Taggar

, , , ,

Dela

När jag var liten ville jag bli lärare, vilket jag också är idag. Dagens #blogtober14 utmaning är: Mitt drömjobb när jag var liten/Vad är det nu?

Jag hade en skolbänk och en svarta tavlan hemma där både dockor, gosedjur och min lillebror Anders var elever. När jag gick på högstadiet fick jag Laura Ingalls Wilders Lilla huset på prärien och fastnade för de målande beskrivningarna, de spännande händelserna och  den romantiska skildringen av nybyggarna i Amerika. Resterande böcker ur serien lånade jag på skolans bibliotek och sträckläste för första gången i mitt liv. Dessa böcker fick mig att upptäcka böckers magi och väckte min läslust som princip var obefintlig innan. Laura blir under senare delen av serien lärare vilket fick mina drömmar att leva vidare.

Jag upplever majoriteten av mina lärare under min skolgång som värdelösa, men möter flera förebilder när jag börjar på gymnasiet. Under gymnasietiden hinner jag upptäcka journalistyrket och eftersom jag går samhälle med medieinriktning blir även datorer och foto en stor del av mitt liv. Det var inte längre helt självklart att välja lärarutbildningen, journalistutbildning och olika multimediautbildningar lockade också. Men till slut så blev det ändå lärarutbildningen.

IMG_1314_editblog_

Idag är jag lärare för barn i yngre åldrar, dvs. barn 1-12 år. Jag arbetar idag (när jag inte är föräldraledig) som förskollärare på en förskola i Järfälla. Jag tycker att jag har världens viktigast jobb, jag utvecklar Sveriges framtid – barnen. Men jag upplever läraryrket och framförallt förskollärare som ett lågstatusyrke. – Jasså, är du dagisfröken. Och vi som arbetar inom skolan är underbetalda, vi har som minimum 3 ½ års högskoleutbildning och det är väldigt få högutbildade som tjänar så lite som lärarna gör. Inom mansdominerade yrken som inte kräver någon högre utbildning alls tjänar man ofta mer än lärare.

På 60-talet var gymnasielärarlön grunden för hur man satte riksdagslönarna. Idag tjänar en riksdagsledamot 58300kr i månaden. Ingångslönen för lärare är 24600kr.

Källa: SCB, Lärarförbundet

En annan sak som jag inte hade förväntat mig är hur liten betydelse lärarutbildningen faktiskt har ute på arbetsplatserna. Ett arbetslag på förskolan idag består ofta av en förskollärare och två barnskötare där alla princip har lika mycket att säga till om. Därmed säger jag inte att barnskötarna inte gör en fantastisk insats, men man utnyttjar inte den kompetens som förskollärarna sitter på och man nedvärderar lärarnas kompetens genom att inte ge dem mandat i pedagogiska frågor. I förskolan visar Jantelagen sitt fulaste ansikte dagligen i verksamheten. Man kan skriva hur många nya läroplaner som helst, så länge chefer inte sätter ned foten och talar om vem som ska leda arbetslagen så kommer ingen förbättring att ske. Istället för att haka på nya trender och fina pedagogiska inriktningar tycker jag att man borde låta Sveriges kompetenta och högutbildade förskollärare leda förskolepedagogiken framåt.

Dessa saker får mig ofta att undra ifall jag gjorde rätt som valde läraryrket när jag faktiskt hade andra möjligheter. Bloggen är bland annat ett sätt för mig att få leva ut mina outforskade framtidsdrömmar som jag bar på i gymnasiet med text och bilder. När jag fick barn blev mina prioriteringar i livet väldigt annorlunda, jag skulle absolut kunna tänka mig att vara ”hemmafru” under en period av livet, men samhället är inte uppbyggt för att göra detta val möjligt då jag vill att mina barn ska få umgås med andra barn och få pension när arbetslivet inte längre är en möjlighet. Barnkläder, barnrumsinredning  och leksaker är numera ett stort intresse och jag skulle gärna vilja våga mig på att starta en egen webbutik, men i dagsläget är det bara ouppnåeliga drömmar framförallt eftersom det krockar tidsmässigt med min önskan om att spendera så mycket tid som möjligt med mina barn.

Vad ville du bli när du var liten?

blogtober14 prompts