Taggar

, , ,

Dela

Dagens #blogtober14 utmaning: Ditt favorithöstrecept.

Jag tycker att äppelpaj passar väldigt bra när hösten kommer med lite kallare väder och äpplena mognat på träden. En nygräddad äppelpaj smakar och doftar ljuvligt. En ljummen äppelpaj med vaniljvisp avnjuter jag gärna uppkrupen i soffan inlindad i en gosig filt framför en mysig Chick flick.

Smulpaj – äpple

6-8 portioner. Ugn: 225°.

Smuldegen:

1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
2-3 msk socker
100 g margarin

Mät upp de torra ingredienserna i en skål. Lägg i margarinet som skall vara lite mjukt. Finfördela margarinet i de torra ingredienserna  med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. (Jag blandar allt i min KitchenAid och sen smular jag sönder massan med fingrarna och fördelar det jämt över äpplena.)

Äpplena:

4-5 syrliga äpplen
2-3 msk socker
½-1 tsk malen kanel

Skala äpplena. Dela dem i klyftor, kärna ur och skär dem i tunna skivor. Lägg dem i formen. Strö över socker och kanel.

Gräddning

Fördela smuldegen över äpplena. Grädda i mitten av ugnen tills smuldegen fått färg och frukten mjuknat, 15-20min. Servera med vaniljsås, glass, vispad grädde eller vaniljvisp!

Vad bakar du gärna på hösten? Lämna en kommentar och dela med dig av höstmyset!