Taggar

, , ,

Dela

Idag var det luciafirande på barnens förskola. Firandet hölls på morgonen kl. 8 så det blev till att gå upp riktigt tidigt i morse. I går kväll passade vi på att prova kläderna lite för att förbereda barnen på vad som skulle hända. Jag tror att det var ett ganska smart drag med tanke på att ingen av oss är van vid att gå upp så här tidigt. Alla trix för en effektiv och bråkfri morgon togs till, vi är sällan så organiserade. 

wpid-MG_9924.jpg
wpid-MG_9920.jpg

Det har diskuterats flitigt de senaste åren kring luciafirandets vara och icke vara i förskolor och skolor och jag tycker att den diskussionen är väldigt intressant. För vem har vi dessa firanden? I vilken form bör de ske? Kan vi i förskolan kräva att barnen ska komma i lussekläder? Hur känns det för de barnen vars föräldrar inte har möjlighet att närvara? Listan kan göras lång och jag funderar ju mest kring detta för att jag själv arbetar inom förskolan.

Barnens luciafirande var som vanligt mysigt och alla barn var såklart jättesöta där de stod som små Michelingubbar i mörkret och sjöng. Sen hade vi vår Erik som med nappen i munnen, kaninen i ena handen och lyktan i andra handen, varken kunde sjunga eller vifta med i sångerna. I vanliga fall är han ju en riktig liten spexare, men han har varit hemma med ett jobbigt virus i lite över en vecka. Inte helt lätt att komma tillbaka just på lucia och dessutom vara lite bortskämd hemifrån med att få ha nappen och kaninen i både tid och otid för att man varit sjuk.

wpid-MG_9934.jpg

Ingen fotografering är tillåten på förskolan, inte heller vid uppträdanden som idag där andras barn är med. Det är en regel som jag ogillar skarpt och inte alls har någon förståelse för, men självklart respekterar. Men såklart är det tillåtet att fotografera sina egna barn efteråt, vilket alla gör, men vitsen är ju tyvärr inte särskilt stor eftersom sammanhanget försvinner. Men jaja, söta är de ju, vilket jag redan har sagt. 

Nu tar vi helg. Vi har massor med aktiviteter planerade. Hoppas ni får en mysig 3:e advent och Lucia!

wpid-MG_9919.jpg