Taggar

, , , , , ,

Dela

Igår bakade vi pepparkakor här hemma. I år köpte vi ekologisk pepparkaksdeg eftersom vi numera försöker köpa ekologiskt så långt det känns rimligt. Jag upplevde den som hårdare än annan färdig pepparkaksdeg man kan köpa i butik, men mindre kladdig. Den fastnade inte i bordet trots att vi inte använde oss av något mjöl alls. Den smakade heller inte lika sött som de pepparkaksdegar vi använt tidigare. Jag brukar inte gilla pepparkakor gjorda på färdig deg men dessa var i alla fall ätbara, även om jag fortfarande föredrar de min farmor brukade göra eller Annas färdiga pepparkakor på burk. Eftersom degen var hård så hade Alice svårt att kavla ut den själv, så jag fick hjälpa henne, men hon kavlade efter att jag kavlat så hon var nöjd i alla fall.

_MG_5984_editblog__MG_5992_editblog_
_MG_5995_editblog_
_MG_5997_editblog_

En väldigt koncentrerad pepparkaksbagare var hon, som gjorde sina pepparkakor med My little pony tema: Twilights stjärnor, Appel Jacks träd och en massa ponnyer. Jag hjälpte henne att göra Rainbow Dash och Twilight Sparkle sen fick det räcka med ponnyer för min del.

_MG_1917_editblog_

_MG_6000_editblog_

Idag har vi handlat allt till julbordet och på tala om ekologiskt så har vi faktiskt köpt en ekologisk julskinka i år. Efter att ha läst en artikel om just julskinkor där jag blev varse om att för att vara säker på att du äter en gris som har haft det bra med tillgång till utevistelse, lera och halm att böka runt i så är det ekologisk julskinka som gäller. Men se upp, för EU-ekologiska grisar får visserligen tillgång till utevistelse med de får nöja sig med att rastas på betong platta. Jag vill äta och njuta av min julskinka med gott samvete och veta att grisen jag äter har levt ett riktigt grisliv, inte ett grisigt liv.

När vi hade packat upp alla varor och ätit risgrynsgröt till lunch gjorde jag och Alice lite julpyssel. Vi satte i nejlikor i apelsiner och hängde upp dem i köksfönstret. Det luktar så ljuvligt gott!

_MG_1922_editblog_