Taggar

, ,

Dela

Den 15 juni 2014 döpte vi vår son till Erik Gustav i Järfälla kyrka. Namnet Erik är efter min morfar (alltså Eriks gammelmorfar) och namnet Gustav är efter min farfar Karl-Gustav och Björns farfar Åke Lennart Gustav. Han kommer ha Erik som tilltalsnamn.

Erik är ett fornnordiskt namn, ursprungligen Airikr som betyder ensam härskare.

Järfälla kyrka tillkom under 1100-talets slut. Dopfunten, huggen i sandsten av en okänd mästare från en stenhuggarskola i Mälardalen, finns kvar från denna tid. Den är dekorerad med bilder som sägs berätta om de onda makternas kamp om den odöpta själen. När vi skulle gifta oss träffade vi prästen ett par gånger i just Järfälla kyrka, senare vigde han oss på Stensunds ”slott” utanför Trosa. Prästen berättade om dopfunten vid ett av dessa möten och nu är båda våra barn döpta vid just den dopfunten.

_MG_4344_editblog__MG_4566_editblog_

Det var en väldigt fin ceremoni med bland annat solosång och diktläsning. Dopklänningen köpte min gammelmormor på PUB i Stockholm när jag skulle döpas och har burits av mig och mina bröder och nu även av Alice och Erik.

_MG_4551_editblog2_
_MG_4363_editblogg_ _MG_4460_editblog_
_MG_4372_editblog_

Erik fick tre gudfäder, våra bröder, Anders, Peter och Ola. Vi förväntar oss inte att de ska be för Erik morgon och kväll så som prästen önskar men vi hoppas att de alltid ska finnas där för Erik (och för Alice också såklart!) Att få bli gudfar eller gudmor åt någons älskade barn (eller fadder som det heter numera) ser jag som det största hedersuppdraget man kan få, lite som att bli en del av den familjen. Jag är själv gudmor åt min bästa väns son Casper och är väldigt tacksam för att de ville ge mig den äran.

_MG_4546_editblog_

Efter dopet bjöd vi in till dopkaffe hemma hos oss. Det bjöds på tårta, sockerkaka, konfektyr och kakor.

_MG_1149_editblog_

_MG_1153_editblog_

Erik fick en väldans massa fina presenter och Alice accepterade det rakt av. ”Eliks! Alice låna.” Vi har verkligen välsignats med två helt fantastiska barn, vad skulle vi göra utan dem?

_MG_4583_editblog_

Tack ännu en gång till alla er som var med och gjorde Eriks dag väldigt speciell.