Taggar

, , , , , ,

Dela

Jag och Björn gör aldrig julgodis, vi håller oss till julbaket med pepparkakor och lussebullar. Men vi har en egen tradition med att göra Mozartkulor runt jul, antingen före jul eller i mellandagarna, lite beroende på ork och tid. Dessa är verkligen farligt goda och väldigt onyttiga så man får verkligen passa sig, för det går lätt ned några för många. Att vi gör dem just kring jul är just för att begränsa oss till att bara äta dem en gång om året och de passar väldigt bra som ersättare för knäck, ischoklad och annat julgodis som vi inte är särskilt förtjusta i.

Tänkte att jag skulle dela med mig av detta vansinnigt goda recept som jag ursprungligen snappat upp från Coops tidning Medmera under namnet Falska Mozartkulor. Här hemma benämner vi dem kort och gott för Mozartkulor och har anpassat receptet efter våra egna önskemål. Ursprungliga receptet hittar du om du trycker här! och nedanför hittar du receptet så som vi brukar göra dem.

_MG_2896_Editblog_

Mozartkulor

ca. 30st

125 g mjuk nougat
250 g marsipan
1 msk konjak
150 g mörk choklad

Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och ställ dem i kylen. Blanda mandelmassan med konjaken och dela sen massan i 30 lika stora delar, forma till kulor och platta ut dem till rundlar. Lägg en nougatkula på varje och forma marsipanen runt nougaten så att den täcks. Bryt den mörka chokladen i bitar lägg dem i en djup tallrik. Sätt den över en kastrull med kokhett vatten så att den smälter. Doppa kulorna i chokladen, vi använder en tandpetare för att rulla runt dem i chokladen tills de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ dem i kylen att stelna.

Mozartkulor (Tyska: Mozartkugeln) skapades 1890 av den österrikiske konditorn Johan Fürst till 100-årsdagen av Mozarts död under namnet Mozartbonbon.

Källa: sv.Wikipedia.org