Taggar

, , ,

Dela

Väldigt många som söker sig in till bloggen har googlat sig in här med söktermen Pergotime. Jag har ju inte nämnt Pergotime särskilt många gånger här på bloggen, men jag vet hur lite information det finns där ute kring just den medicinen eftersom jag själv har googlat hysteriskt efter information. Eftersom jag har erfarenhet av Pergotime som patient tänkte jag skriva lite om våra erfarenheter och anledningen till varför vi fått använda oss av Pergotime, så att alla ni som söker er in hit faktiskt får ut något av ert besök. Lämna gärna en kommentar till det här inlägget om ni vill berätta er historia, har några frågor eller bara vill kommentera inläggets innehåll.

Bakgrund

Jag och min älskade Björn har varit tillsammans sen vi var 16år. De första åren skyddade vi oss med hjälp av minipiller för att förhindra en eventuell graviditet. Tyvärr krånglade dessa piller konstant för mig och eftersom nästan alla kvinnor i min släkt har haft blodproppar så var vanliga p-piller uteslutna. Den första varianten av minipiller gav mig blödningar titt som tätt vilket var väldigt jobbigt och opraktiskt. Sen fick jag Cerazette och då försvann både mellanblödningar och mensen helt, vilket i och för sig kändes väldigt praktiskt just då. Tyvärr gjorde dessa piller mig till en känslolös zombie som inte kunde känna glädje. Jag var inte arg men jag var nedstämd och hade väldigt svårt med känslor överhuvudtaget. Så en dag efter ca. 5år med strulande hormoner bestämde jag mig för att lägga av med minipiller helt eftersom de endast ställde till med problem för mig.

Sommaren 2010 gifte vi oss. Det var nu vi var redo att skaffa barn. Vi hade köpt ett radhus och hade båda fast anställning. Nu skulle det ske! Men ingenting hände. I skolan blir man itutad att så fort man inte skyddar sig så blir man gravid, så var det uppenbarligen inte för oss. Eftersom jag är en väldigt otålig person så uppsökte jag en gynekolog väldigt tidigt, redan efter 4 månaders fruktlösa försök. Läkaren tyckte såklart att vi skulle försöka på egen hand ett tag till så det besöket var lite av en besvikelse. Men bara någon månad senare så försvann min mens helt. Jag hoppades såklart att jag var gravid och att hormonerna inte blivit tillräckligt starka för att ge utslag på graviditetstesten. Men det blev aldrig något plus och mensen kom inte tillbaka. Månaderna kom och gick men det gjorde inte mensen, så nu uppsökte jag samma läkare igen som denna gång konstaterade att jag har PCOS.

Utredning

PCOS är en kronisk sjukdom med varierande symptom som man kanske inte påverkas särskilt mycket av eller ens vet om förrän man försöker bli gravid. Att jag har sluppit min mens i flera år har ju varit ganska skönt, men jag tänkte aldrig på att jag skulle behöva den för att kunna bli gravid. Jag har ju inte heller dokumenterat hur ofta jag har haft mens under ett år så jag har faktiskt ingen aning om hur ofta jag har ägglossning. Men nu skulle jag i alla fall få hjälp för utan ägglossning kan det ju inte bli några barn. Man startade en utredning kring både mig och Björn för att försöka fastställa orsaken, för även om jag har PCOS så behöver det inte vara den enskilt enda anledningen till att vi har svårt att få barn. Samtidigt som man startade den här utredningen så satte man in Pergotime och hoppades på att det skulle hjälpa oss, för väldigt många som lider av just PCOS brukar lyckas med hjälp av just Pergotime. Pergotime innehåller Klomifen som påverkar ägglossningen som i mitt fall verkar vara problemet.

Jag knaprade i mig kur efter kur med hiskliga symptom som blodvallningar (plötsliga värmeattacker), hjärtklappning, depression, humörsvängningar, trötthet och viktökning men ingenting hände. Björn fick godkänt på sin utredning så problemet ligger ju uppenbarligen hos mig.

Lagom till sommaren 2011 hamnade vi i IVF kö eftersom ingenting hände och man ville få bollen i rullning, kön till IVF är lång och när man försöker skaffa barn utan att lyckas så känns kön oändlig. Någon gång i början på sommaren fick jag också ett svagt,svagt plus på en av mina stickor men mensen kom samma dag och dagen efter var pluset borta. Antagligen fick jag ett väldigt tidigt missfall. Nackdelen med att testa tidigt kommer när man först svävar på moln av lycka för att sen sjunka som en sten när mensen ändå kommer.

Vi åkte på semester och försökte njuta av sommaren trots 5:e kuren med tabletter, biverkningar, dokumentering av menscykler och ägglossningstester. Dagen för beräknad mens var på vår bröllopsdag. Jag vågade inte testa mig eftersom att ännu ett negativt graviditetstest skulle få mig att bryta ihop och förstöra vår dag, att mensen inte kom på dagen var ju inte heller ovanligt så det behövde inte betyda någonting. Så först dagen efter gjorde jag ett test på morgonen och där fanns ett svagt plus (men fortfarande starkare än det förra). Lycka! De kommande dagarna gjorde jag graviditetstest varje morgon och pluset ökade i styrka för varje dag. Vi hade äntligen lyckats!

10 april 2012 föddes vår underbara dotter Alice! Det funkade alltså för oss på 5:e kuren med Pergotime.

Tips!

Numera finns hemsidan pergotime.se vilket jag tycker är en bra sida för dig som ska starta en behandling med Pergotime. Här kan du läsa om Pergotime och hur du kan påverkas av dessa. Tyvärr finns det inte jättemycket information kring Pergotime att finna på nätet, i alla fall så har inte jag hittat särskilt mycket. Om du vet någon sida med statistik eller information angående Pergotime får du gärna lämna länkar som kommentar till detta inlägg, vi är många som är nyfikna.