Taggar

, , , ,

Dela

Nu kommer minusgraderna smygandes. Det som ger mig mest ångest med Alice vistelse på förskolan (förutom att jag skulle vilja ha henne hemma hos mig förstås) är hennes ytterkläder. På förskolan vistas man mycket utomhus och det kräver att man klär barnen efter väder. För det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Jag har sett en hel del barn frysa på förskolegårdar genom åren eftersom jag själv är förskollärare och vet att barnens ytterkläder är a och o för en betydelsefull och rolig utomhusvistelse. Tyvärr är det också så att med ytterkläder är det nästan alltid så att du får vad du betalar för. Kläderna ska tåla mycket slitage som uppstår vid lek, hålla barnet varm och torr samt kunna följa ett barns rörelser. Den största anledningen till att ett barn fryser är för att hen inte är klädd efter väder och det kan ju faktiskt vi föräldrar förebygga genom att se till att våra barn har bra och funktionella ytterkläder. Extra kläder på hyllan som exempelvis extra vantar, strumpor, mössor mm. är också bra att ha ifall de man hade i början av dagen blir blöta eller råkar ut för en olycka.

Jag vet att alla inte har möjlighet att köpa de ”bästa” ytterkläderna på marknaden, vissa får vara tacksamma om de lyckas skrapa ihop pengar till begagnade ytterkläder överhuvudtaget. För ytterkläder är dyrt, riktigt dyrt kan jag tycka med tanke på att man får vara glad om kläderna ens passar en hel säsong innan de vuxit ur dem och man måste köpa nya. Det är ju en sak att vi vuxna måste lägga en hel del pengar på vantar, mössor, jackor osv. till oss själva men sen kan vi också ha dessa i flera säsonger, tills de slits eller vi anser att vi har råd att köpa nya efter modet. Men våra barn behöver nya ytterkläder hela tiden allt eftersom de växer, det är ju inte något vi kan välja bort eller vänta med.

Jag vill därför tipsa er om Testfakta. Här finns nya tester för er som planerar att köpa nytt och äldre tester för er som vill köpa begagnat. I år har de exempelvis testat barnvantar, vinteroveraller och vattentäta vinterskor. Resultatet av testerna betyder ju absolut inte att man måste köpa just det plagg som fått ”bäst i test” men man får lite riktlinjer om kvalitén och plaggens egenskaper. Jag tycker också det är bra att man utför kemiska analyser på plaggen som visar ifall de innehåller exempelvis den hormonstörande ftalaten och giftiga tungmetallen bly. Om jag kan undvika att utsätta Alice för dessa så vill jag gärna göra det, så det är toppen när tester som de hos Testfakta avslöjar tillverkarna och får dem att skärpa sig.

Jag har personligen en förkärlek till Didriksons och Polarn O. Pyrets ytterkläder som jag tycker att man alltid kan lite på. Dessa vinterkläder sätter vi på Alice i vinter:

503348_070_00

Didriksons – Baffin Coverall

60198068-198_1

Polarn O. Pyret – Mössa

60198249-198_1

Polarns O. Pyret – Vantar

Vindeln-83932-80lilac

Kavat – Vindeln

Jag skulle vilja köpa ett fleece-set eller kanske ett ullfrotté-set i en storlek större än Alice nuvarande fleece-set för de börjar bli lite små och vintern har ju precis börjat. Men eftersom det inte är någon panik med dessa just nu så tror jag att jag väntar på något bra erbjudande eller mellandagsrean. Det fina ullfrotté-settet nedan i strl. 92 kommer från Polarn O.Pyret och skulle nog värma skönt riktigt kalla vinterdagar. Julklappstips?

60015024-151_1 60015033-151_1