Taggar

, , ,

Dela

Idag ska min favoritbok presenteras. Dagens #blogtober14 utmaning tycker jag passar ganska bra denna höstruskiga dag, då man gärna skulle vilja krypa upp i ett soffhörn med en varm kopp choklad och njuta av en bra bok. Här har vi haft städdag i regnet hela förmiddagen. Men det finns ändå en vis tillfredsställelse att kratta löv på hösten. Alice tyckte det var jättespännande att hoppa i lövhögarna och hjälpa till att bära dem till skottkärran. Strax före korven (som delas ut i belöningssyfte till alla som deltar i städningen) kom två brandbilar med tillhörande brandmän förbi för att prata om brandsäkerhet. Alice fick sitta i brandbilarna, pappa titta på brandbilar och mamma dregla över brandmän, alla var nöjda. 

Men nu var det ju den där boken jag skulle skriva om. Som titeln avslöjar så är min favoritbok Lilla huset på prärien av Laura (Ingalls) Wilder. Laura skrev de delvis självbiografiska böckerna som sextioåring. Hon hade berättat historierna om sin uppväxt för sin dotter, och det var dottern som till slut övertalade henne att skriva ner berättelserna. Böckerna handlar om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet där man får följa Laura från tidig barndom till nygift kvinna.

När jag gick på högstadiet fick jag Laura Ingalls Wilders ’Lilla huset på prärien’ och fastnade för de målande beskrivningarna, de spännande händelserna och  den romantiska skildringen av nybyggarna i Amerika. Resterande böcker ur serien lånade jag på skolans bibliotek och sträckläste för första gången i mitt liv. Dessa böcker fick mig att upptäcka böckers magi och väckte min läslust som princip var obefintlig innan.

Inlägg från 2 okt 2014

Jag har läst bokserien flera gånger och kommer nog aldrig att tröttna på den. Jag har köpt alla mina böcker på Tradera förutom den där första jag fick eftersom de har varit omöjliga att få tag på. Men på sätt och vis har det varit kul att samla dem alla och magin i en välläst bok är väldigt speciell, det var ju så jag läste dem första gången, som vällästa biblioteksböcker.

_MG_1740_editblog_

De har släppts i lite olika upplagor genom åren och den senaste upplagan kom faktiskt förra året (2013) med första boken Det lilla huset i stora skogen. Den mest kända boken i serien är just Det lilla huset på prärien som har fått namnge hela serien, den kom som ny upplaga i år (2014). Jag hade tänkt att skaffa mig en ny uppsättning av böckerna men blev så otroligt besviken på omslagen av Lina Bodén som jag inte alls tycker passar serien. Förhoppningsvis kommer det en ny upplaga i framtiden och förhoppningsvis kommer de vara bättre på att fånga böckernas personlighet på omslagen då.

_MG_1745_editblog_

En tidig upplaga av Det lilla huset på prärien böckerna.

_MG_1744_editblog_

Första boken jag läste ur serien.