna har du möjlighet att själv välja olika lägen där du kan ändra i inställningarna precis så mycket eller lite du vill. Det är inte för inte denna kamera kallas för en instegsmodell till systemkamerornas värld trots att den ju faktiskt är en systemkamera, bara i mindre format.

_MG_0158_editblog_

Är som sagt väldigt nöjd med kvalitén på bilderna. Fast lite fusk är det ju att ha världens finaste fotomodell för att visa det.